用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了! ...
樓主: chuyuencheung
go

[英國] 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了!   [複製鏈接]

回覆 cfs 的帖子

Leeds 有應該近過Manchester,謝謝

回覆樓主:

四月返嚟要住21 晚Rambler

Chole 發表於 21-4-1 21:03
四月返嚟要住21 晚Rambler

小朋友話要住Rambler 21日就唔返 XD

summerhotel1 發表於 21-4-1 21:17

聽人講話呢間酒店好污糟是嗎?

summerhotel1 發表於 21-4-1 21:17

佢下星期飛返去,我唔敢講

希望暑假多啲options.  21 晚Rambler人都din, 我住港島亦難送飯。

小公主媽媽 發表於 21-4-1 21:18

咁又唔算特別污糟, 只係住21日呢間三星酒店好難頂。

小公主媽媽 發表於 21-4-1 21:18
係,我仔話好污糟,住呢間寧願唔返嚟

Chole 發表於 21-4-1 21:40
佢下星期飛返去,我唔敢講

希望暑假多啲options.  21 晚Rambler人都din, 我住港島亦難送飯。
而家香港酒店隔離,間間都唔可以送飯啦

之前已經好多人投訴,又要搵番做隔離(emoji)

幸福花海 發表於 21-4-1 22:11
而家香港酒店隔離,間間都唔可以送飯啦

Really!我見啲quarantine 谷友有叫food panda 喎,只係要硬食酒店加收嘅饍食費。當然,某啲酒店allow deliveries 要另外收費。

有網友compile 咗個list 有提供資料:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Wl5tWzRNei4m1vjy7Paorf_-gqDbtn-hU2gAtMG04ls/htmlview

Chole 發表於 21-4-1 22:21

Really!我見啲quarantine 谷友有叫food panda 喎,只係要硬食 ...

有些酒店講明可以送嘢上去,但不可以攞返啲嘢落嚟

回覆樓主:

如果有親人在英國,小朋友還可以選擇返唔返香港,但沒有的話,都要返香港最安心。

其實我上年九月送女兒去英國開學,回港後我都住咗一間三星酒店 14 天,當時係酒店包午餐,我自己叫外賣晚餐,其實除咗悶啲之外,衛生、膳食方面,我唔覺得真係咁難捱囉!  不過,小朋友可以適應力會比大人差小小。

小公主媽媽 發表於 21-4-1 22:29
有些酒店講明可以送嘢上去,但不可以攞返啲嘢落嚟

Of course, 所以我用即棄餐具送湯送飯。

Rambler 咁遠,送到去都唔熱喇。

wloi 發表於 21-3-30 18:13
大家的仔女真係咁快可以返香港?我以為係主要俾滯留的家長或過去探親的人,畢業年的大學生..
我細女6月中先 ...

我仔7月3日先放假,已book Virgin,希望順利返到香港啦!請問回港前要做核酸檢測,在哪做?他大學都有幫學檢測,但唔知機場承認嗎?

Taimum 發表於 21-4-6 01:33
我仔7月3日先放假,已book Virgin,希望順利返到香港啦!請問回港前要做核酸檢測,在哪做?他大學都有幫學 ...
機場有得做。倫敦都有,https://www.coronatestcentre.com/

回覆樓主:

即到機場先做,幾耐有報告?

Taimum 發表於 21-4-7 12:03
即到機場先做,幾耐有報告?

好似48小時內,我女上星期做30小時內就收到。

YuYuMother 發表於 21-4-7 12:17
好似48小時內,我女上星期做30小時內就收到。

要早1日到機場?

Taimum 發表於 21-4-7 12:25
要早1日到機場?

佢喺倫敦,過去機場都好方便。坐飛機要72小時內report, 所以預早去做。

如果你仔女唔喺倫敦,比較難預時間,因為寫明48小時內,如果多人做test有機會真係40+小時先有。

佢當日預約一大早到機場做test,但都多人排隊等。

https://www.google.com.hk/maps/place/青逸酒店/@22.3420308,114.1100485,3a,75y,90t/data=!3m7!1e2!3m5!1sAF1QipMBHFT-jIvcJCwGe8_4PQWSYTH_xd8k-zX3Bc_Y!2e10!6shttps://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipMBHFT-jIvcJCwGe8_4PQWSYTH_xd8k-zX3Bc_Y=w150-h150-k-no-p!7i3024!8i4032!4m13!1m2!2m1!1z6I-v6YC46YWS5bqX!3m9!1s0x3403f8cd0579c4e7:0x7612d58650750a1e!5m2!4m1!1i2!8m2!3d22.3420308!4d114.1100485!9m1!1b1?hl=zh-hk

睇下間酒店google comments 嚇死人,冷氣無、無熱水沖涼、花曬水弱到滴水、一入住就有屎積、頭髮,煙味,又係貨櫃場隔離勁噪,似去左第三世界

我仔4月尾想番黎,而家好糾結聽日book唔book 果兩班機番香港
‹ 上一主題|下一主題