用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等左成朝都收唔到CALL, 媽媽好低落...
樓主: CCmamaJessica
go

等左成朝都收唔到CALL, 媽媽好低落...   [複製鏈接]

報到極失望啦⋯⋯又無直資😭😭😭😭唯有等抽獎😢😢😢仲要小一已經知亞仔無抽獎運😭😭😭

PTL_L 發表於 21-3-31 16:11
除此之外,仲要不停vs,已經有好,仲要更好明白大家心情,但到7月都未必係final result,繼續裝備自 ...
我知你講邊個
不過係呢個時候, 我哋要鼓勵小朋友繼續努力.
另外小心步處填表策略

假如手上有間留做保險的直資, 就要睇吓呈三考成點去考慮到底抽飛唔抽飛去駁大抽獎

回覆 vkyu 的帖子

已經有直資在手,參加大抽奬就冇左直資、會唔會太冒險?

balint 發表於 21-4-1 11:00
報到極失望啦⋯⋯又無直資😭😭😭😭唯有等抽獎😢😢😢仲 ...
不要太難過了, 為母則剛. 到時知道仔呈三名次, 再步處點將派到無影既風險減低

根本所謂自一, 自二遊戲是EDB ranking 較前的有優勢

攪完一輪面試, 到最後學校主要都係睇成績收生

taobb09 發表於 21-4-1 11:26
回覆 vkyu 的帖子

已經有直資在手,參加大抽奬就冇左直資、會唔會太冒險? ...
你同我的case 一樣, 我都是有一間直資係手

初步那間直資是一間不錯的學校 (以我兒子性格/成績/喜好都基本匹配, DSE 往績整體表現都理想), 我們爭扎的是學校位置問題. (一東一西)

我覺得你要考量的有幾方面

1) 你接受了的直資是否你子女都是喜歡的 (用家喜歡, 他投入學習是很重要)
2) 那所直資的校風, 師生關係如何 ? 有沒有拔尖補底? 願意關心不同需要的學生嗎? 會否只係將資源集中係最叻個班呢?
3) 對比呈一及呈二, 子女呈三的總分數是高了, 還是低了? 如果是高了及肯定子女是BAND 1 就可以考慮抽飛一搏...如果係邊緣人/呈三總分數下跌了就真係要想想抽飛不抽飛
4) 子女自己本身的能力/性格, 假如你抽飛,真係搏到入到所謂BAND 1A/1B 官津, 子女是否可以應付 ? 是否遇強越強, 還是一沉不起?

上年過來人,唔開心一定有,考好呈三,唔好跌落下一個band,去準備大抽獎,大家努力

回覆 vkyu 的帖子

呈一、二老師話佢係band1頭,呈三應該keep到,但以我所知大抽獎只係計第一、二、三組別,所以band1頭同尾機會是一樣,只係靠彩數抽個前d既隨機號碼,好唔公平

回覆 joannemak 的帖子

呈三已考, 呢次考試明顯係考試疲勞, 唔太肯積極預備

回覆 vkyu 的帖子

我哋好似呀、我都係因為地區問題覺得不是最理想的結果。我哋會唔會係同一間中學

回覆 taobb09 的帖子

如果佢係BAND 1 頭而又保持到, 有少量可能到時7月派彩時是以備取生替補入自一/自二如果是備取生替補中的話, 是不存在大抽獎隨機號前後問題.

填表就看你所屬地區band 1 位供求量. (可以查看資深會員hkpapa852 所提供數據, 有一定參考價值)

taobb09 發表於 21-4-1 14:11
回覆 vkyu 的帖子

我哋好似呀、我都係因為地區問題覺得不是最理想的結果。我哋會唔會係同一間中學:surpris ...
我覺得是99% 不過我仔仔冇你小朋友咁叻.
我仔似係邊緣人士.

回覆 vkyu 的帖子

但係備取生入是否要等正取生唔要才有位?還是另外有額再派俾備取生?

taobb09 發表於 21-4-1 14:50
回覆 vkyu 的帖子

但係備取生入是否要等正取生唔要才有位?還是另外有額再派俾備取生? ...
是要等正取生放棄, 才由備取生按次序替補.不會有額外的給備取生, 即係當初學校撥50個位自行階段收生, 就只係那50個位. 如果自行階段有剩餘學額 (供大於求) 就會撥去大抽獎用
‹ 上一主題|下一主題