用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
樓主: Lsfjoey
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-4-5 18:40
學校有冇鼓勵學生出國讀書,見諒,我真係唔清楚。但想講係,小朋友的小學,教學模式較傳統(傳統唔代表唔 ...

其實現時好多學校都鼓勵自主學習,不過要小朋友有自律才有成效,否則玩足四年,到高中才驚覺要考公開試就太遲。恭喜你小朋友入讀合適的學校,遲些有打算出國留學嗎?

charlene媽媽 發表於 21-4-5 19:53
ps 不過我真係好鐘意佢地的教學理念,那次講座好精彩,唔行貨。。係我聽過咁多間最精彩的一間,好buy
...

咁我出年要留意一下 如果有打算出國留校,是否選擇有IGCSE 的SPCS 會比較適合?

creambun 發表於 21-4-5 19:43
因為有會員分享MSS 不催谷成積,自行又不愛取錄最Top 的學生,學生6年讀得輕鬆,成績又亮麗。奇怪在全港津 ...

其實都可以印證到mss真係揀適合學生多於級頭學生,因為小朋友同師妹正正是例子,詳情唔講太多喇,見諒。
網友又冇講錯係,學生讀得唔算吃力,因為只要享受學習,讀書補習都可以是樂趣。小朋友是自律自覺又享受學習既人,係真係可以輕輕鬆鬆面對dse,要補習未必係講好差要補底,可能是對自我有要求,想提升成績。

至於其他學校情況係點,只可以話唔多該校家長或身邊人讀該校的家長願意分享,所以先唔知真正底蘊,我又睇唔出網友係褒mss貶低其他學校。

最後,我只提出師姐們會因應自己需要而找幫手(未必個個需要),呢個態度係抵讚,面對困難懂得尋求幫助,總好過等直升機父母提出要幫忙。

creambun 發表於 21-4-5 19:53
其實現時好多學校都鼓勵自主學習,不過要小朋友有自律才有成效,否則玩足四年,到高中才驚覺要考公開試就 ...
因為工作原因,都接觸到頗多不同類型既學校,「鼓勵自主」同真係「做到自主」係課程上會睇到差異既,自主學習係咪得於玩足4年呢?又未必,我哋係讀mss,一間有95年歷史既學校,學校係有自己方法培育學生,但揀學校係咪要讀最叻呢?唔係既,揀合適既就可以了,最重要了解同接受學校文化,家長同小朋友都喜歡所揀學校,呢個先最重要。

jacknetpass    發表於 21-4-5 22:13

PTL_L 發表於 21-4-5 20:18
因為工作原因,都接觸到頗多不同類型既學校,「鼓勵自主」同真係「做到自主」係課程上會睇到差異既,自主學 ...

對,最重要是大人和小朋友都喜歡所揀的學校。不知道樓主和他的小朋友在選校有共識未!

creambun 發表於 21-4-5 19:43
因為有會員分享MSS 不催谷成積,自行又不愛取錄最Top 的學生,學生6年讀得輕鬆,成績又亮麗。奇怪在全港津 ...

先利申,我從來冇講到唔取錄最Top嘅學生呀,千祈咪搞錯。除非唔係指我~~~

可以睇返#145,或者從頭細味~~~

creambun 發表於 21-4-5 19:56

咁我出年要留意一下 如果有打算出國留校,是否選擇 ...

spcs提供igcse,但如果target美國勁的boarding,我覺得mss都可以吧,話嗮咁多年歷史,去到邊,個朵都好響呀

creambun    發表於 21-4-5 23:30

creambun 發表於 21-4-5 19:56

咁我出年要留意一下 如果有打算出國留校,是否選擇 ...

SPCS igcse 一定要讀 對學生可能f4之後去外國有用 f6既alevel(GCE) 可以幫助學生大學去外地留學
igcse同GCE接駁比igcse同dse接駁一定好啲

bettyay 發表於 21-4-3 14:12
1)我相信有參巧PS1的,但官方話冇特別言明如何分班,編外來生一班,話係大家同是外來生,容易同聲同氣?! ...
想請教一下,中一要揀讀唔讀外語見好多家長都係怕執輸而報
但確實要花幾多時間
究竟報左有咩好處呢?

對於資質高的女生,SPCS 未必好辛苦,反而可以保持兢爭力。很多女生是很有鬥心的,SPCS非常適合。👍🏻

janlamxo 發表於 21-5-26 01:36
但確實要花幾多時間
究竟報左有咩好處呢?

又唔係一定係怕執輸而報既
Spcs 個外語班確實係經濟實惠
$6500 學90小時
一試無妨 俾個女試下 睇下佢有無外語天份都好既
學過 如果真係辛苦 應付唔到咪中二唔學囉

但確實要花幾多時間
究竟報左有咩好處呢?
興趣第一行先,「好處」可以用作考IGCSE, 可以睇外語片唔睇字幕
係學校學好處,就係可以慳返的交通時間咁

SLHongkonger 發表於 21-5-26 08:39
又唔係一定係怕執輸而報既
Spcs 個外語班確實係經濟實惠
$6500 學90小時
之前$6000有100小時喎!少咗時間多咗學費,不過仲係好抵

bettyay 發表於 21-5-26 09:51
之前$6000有100小時喎!少咗時間多咗學費,不過仲係好抵

原來已經加左價

不過仲係好抵 $72一個鐘

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

但確實要花幾多時間
究竟報左有咩好處呢?

我地都未交表,1516 考慮影唔影響正常課程,始終要留校2日,驚唔夠時間做功課溫測考。但爸爸講左句,如果阿妹真係有興趣,自己自然會做快啲,唧到時間出嚟。

付出6500 叫一個機會接觸外語,睇下佢有冇興趣學,分分鐘玩一年byebye 即係好似細個學野好多都冇長久, 溜冰,圍棋…,但唔比佢試點知鍾唔鍾意,冇話好唔好處,識多樣野甘囉!

前題係個細路想唔想試,阿妹想 但阿媽我話 停一停諗一諗,始終一報就1年時間。

kirstyau 發表於 21-5-30 09:25

我地都未交表,1516 考慮影唔影響正常課程,始終要留校2日 ...

同意爸爸說法!其實中一二其實冇乜功課做

PTL_L 發表於 21-4-5 18:15
小朋友係初中生,高中實際情況要等其他師姐家長答喇,但每年dse放榜後,約7/8月左右,會有師姐分享返考dse ...

本身叻嘅同學出外捕習未必同佢本身問題或學校授課能力有關,唔少人去補習為咗磨練考試答題技巧或點樣tip考試題目甚至操卷去特別針對考試得分,畢竟學校教書嘅重點唔係教學生點樣去考試攞分數。

princesscupcake 發表於 21-5-30 04:36
「轉載」聖保祿學校的立場一向較親中,校長黃金蓮修女是親建制組織「香港再出發大聯盟」發起人之一,三所 ...

揀學校又唔需要咁政治化...朋友由小學讀到中學都係根正苗紅左派學校,但佢反而係咁多朋友當中最螢光黃。

Soundervolt 發表於 21-5-30 11:20
揀學校又唔需要咁政治化...朋友由小學讀到中學都係根正苗紅左派學校,但佢反而係咁多朋友當中最螢光黃。
...

我朋友就接受唔到,佢話學校好紅,諗住到中學同佢囡轉校。
‹ 上一主題|下一主題