用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
樓主: Lsfjoey
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-4-1 13:41
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下 ...

Good , 我諗起我以前中學飯堂啲「螢光飯」就怕怕!

回覆樓主:

SPCS 是全港首間開辦 國安法 課程。

亞女自己已經決定咗...對比呢d嘢有時好主觀

PTL_L 發表於 21-4-1 13:41
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下 ...

行好趕㗎喎~~~

不過,佢哋好醒嘅,打的 或 叫外賣,校門口等~~~

mcl203 發表於 21-4-1 14:07
行好趕㗎喎~~~

不過,佢哋好醒嘅,打的 或 叫外賣,校門口等~~~

學校都唔係第一年辦學,嚟緊都95年喇,老實說,食飯問題根本是小事,師姐們咪一樣咁處理lunch 問題,所以,我自己唔會太擔心,都大喇,讀中學唔可以用讀小學既心態照顧佢哋所需。

各位讀緊MSS的家長, 有無保母車/街車返TKO區, 車程幾耐/車費幾多?

Lsfjoey 發表於 21-4-1 16:34
各位讀緊MSS的家長, 有無保母車/街車返TKO區, 車程幾耐/車費幾多?
其實點解妳要咁堅持?
妳係唔同帖都講過阿女心儀SPCS, 勉強要佢去讀一間妳鍾意多過佢鍾意既學校, 唔會有好結果 (除非經濟唔許何)

jacknetpass    發表於 21-4-1 17:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

就係現在大環境因素, 經濟都係要考慮, 雖然學費唔高, 不過加埋補習, 學野.....都係幾襟計

我都想知,係咪大部份在銅鑼灣轉小巴?16人van 要好多架先上到。除了的士。,還有在哪裡上車最方便?

冇校車及褓姆車返TKO

boboaf 發表於 21-4-1 17:27
我都想知,係咪大部份在銅鑼灣轉小巴?16人van 要好多架先上到。除了的士。,還有在哪裡上車最方便?
...
好似校車既巴士是「19」嘅新巴,好似仲有其他巴士線,但我唔太清楚

boboaf 發表於 21-4-1 17:27
...

可以沿住電車路追巴士~~~

1號巴士可以去到附近總站,但要行段斜路~~~

九東亦可以係北角站搭41A,或63,不過班次唔多,返學計準啲時間~~~

有MSS學生沿途追時間,係北角甩咗班車,就追去希慎搭19~~~

Lsfjoey 發表於 21-4-1 17:16
回覆 hkpapa852 的帖子

就係現在大環境因素, 經濟都係要考慮, 雖然學費唔高, 不過加埋補習, 學野.....都係 ...

同意經濟考慮,都是傳統女校,差距各有各好,主要看學生性格適合度,不能衹看學術成績,入了名校,最終都是看學生自己努力。我會偏向津校,留錢向外進補和將來留學用

回覆樓主:

知唔知MSS 係咪多 interaction, 多D參與度,冇咁死板?這其實對小朋友學習都好重要。

回覆樓主:

MSS學生參與度一定多, 請問學生是否必須要學樂器呢?

boboaf 發表於 21-4-2 11:40
知唔知MSS 係咪多 interaction, 多D參與度,冇咁死板?這其實對小朋友學習都好重要。
...

M出名係自由度高,輕鬆學習傳統,參與度亦似乎係高,當然視乎學生性格和取向~~~

boboaf 發表於 21-4-2 11:40
...

MSS每年都有個Fun Fair Day,正正由學生主導,傳統學校都係由師姊帶師妹式去承傳傳統文化吧~~~

mcl203 發表於 21-4-2 11:54
MSS每年都有個Fun Fair Day,正正由學生主導,傳統學校都係由師姊帶師妹式去承傳傳統文化吧~~~
...
超鍾意佢地每年既English drama 演出,勁!SPCs 有無?

Lsfjoey 發表於 21-4-2 11:49
MSS學生參與度一定多, 請問學生是否必須要學樂器呢?
很多傳統學校都需要學樂器,以我所知全人理念,輕鬆學冇什麼考級數壓力的,校內學或外面學都可以 (piano以外的樂器)  

cafeva 發表於 21-4-2 11:58
超鍾意佢地每年既English drama 演出,勁!SPCs 有無?

SPCS,我點會知!~~~
‹ 上一主題|下一主題