用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 S4 選全理, 理商
go

S4 選全理, 理商 [複製鏈接]

講一講背景.
我囡首選, BIO (1), PHY (2) 同GEO (3) , 佢對BIO 同GEO 好有興趣,成績都OK.PHY 就中間啦.
但係校學只開一班全理 (B, P, C)同全部英文教, 入到呢班D同學S3時成績都好好(學習氣氛唔錯)
另一班叫理商, 都係要S3成績都好先入到, 仲可以讀到佢想選果3科,本來都沒問題..
但老師帶出問題係BIO 會改為中文教.
我囡就好似唔多想BIO 中文(佢聽D同學講, 日後DSE 試題寫英文係會快過中文. 如果有幸入到U就要時間讀返BIO英文)
我唔知點分析係英文/中文分別? 但我感覺讀中文唔係仲易過英文咩???)  
我同囡講仲有幾個月時間, 比大家再了解下CHEM 係唔係沒興趣先..  唔知大家有沒有呢D問題啦?

但我囡唔想讀CHEM, 因為太多公式要背, 而且佢由S1-S3 數學都係不停做不停計先明同拎到高分,(數感唔太叻)
佢擔心日後S4 每一科都深左, 怕數學又要不停做, 搶心CHEM 又係背又要計, 怕自己讀得辛苦

2    0    0    0

Icyanson0609 發表於 21-3-29 17:25
講一講背景.
我囡首選, BIO (1), PHY (2) 同GEO (3) , 佢對BIO 同GEO 好有興趣,成績都OK.PHY 就中間啦.
但 ...

可能你要同你囡囡傾吓日後升學讀d乜。你講U英文讀返Bio在某d科是事實。例如你讀醫護之類,physiology 生理學是必修的,有關人體結構,大部份是英文(中醫我唔清楚)。生理學有好多就係中學Bio當然比中學更加深入。不過你又話佢唔想讀Chem, 似乎又不似以醫護為目標。

Icyanson0609 發表於 21-3-29 17:25
講一講背景.
但 ...

數感差讀 phy 好痛苦㗎: mechanics, wave, electricity 涉及頗多algebra, trigonometry, 比例, 幾何應用,請三思。

仲有呢,(請唔好介意呢句好直)數理叻嘅人,啲公式係毋須刻意咁背,做吓做吓好自然就會入咗腦,係唔會搞錯嘅:econ,chem,math,M1/2,phy 都係咁。反而文字上嘅嘢例如啲 definition, experiment procedure 就要用啲時間。

P1001S 發表於 21-3-29 19:42

我都有問過,佢話醫護都可以,但佢話見細胞呀,研究心肝脾肺就開心。所以我都一樣迷惘中

講一講背景.
但 ...

你指嘅Bio會改為"中文教授",係指以往用開中文教但現在將改變嗎?還是指另一班開PhyChemBio班才是用英文授課,而理商班的Bio才改用中文教嗎?不過,無論點,用中文教授Bio嘅中學,多數會有該學科嘅"增潤課程"部分增加學生對該選修科的"常用英文生字"學習,讓學生容易DD適應大學的學習。

YolandaTam 發表於 21-3-29 20:51
數感差讀 phy 好痛苦㗎: mechanics, wave, electricity 涉及頗多algebra, trigonometry, 比例, 幾何應用 ...

的確係!我女身邊嘅同學,數感強果啲先會揀Phy,數感較弱果啲就會揀Bio!

YmOra 發表於 21-3-30 07:50
你指嘅Bio會改為"中文教授",係指以往用開中文教但現在將改變嗎?還是指另一班開PhyChemBio ...
謝謝大家回應
Bio會改為"中文教授"---> 會開多一班, 用中文教BIO, .
用中文教授Bio嘅中學,多數會有該學科嘅"增潤課程"---> 原來係甘,
另一班開PhyChemBio班才是用英文--> 係呀, 全英

我地4月中先有選課家長日, 希望到時再了解多一D 啦,

Icyanson0609 發表於 21-3-30 17:08
謝謝大家回應
Bio會改為"中文教授"---> 會開多一班, 用中文教BIO, .
用中文教授Bio嘅中學,多數會有 ...

如果係咁,係有DD唔太理想用中文學Bio,不過,又不是完全係懷事嘅!因為,組合1嘅BioPhyGeog有兩科係孩子喜歡,但組合2PhyChemBio就只有Bio一科喜歡,其實都好易選擇,中文學習Bio問題不大,專有名詞亦十分易記,應該好過用中文學習Chem,Chem嘅專有名詞真係記死。

講一講背景.
但 ...

初中數學都要不停做不停計先明,數感唔叻,咁一定要考慮清楚是否修 phy . 高中 Phy 呢科對數學要求高,跟唔到可能好快就會 drop.

Icyanson0609 發表於 21-3-29 21:45
我都有問過,佢話醫護都可以,但佢話見細胞呀,研究心肝脾肺就開心。所以我都一樣迷惘中
...

未有明確路向就建議興趣加孩子覺得能拿高分去揀,始終DSE/大學就係鬥高分,高分你就有選擇權。行醫護路無讀Chem就不能揀HKU medic同pharma, 中文讀Bio就到大學時辛苦d去追返。

Icyanson0609 發表於 21-3-30 17:08
謝謝大家回應
用中文教授Bio嘅中學,多數會有 ...

你可能要问请楚你女儿,不少中学Biology 係英書中教英文考,不是英書英教英文考。如果是前者又冇乜大问题!

以前我哋英文中学好多时都係英書中教英文考,除非教育署有人来视学,先用英语频道。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

P1001S 發表於 21-3-31 00:15
未有明確路向就建議興趣加孩子覺得能拿高分去揀,始終DSE/大學就係鬥高分,高分你就有選擇權。行醫護路無 ...

謝謝你提醒,先取得入地卷先

YmOra 發表於 21-3-30 18:05
如果係咁,係有DD唔太理想用中文學Bio,不過,又不是完全係懷事嘅!因為,組合1嘅BioPhyGe ...

我还记得黄霑嘅“二硫碘化鉀”!

ANChan59 發表於 21-3-31 07:57
你可能要问请楚你女儿,不少中学Biology 係英書中教英文考,不是英書英教英文考。如果是前者又冇乜大问题 ...

甘又係,理解到最重要,謝謝你

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-30 22:05
初中數學都要不停做不停計先明,數感唔叻,咁一定要考慮清楚是否修 phy . 高中 Phy 呢科對數學要求高,跟 ...

亞囡話俾下學期課堂自己諗吓

我直觉觉得理商组应该有其他组合,再了解一下其他可选科目。如果数底普通,我建议唔好选物理,而且冇M1M2,作用真的不大。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-31 07:59

佢係教過兩年書,乜唔係教"聖經"嗎?莫非係教Chem嗎?thx.thx

ANChan59 發表於 21-3-31 07:57
你可能要问请楚你女儿,不少中学Biology 係英書中教英文考,不是英書英教英文考。如果是前者又冇乜大问题 ...

係喎!還有這個point,機會都很大,因為,同一級出卷要用中文和英文各自考核學生比較麻煩,倒不如英書中教英考試會對學生好DD。

YmOra 發表於 21-3-31 08:08
佢係教過兩年書,乜唔係教"聖經"嗎?莫非係教Chem嗎?thx.thx
...

你太后生了,他在电影“大家乐”入面教書的一句对白!

ANChan59 發表於 21-3-31 08:27
你太后生了,他在电影“大家乐”入面教書的一句对白!

哦!原來係咁!

我讀書的年代佢已經離開教書行列,只是當年响"牛津道"學校區經常流傳黃老師的事跡。
‹ 上一主題|下一主題