用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位問題
go

升中派位問題 [複製鏈接]

請教各高手,
升中派位是跟學生 BANDING 再 RANDOM 抽籤?
但我過某些學校的派位結果 (沙田區某小學), 會集中派多去一, 兩間學校.
如果真係真 RANDOM, 為何有這現象呢?
假設這些中小學不是聯繫學校

謝謝各位

0    0    0    0

可能都有不同原因, 其中一原因是其實有些已是自行收了, 即這小學很多級頭學生已選了這受歡迎中學而且自行已收, 故比例可能多一點(EVEN RANDOM大抽獎比例是一樣). 另外也可能中學有傾向收多一些某小學的學生, 在自行時已多收了一些這小學的學生.

當然說RANDOM, 運氣很重要, 也可能那一年這學校大部份的學生的隨機編號都很好, 所以派某受歡迎中學的機會又會大一點.

回覆 justin1justin2 的帖子

明白, 謝謝

咁自行果陣, 中學會否查到學生的 BANDING 呢?

bb2ndhand 發表於 21-3-31 14:44
咁自行果陣, 中學會否查到學生的 BANDING 呢?

自行有申請人全港次第 無Banding

bb2ndhand 發表於 21-3-31 14:11
請教各高手,
但我過某些學校的派位結果 (沙田區某小學), 會集中 ...

沙田某小學個個一窩蜂乙一放同一間,咁中獎機會咪多,沙田有1X間英中,其他小學就分散投資,可能某小學嘅策略。

另外2間沙呂小乙一又係一定放沙呂,其他小學唔敢博,中獎機會又大啲。

當然有D自行已經入咗。

回覆 gracelam 的帖子

no no, 不是出名果幾間

回覆 Poyau 的帖子

全港次第? 教育局提供的?

請教各高手,
但我過某些學校的派位結果 (沙田區某小學), 會集中 ...

沙田區多B1英中嘛,咪可以各自定升中潛規,WinWin。自己計吓B1英中位,又計吓升中人數,就會有啟示~~~

mcl203 發表於 21-3-31 17:22
沙田區多B1英中嘛,咪可以各自定升中潛規,WinWin。自己計吓B1英中位,又計吓升中人數,就會有啟示~~~
...
沙田區多B1英中嘛 .... 自己計吓B1英中位,又計吓升中人數 => 即係如果本身屬 BAND 1 成績, 就應該入得番 BAND 1 中學, 呢個我都明 ....

但我留意到果間中學明明不太熱門, 應該係 1C - 2A 的英中, 如果係自行關係, 又應該冇咁多人會自行果間 WOR

真係唔太明

一係間小學推薦 D 學生選果間?

bb2ndhand 發表於 21-3-31 17:46
沙田區多B1英中嘛 .... 自己計吓B1英中位,又計吓升中人數 => 即係如果本身屬 BAND 1 成績, 就應該入得番 B ...

1.小學同中學係同一辦學團體,所以傾向報,以便叩門

2.中學偏收某啲小學

3.中學校長同某小學校熟悉

以上我都聽聞過
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bb2ndhand 發表於 21-3-31 16:35
回覆 Poyau 的帖子

全港次第? 教育局提供的?

自行申請人全港次第由EDB提供

王國會長

請教各高手,

某小學學生如集中選某一兩間學校咪自然集中派去.

bb2ndhand 發表於 21-3-31 16:32
回覆 gracelam 的帖子

no no, 不是出名果幾間

我都覺得沙循中收好少沙循小或馬循小之以外的學生。

請教各高手,
一間學校有60個學生選A校做乙1入咗25人同另一間學校得10人選A校入咗6個,邊間叫機會高D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

apap08 發表於 21-3-31 18:55
我都覺得沙循中收好少沙循小或馬循小之以外的學生。

yes yes, 呢個就係似我想問的例子.
沙循在沙田算熱門, 如果循小/馬循多人自行, 大家又係循理會, 都可能解釋到
但我見果間係間不熱門的 1C - 2A 中學, 所以很奇怪

我覺得可能係某小學推介學生選這間 ..... 才出現這現象

‹ 上一主題|下一主題