用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
樓主: Lsfjoey
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

princesscupcake 發表於 21-5-30 12:55
我朋友就接受唔到,佢話學校好紅,諗住到中學同佢囡轉校。

如果要轉,可能只有離開香港呢條路,嚟緊除咗國安之外,國民教育都會係香港所有學校課程內(不過外國都有佢哋嘅國民教育)。

醒目開學勳章 王國長老

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

princesscupcake 發表於 21-5-30 12:55
我朋友就接受唔到,佢話學校好紅,諗住到中學同佢囡轉校。

好奇怪,印象你經常在EK 踩SPCS,由幼稚園、小學、中學部都見過你留言,你是舊生?還是家長?可以分享一下學校內出現有什麼問題呢?

storymum 發表於 21-5-31 02:51
好奇怪,印象你經常在EK 踩SPCS,由幼稚園、小學、中學部都見過你留言,你是舊生?還是家長?可以分享一下 ...

佢之前係SPK生,升小應該唔係了。我都想知有咩爆,話哂阿妹將會入讀

kirstyau 發表於 21-5-31 08:50
佢之前係SPK生,升小應該唔係了。我都想知有咩爆,話哂阿妹將會入讀
...
可能係純粹路過放個炸蛋炸出話題。
個人覺得凡事多面睇,升學除咗成績,操行亦同等重要,早點知道如何保持「操行良好」,入讀心儀大學,完成學業。大人了,到時再自決人生之路如何走也未遲

bettyay 發表於 21-5-31 09:09
可能係純粹路過放個炸蛋炸出話題。
個人覺得凡事多面睇,升學除咗成績,操行亦同等重要,早點知道如何保持 ...

由見完校長開始對學校感覺非常良好,妹妹上適應班亦有讚冇彈。

醒目開學勳章

bettyay 發表於 21-5-30 10:10
同意爸爸說法!其實中一二其實冇乜功課做

依家中二好忙,雖然功課唔算多,但幾乎科科有project 做(emoji)

回覆 jl118 的帖子

agree 呢個復活節假期做到無停手

‹ 上一主題|下一主題