用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了! ...
樓主: chuyuencheung
go

[英國] 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了!   [複製鏈接]

waiwai_01 發表於 21-3-29 23:28
我都覺得你太興奮  即係淨係學生有真正嘅需要回港?其他去旅行,公幹,移民回流,買樓嗰啲就冇需要 ...

首先請你不要自己演繹,我寫「真正有需要回港的人尤其學生」是「尤其」,不是「淨係」,也不是「淨係」serve我寶寶,有學生都想返來,其他人要離開英國可以選擇經泰國14日,小孩又怎放心呢?
另外,如果你覺得我上述説的旅行等都系必要返來,咁真係唔知邊個自私,好彩政府之前一直block 直航,原來仍有咁多人覺得咁樣都無問題

apple_001 發表於 21-3-30 20:13
首先請你不要自己演繹,我寫「真正有需要回港的人尤其學生」是「尤其」,不是「淨係」,也不是「淨係」ser ...

How to determine what is necessary and what is not? You listed a few cases such as business and emigration back to HK which are not necessary? Why are these cases not necessary? Why must your kid return to HK while others cannot?

PUIPUI2000 發表於 21-3-30 08:31
包機應該要收返錢喎,冇理由免費包機畀佢哋返嚟㗎!!!

正苦一定唔會免費包機,唔收番你過萬一張單程票都偷笑啦!滯留英國返唔到香港嘅人本身都大多買咗機票架啦。

sleung2020 發表於 21-3-30 20:44

How to determine what is necessary and what is not?  ...

而家真係好多自私嘅人,只係想自己小朋友嘅需要, 我覺得呢啲家長應該永遠留自己個小寶喺身邊,一步都唔好畀佢離開就最安心

回覆樓主:

請停火,唔好將EK變成BK 一樣。

回覆 etoile 的帖子

係囉⋯都話咗詳情有待公布,細節仲傾緊⋯耐心等待再打算啦!大家互相幫助,有問題大家一齊拆解下米好囉!家長們出發點都係為孩子們好的

etoile 發表於 21-3-31 11:21

其實係一家四口子

政府新聞網而家低能到冇英文?

回覆 喧嘩 的帖子

大家好,請問在Manchester 哪個機構(航空公司認可)做檢測,再乘坐BA回港,謝謝

dach 發表於 21-3-31 21:11
回覆 喧嘩 的帖子

大家好,請問在Manchester 哪個機構(航空公司認可)做檢測,再乘坐BA回港,謝謝 ...

Manchester機場Collinson應該已經可以回港(在CarPark), 但BA 沒有航班英國回港

回覆 summerhotel1 的帖子

其實囡囡在Newcastle 讀書,諗住前一日乘火車去Manchester 做檢測,即日來回,跟住第二日在Newcastle 坐BA回港

sleung2020 發表於 21-3-30 20:44

How to determine what is necessary and what is not?  ...

dach 發表於 21-3-31 21:11
回覆 喧嘩 的帖子

大家好,請問在Manchester 哪個機構(航空公司認可)做檢測,再乘坐BA回港,謝謝 ...

佢位置近邊呀?好多地方都有, 例如在Leeds既 WhiteHall   https://www.whitehallclinic.com/

仲有國泰都推左3間, Corona test centre, Randox Health , Halo
https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/prepare-trip/travel-advisories/travel-requirements-for-hong-kong.html

國泰認可這三間報告,唔知倫敦希司路機場有無得做登機前檢測呀?

galatea 發表於 21-4-1 11:05
國泰認可這三間報告,唔知倫敦希司路機場有無得做登機前檢測呀?
你click入去有得選倫敦/曼城架,倫敦都有介紹4間.
https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/prepare-trip/travel-advisories/travel-requirements-for-hong-kong.html

galatea    發表於 21-4-2 21:02

dach 發表於 21-3-31 23:39

其實囡囡在Newcastle 讀書,諗住前一日乘火車去Manchester 做檢測,即日來回, ...

明白, 咁機票買咗幾時?未畀人取消咩?

阿囡六月中先返,問定先😬🙏🙏
‹ 上一主題|下一主題