用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 S4 選全理, 理商
樓主: Icyanson0609
go

S4 選全理, 理商 [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-3-31 08:15
係喎!還有這個point,機會都很大,因為,同一級出卷要用中文和英文各自考核學生比較麻煩,倒 ...

我不担心出中英文卷,我反而担心好多小朋友及家长只听到表面上的说法,未了解细节,草率作錯决定。有时老师都唔知道自己说法有机会引起误会。

其实英書中教英文考是一个很好的学习模式,为了玩死英中才堅持英書英教英文考。过咗咁多年,通识都因为政治改得,点解唔在教学语言松绑呢?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-31 08:36
我不担心出中英文卷,我反而担心好多小朋友及家长只听到表面上的说法,未了解细节,草率作錯决定。有时老 ...

係呀!自己都試得多班主任講嘢講漏DD嘅誤會,故重要嘅嘢,我會用不同的問題方法再問多一次至兩次,務求清清楚楚。

其實,我Buy英文中學用母語授課,已經有英書英考的元素响裏頭已經OK,母語教學對"明白理解"的速度實在驚人,耐何政策問題,不過,另一鼓攔阻力量係來自家長,大多數家長不會滿意"英中"用母語授課,我校有些家長反應好快又好大,但我問我女和她的同學仔英書中教英考有無影響她們的學習或會否擔心將來升到大學會應付不來嗎?!用家們從無這諗法,佢哋覺得"透澈明解"課題內容最為重要,有時,覺得扭計唔制嘅唔係班學生而係父母親大人吧?!

YmOra 發表於 21-3-31 08:56
係呀!自己都試得多班主任講嘢講漏DD嘅誤會,故重要嘅嘢,我會用不同的問題方法再問多一次至兩次,務求 ...

我唔知其他家长想法,我只是觉得有不形式可能性,加上自己以前的经验吹吓!

我上来有时为减压,所以有些睇法较直接,实用主义,冇乜理其他人的想法,扮政治正确,站道德高地嚟吹
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-31 14:46
我唔知其他家长想法,我只是觉得有不形式可能性,加上自己以前的经验吹吓!

我上来有时为减压,所以有些 ...

可能這就是男女大不同的結果,男人多數有嗰句講嗰句,好少諗得太多嘢!而女人則諗得好多,成日响人家角度諗嘢呱!不過,要解決問題一定要有"多角度"意見嘅!男女意見都需要嘛!

‹ 上一主題|下一主題