用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs HY vs MCS
樓主: Sheep06
go

SPCS vs HY vs MCS  

222magmag 發表於 21-3-31 19:04
也是。不過我個女中三也好細咁。揀科都有同父母研究。
我不是說怕揀科,我是說不要怕老師惡,我反而怕老師 hea
揀科當然要父母的智慧 :)

Bluegene 發表於 21-3-31 19:01
我覺得冇理由仲要怕,升左上中學,到中四開始,不用再諗保護佢哋,要學識面對挑戰。現在讀書將來工作也要 ...

你無講錯,但唔係每個同學捱得住 phy 老師嗰種令人完全無地自容嘅鬧法㗎。有同學俾 phy 老師的咗出 lab 門口 5分鐘後 drop 咗呢科。

YolandaTam 發表於 21-3-31 19:31

你無講錯,但唔係每個同學捱得住 phy 老師嗰種令人完全 ...
可能佢一開始已經衝動揀錯。年輕人現在衝動退出也正常

看來,大部分人like SPCS n HY.  無乜人提MCS.
不過今日自行有MCS, 強。
朋友女揀了MCS n YWG兩間也沒有。HY,DGS也waiting。全部有2nd in. 現只有GH.  希望有其他消息。有時考學校都是睇緣份。
有SPCS已經很好。

你無講錯,但唔係每個同學捱得住 phy 老師嗰種令人完全 ...
呢個PHY老師好出名喎!

HY 係咪淨係得一班physics ?

babieblue 發表於 21-3-31 21:30
HY 係咪淨係得一班physics ?

係得一組,唔叫一班:因為編班係跟排名唔係跟科,每班都可能有人修 phy。

Sheep06 發表於 21-3-31 18:20
音樂、体育冇 preference中學未有打算海外升學
會遇強愈强
但也怕選科太大競爭

呢三間不相伯仲地好
入到是但一間都要開香檳

b3410    發表於 21-3-31 21:57

babieblue 發表於 21-3-31 21:41
呢三間不相伯仲地好
入到是但一間都要開香檳
很用心的分析

222magmag 發表於 21-3-31 17:22
反而最不贊成MCS.   近年覺得無咁進取。始終直資進取一點。

MSC 近年公佈成績資料少之有少

另外兩間成績一定越級勁,但壓力相對高。HY 似比較好動,SPSC 似比較文靜

behappydad 發表於 21-3-31 22:22
MSC 近年公佈成績資優少之有少

另外兩間成績一定越級勁,但壓力相對高
也同意。都係嗰句三間都好。個人揀SPCS

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-4-1 12:23
現在比以前分太多,以前簡單理科或文科,所以可能直資這方面好些.我們沒有想太多煩瑣事情,選科這方面最主要都 ...

政府宣佈停辦組合科學同綜合科學。
後者本來係協恩同學文中有理或搏理科時守尾門嘅選擇,而家......

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2037249/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%AB%98%E4%B8%AD4%E6%A0%B8%E5%BF%83%E7%A7%91%E4%B8%8B%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E8%B5%B7%E5%84%AA%E5%8C%96-%E5%81%9C%E8%BE%A6%E7%B5%84%E5%90%88%E5%8F%8A%E7%B6%9C%E5%90%88%E7%A7%91%E5%AD%B8%E5%85%A9%E7%A7%91

現在比以前分太多,以前簡單理科或文科,所以可能直資這方面好些.我們沒有想太多煩瑣事情,選科這方面最主要都 ...
我是想問揀中四科目有冇限制,如果某些科限了人數,班数,或者要求學生達到什麼成績才可揀什麼科之類

你囡囡開始今年揀科?學校有冇出通告如何安排?可以幫一下心儀MCS的家長。

校園氣氛亦很重要,SPCS 是首間増設國安法課程 中學

選SPCS 吧,有IGCSE 或 DSE 選擇,始終直資多資源過津校

回覆樓主:

有自學能力就
SPCS>MCS>HY

222magmag    發表於 21-4-2 08:41

SPCS > MCS > HY

簽名被屏蔽