用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 會唔會打左疫苗 (復必泰) 先回英比較好 ? ...
go

[英國] 會唔會打左疫苗 (復必泰) 先回英比較好 ? [複製鏈接]

如果等埋打針, 就趕唔切開學.......還是都係開學先, 暑假回港先打針? 但驚到時暑假返黎時, 打左針同未打針入境人士待遇有分別.

但打左針先回英, 好似安心 d.
   2    0    0    0

回覆樓主:

唔係必須,不過,喺hk 打好過喺英國打,始終有唔舒服都無咁擔心。而且英國無得揀打邊隻。而且英國18 歲先可以打,hk 16 就得。

醒目開學勳章

過客 發表於 21-3-30 15:33
如果等埋打針, 就趕唔切開學.......還是都係開學先, 暑假回港先打針? 但驚到時暑假返黎時, 打左針同未打針 ...

打埋針就趕不及回英國開學, 學校接受你遲些回去嗎?無選擇的話, 會返香港才打針

我估暑假唔會有大分別,始終歐洲其他地方仲未控制到,所以俾由英國返然後隔離21 日,應該唔會點放寬。俾我會揀準時開學。

多謝各位意見.

我都唔記得左要問學校批唔批准遲返添

回覆 過客 的帖子

我一定會比小朋友打哂兩劑疫苗才回英國,唔駛再提心吊膽嘛。

所以最理想的情況係,小朋友在暑假回港隔離期間打第一針,然後隔離完回英國開學前打第二針,不過要政府配合才可以,當然,如果只是隔離 14 天話就應該可以趕得及打兩針。

如果等埋打針, 就趕唔切開學.......還是都係開學先, 暑假回港先打針? 但驚到時暑假返黎時, 打左針同未打針 ...
既然等唔切打晒2針,我會選擇準時開學,暑假返黎先打.除非係已經打左一針,岩岩比包裝問題阻礙,咁就會等埋第2針喇,估計好快可以回復打番,始終只係包裝問題.

我大仔上星期打咗第一針 BioNTech 原本可以打埋第二針返英國,再隔離10日,啱啱開學。

而家暫停接種,未必打得到

政府話好快會恢復返打復必泰

buklaylay    發表於 21-3-30 20:44

buklaylay 發表於 21-3-30 18:19
我大仔上星期打咗第一針 BioNTech 原本可以打埋第二針返英國,再隔離10日,啱啱開學。

而家暫停接種,未必 ...

【BioNTech復必泰】香港有望短期恢復接種復必泰
https://inews.hket.com/article/2919768

Poyau 發表於 21-3-30 19:22
https://inews.hket.com/article/2919768
...
但唔知短期係幾日定一兩星期呢?

Poyau 發表於 21-3-30 19:22
...
太好了!謝謝

我本來幫孩子約了3月26日打第一針,第二針是4月16日 打 ,  如真係要返英國上課就19號航班。 但監護人說 ,第二針副作用較大 ,你要寫定張紙 讓她上機放 枱面, 以及通知學校。  當諗約多都冇用 ,人算不如天算 , 想打都冇得打 。

katrinafu 發表於 21-3-30 21:06
我本來幫孩子約了3月26日打第一針,第二針是4月16日 打 ,  如真係要返英國上課就19號航班。 但監護人說 , ...

請問最後你決定唔打回校開學?  暑假回港先再打?   

過客 發表於 21-3-30 21:48
請問最後你決定唔打回校開學?  暑假回港先再打?

當時諗打疫苗,都係諗5-6月時回港多一條出路。 有得選擇我當然唔想打住 , 點都想睇定D ,或者7月 先打 。

其實都Y11 , 3月中時加了個Final Assessment , 但海外同學要在家考 。 學校要上星期初 通知 4月Term 全校Cut Online Learning ,  同時5月又加多個Final Assessment , 但考完個assessment  5月Half term 就完哂全年課程 ,可以返香港啦 。 當然學校係要她們返去考啦 , 但爸爸堅決唔想她返 , 同級的有泰國同學要肯定唔返 , 幾個國內和韓國同學都唔想返。已email 學校通知表明唔想返 。現在睇下學校會點覆囉 ,  我們都估計有可能會降Grade .  
或者到時再提出在香港租地方監考睇下學校又得唔得囉。監護人都有提議可報考11月IGCSE  .

有無人試過香港打一針,然後英國打第二針?   

王家爸爸 發表於 21-3-31 10:04
英國如果 16-18 歲, 好似要家長/監護人出信先可以打.

王家爸爸 發表於 21-3-31 10:04

有朋友係英國話嗰邊主打阿斯利康,Biontech好缺貨,存貨係留比年老高危嘅打,甚至醫護都無得打Biontech,要打阿斯利康,我估第2針Biontech係英國打到嘅機會都好微。題外話,個朋友之前都話香港撲到Biontech好勁

回覆樓主:

本來book好打完兩針先返去,但係打針前食咗D藥,E生話至少停藥兩日先好打,當時再上網book已趕唔切,無奈放棄。
趕唔切未必係壞事,始終擔心副作用,監護人仲話, 18歲以下打針有副作用,英國未必理你。

etoile 發表於 21-3-31 11:17
本來book好打完兩針先返去,但係打針前食咗D藥,E生話至少停藥兩日先好打,當時再上網book已趕唔切,無奈放 ...
點解18歲以下打針副作用唔理?
‹ 上一主題|下一主題