用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 會唔會打左疫苗 (復必泰) 先回英比較好 ? ...
樓主: 過客
go

[英國] 會唔會打左疫苗 (復必泰) 先回英比較好 ?

幸福花海 發表於 21-3-31 14:53
點解18歲以下打針副作用唔理?

在另一國家打,又冇你個人病歷,又唔知你打完時有過什麼反應, 在發病時一般去到GP / 醫院, 監護人講定比你知係怕當地不懂、 不會處理 ,咁都好正常的 。

katrinafu 發表於 21-3-31 15:08
在另一國家打,又冇你個人病歷,又唔知你打完時有過什麼反應, 在發病時一般去到GP / 醫院, 監護人講定比 ...
我係覺得好奇怪啫,當係一個遊客突然唔舒服,當地醫院都唔會唔理卦,何況學生交咗IHS,無論咩原因,唔舒服唔理覺得不合理,除非情況唔嚴重,叫佢自己休息下就唔出奇

幸福花海 發表於 21-3-31 15:20
我係覺得好奇怪啫,當係一個遊客突然唔舒服,當地醫院都唔會唔理卦,何況學生交咗IHS,無論咩原因,唔舒服 ...

佢話英國18歲以下未有得打,所以可以借故推搪。

香港4月5號恢復BioNtech 接種服務。

幸福花海 發表於 21-3-30 19:56
但唔知短期係幾日定一兩星期呢?

【BioNTech復必泰】消息:復必泰疫苗下周恢復接種、港府下午3時交代 復星昨搶先港府公布
https://inews.hket.com/article/2921481

julianz 發表於 21-4-1 13:18
香港4月5號恢復BioNtech 接種服務。

我嗰個一夠16歲當日便預約打第一針,4月9日打第二針,等緊政府公佈

buklaylay 發表於 21-3-30 20:45
太好了!謝謝

政府公布復必泰疫苗包裝瑕疵調查結果及接種服務恢復安排

https://www.info.gov.hk/gia/general/202104/01/P2021040100620.htm

政府將於四月五日恢復為市民接種復必泰疫苗。已預約在四月五日或以後接種復必泰疫苗的市民,可按照原定的預約時間到所選的社區疫苗接種中心接種疫苗,無需重新預約。

就原本預約在四月四日或之前接種第二劑復必泰疫苗的市民,政府會主動在預約系統為他們在四月五日至十日之中的一日預留一個時間,以便他們能夠盡快接種第二劑疫苗。至於早前預約了在三月二十四日至四月四日期間接種第一劑復必泰疫苗的市民,政府也會在重新開放網上預約前,為他們安排一個新的接種時間。以上兩類人士會由四月二日起,經電話短訊 (SMS) 收到預約詳情的通知。

政府發言人說:「若有關人士未能按預留的日期和時間前往接種疫苗,他們可在四月三日上午九時後,於2019冠狀病毒病疫苗接種計劃專題網站上的預約系統更改時間(但要先行取消已預留的時段)。由於預計恢復接種復必泰疫苗初期預約接種疫苗的情況會較為踴躍,市民更改時間有可能因為預約時段僧多粥少的關係,而要延至稍後時間才能接種疫苗。因此,我們呼籲市民,尤其是需要盡快接種第二劑疫苗的市民,盡可能依照系統為他們預留的時間前往接種疫苗,以確保可以得到疫苗應有的保護作用。」

buklaylay    發表於 21-4-2 07:30

5/4 恢復打針了, 而家先 Book 打第一針, 但如果打晒二針就要就成4月尾先回英, 趕唔切開學了.  如果打左一針回英就可以同埋其他同學一齊出發回英, 一齊開學.....

有冇人唔打第二針就回英開學?

過客 發表於 21-4-3 10:18
5/4 恢復打針了, 而家先 Book 打第一針, 但如果打晒二針就要就成4月尾先回英, 趕唔切開學了.  如果打左一針 ...

你孩子年齡超過18歲嗎 ?

如果未夠18就 一係完全唔好打 , 一係就打哂先過英國。

如過了18歲 , 到當地會唔會幫孩子打第二針都成一個問題 , 因為是否有疫苗護照?而兩地承認與否呢 ?在呢一個問題內都是未清楚 。

過客 發表於 21-4-3 10:18
5/4 恢復打針了, 而家先 Book 打第一針, 但如果打晒二針就要就成4月尾先回英, 趕唔切開學了.  如果打左一針 ...

我都有呢個諗法,都1516中...
BOOBOO

katrinafu 發表於 21-4-3 11:36
你孩子年齡超過18歲嗎 ?

如果未夠18就 一係完全唔好打 , 一係就打哂先過英國。
未夠18歲, 打左第一針都有 D 效瓜...... 當然想佢打晒2針好D, 但打晒先返過去就要自己一個回英, 但而家又未有直航返曼城, 要左轉右轉, 有D 擔心.  如同其他同學一齊返既話, 就會去倫敦再坐火車回曼城回校, 有伴及有照應我會放心 D.

phoebeso 發表於 21-4-3 11:58
我都有呢個諗法,都1516中...
我 1516 中, 睇下有冇同路人都會咁做.

如果係我,我會一針都唔打。因為打完針短時間就長途機,如過有副作用自己唔喺身邊會非常擔心。我寧願等暑假返先一次過打。
利申:我仔三月已經返咗英國,佢未夠18,所以如果要打,都會今個暑假嗨hk 打。

過客 發表於 21-4-3 12:12
未夠18歲, 打左第一針都有 D 效瓜...... 當然想佢打晒2針好D, 但打晒先返過去就要自己一個回英, 但而家又未 ...

打咗第一針過咗兩星期後保護就開始降低,要準時打第二針,唔係就全功盡廢,如果唔夠時間就唔好打啦,返來先打

SIYip 發表於 21-4-3 12:52
如果係我,我會一針都唔打。因為打完針短時間就長途機,如過有副作用自己唔喺身邊會非常擔心。我寧願等暑假 ...
第一針就會在星期一打, 如果唔打第二針, 就會同其他同學 16號左右一齊飛.

幸福花海 發表於 21-4-3 12:58
打咗第一針過咗兩星期後保護就開始降低,要準時打第二針,唔係就全功盡廢,如果唔夠時間就唔好打啦,返來 ...
係?????  不過呀 xx 教授又話打左第一針已經有些少抗體, 打埋第二針會有 9x %  抗體既.

我會等阿仔暑假返黎香港打。

過客 發表於 21-4-3 13:01
係?????  不過呀 xx 教授又話打左第一針已經有些少抗體, 打埋第二針會有 9x %  抗體既.
...

第二針副作用更大 , 打完第二針都最好起碼有 5-7天 觀察 先好飛(個人覺得) 。

之前預約時 都諗 孩子如果4月 16日打第二針 , 4月18或19日飛, 我都擔心副作用 問題, 由其在航機上 / 學校等 。  所以當Biontech  暫停時 , 解決了我心中爭扎 。

過客 發表於 21-4-3 12:58
第一針就會在星期一打, 如果唔打第二針, 就會同其他同學 16號左右一齊飛.

咁有十日就好d。不過,唔好用袁教授做參考,睇報導佢嘅注射方法和一般不同,所以打完後抗體和其他接種疫苗者不同。
你嘅case,我唔會考慮打晒兩針才回校。如果hk 打第一針,是否可以再英國打第二針仍未知,所以都會揀等暑假先打第一針。