用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘真光vs李國寶,二選一?
樓主: mall
go

九龍塘真光vs李國寶,二選一? [複製鏈接]

回覆 wingmanlam 的帖子

你要放棄李國寶?叩門

回覆 Joanna-0791 的帖子

咁仲有大抽獎嘅,我問左亞女,佢都話抽獎,所以好大機會抽飛。我仲1516

Joanna-0791 發表於 21-3-31 12:58
回覆 joe12211981 的帖子

你最終選了陳瑞祺?

我冇得揀住,李國寶waiting,得陳瑞祺收

mall 發表於 21-3-31 13:26
請問原因?

其實兩間實力差不多,但我把"九真"看高一線DD,因為兩間中學由大家都評為B1c-B2a到依加九真已經成為大家口中嘅B1c中學,屬升值緊的中學,响差不多實力的情況下我會選擇唔駛錢嘅中學就讀,故我會投她一票。

mall 發表於 21-3-31 11:00
倆間有offer, 想將來DSE成績好些,請問選那間好?

我投九真

九真勢頭強勁
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 joe12211981 的帖子

還有機會等calling

mall 發表於 21-3-31 11:00
倆間有offer, 想將來DSE成績好些,請問選那間好?

國寶  

elbar 發表於 21-3-31 20:53
國寶
請問原因?

路過搭嘴,我女兒現在九真讀中二,前兩年李國寶仲係band 2中學而且阿女有幾間好d嘅直資中學offer所以冇去到李國寶in. 最後算
擇放棄直資大抽獎入九真。如果只計成績九真應該好d。

今年兒子又原本註冊咗直資,但琴日收到體藝offer,決定抽飛去體藝。

cyl299 發表於 21-4-1 11:10
路過搭嘴,我女兒現在九真讀中二,前兩年李國寶仲係band 2中學而且阿女有幾間好d嘅直資中學offer所以冇去到 ...

請問選體藝的原因是?

sindy237 發表於 21-4-1 13:49
請問選體藝的原因是?
我兒子五年級時參觀過體藝,非常喜歡,是他自己要入體藝的。

Joanna-0791 發表於 21-3-31 11:05
我也是二選一,李國寶和陳瑞祺喇沙,怎麼選?

你最後揀咗邊間?今日收到李國寶電話,明天去註冊,我決定放棄陳瑞祺

李國寶在校網內展示了 DSE LEVEL 4 or above 的比率https://www.hkmadavidli.edu.hk/achievements/public_examination_results/?achievement=11

圖中可以看到
1. 英文 取得 LEVEL 4 or above 成績 比率 > 60%
2. 中文 取得 LEVEL 4 or above 成績 比率 ~30%
3. 通識 取得 LEVEL 4 or above 成績 比率 ~45%
4. 數學 取得 LEVEL 4 or above 成績 比率 ~40%
2. 圖中顥示有 11 科的 LEVEL 4 or above 的比率 高過全港平均

九真 在學校報告第 20 頁內展示:
1. 所有中六修讀的科目 LEVEL 3 or above 的比率都高過全港
2. 文字部份顯示有 11 科的 LEVEL 4 or above 的比率 高過全港平均
3. 文字部份顯示有超過一半學生在 英文/中文/通識 取得 LEVEL 4 or above 成績 (即是 > 50%)

資料來源:https://www.ktls.edu.hk/wp-conte ... %A0%B1%E5%91%8A.pdf

按兩校顯示的資料,九真的公開試成績似乎較李國寶優異。

兩間中學:
1 間是女校,有宗教背景,不用交學費
另 1 間是男女校,沒有宗教背景,要交學費

如果你傾向男女校,可以選李國寶。
如果你傾向有宗教背景的學校,可以選九真。
如果你傾向不用交學費的中學,可以選九真。
如果你傾向選公開試表現較好的中學,估計九真的成績是較好的。

憫父 發表於 21-4-19 17:35
李國寶在校網內展示了 DSE LEVEL 4 or above 的比率https://www.hkmadavidli.edu.hk/achievements/public_e ...

憫父,咁李國寶同陳瑞祺呢?
‹ 上一主題|下一主題