用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了! ...
樓主: chuyuencheung
go

[英國] 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了!   [複製鏈接]

回覆樓主:

大家等下政府公布先,佢話指定航班,我都想知如何指定

poonseelai 發表於 21-3-30 09:23
大家等下政府公布先,佢話指定航班,我都想知如何指定
我都等緊詳情,不過可能大部份人都唔坐指定啦,一直想返果啲反正都等左咁耐,等埋佢放寬晒自己買飛岩用啲.期望暑假回到正常時

PUIPUI2000 發表於 21-3-30 08:31
包機應該要收返錢喎,冇理由免費包機畀佢哋返嚟㗎!!!

從不要求免費包機比「我地」返黎,我地自己有機票亦係香港永久居民,只不過不明白點解要搞大龍鳳包機

PUIPUI2000 發表於 21-3-30 08:31
包機應該要收返錢喎,冇理由免費包機畀佢哋返嚟㗎!!!
幾時試過包機係免費?

回覆樓主:

阿陳局長尋日記招講“指定航班”。
其實我理解‘指定航班’不=於包機.
因為現在冇直航,我理解“指定航班”意思係同航空公司 協調開出直航航班,例如逢星期一、四下午6點CX111咁。。。

TVb08    發表於 21-3-30 11:48

BabyKD 發表於 21-3-30 10:28
阿陳局長尋日記招講“指定航班”。
其實我理解‘指定航班’不=於包機.
因為現在冇直航,我理解“指定航班” ...

我都覺得係。 其實政府無講過包機。

katrinafu 發表於 21-3-30 00:06
我又另一面諗,開返航線比逗留英國的人返港 , 咁就隨時 是幾間Airline .

出包機 就只安排CX , 只有一個 ...

同意。

因英國新病毒株傳播速度快﹐英國回港﹐所有入要住同一酒店用專車等估計指定航班是控制人數 21天很長可能一批一批咁做太多人入境未必處理得好資源運用在控制範圍內易於管理﹐可以理解控制航機日期、時間、人數等

3T-MaMa 發表於 21-3-30 11:23
同意。
因英國新病毒株傳播速度快﹐英國回港﹐所有入要住同一酒店﹐用專車等 ﹐估計指定航班是控制人數﹐  ...

現在航班咁少, 一日頂多 2班機, 要做都做到啦。

要指定一間酒店,酒店價格係咪都要有個監管而不是海鮮浮動價?

回覆 BabyKD 的帖子

我都覺得奇怪,其實都無講過話包機,但係不停鬧包機有問題……

其實可唔可以樂觀啲,往好方向想不是開心啲嗎?  知道可以返香港,不用再擔心小朋友要滯留在英國,我都開心到跌落地啦。

而且,香港還有其他人不同意放寬英國回港的,說英國還有每日四千多宗確診個案,還有變種病毒問題,所以,要求要集中隔離也是必須的 (但 14 天或 21 天則可以商榷),我唔想之後發現有漏洞,是由英國回港的學生引起的,這樣就更不好吧!

TVb08    發表於 21-3-31 09:19

醒目開學勳章

chuyuencheung 發表於 21-3-30 13:32

記者理解能力有限?還是別有用心嘩眾取寵而寫「包機」?有些市民一見到就發狂, 不會深究是否事實就駡起來, 要安排指定航班及酒店不容易, 政府話下旬, 大家再等下先, 心急亦沒有用

TVb08    發表於 21-3-31 09:20

回覆樓主:

https://www.news.gov.hk/chi/2021/03/20210329/20210329_164518_198.html?type=ticker

自己理解最實際

BabyKD 發表於 21-3-30 14:00
https://www.news.gov.hk/chi/2021/03/20210329/20210329_164518_198.html?type=ticker

自己理解最實際

我覺得指定航班, 指定酒店都係好事。 呢一組人就會係一個bubble。 萬一裡面有人確診, 好容易追查。 亦可以減低病毒擴散渠道。 當然對我地家長會有所不便。 但係清零不容易, 代價好高。 我地配合下都應該。

我唯一覺得需要理解既係小於15 歲而家長不能陪21 天既有無物野政策幫忙。

TVb08    發表於 21-3-31 09:21

yuyueng 發表於 21-3-30 08:15
自己上網選擇岩自己時間航班仲好啦,你無拿拿大龍鳳整班包機,收你1萬,但而家自己買隨時5千已經來回。希望 ...

上年底英國爆變種病毒,你唔記得了。

chuyuencheung 發表於 21-3-30 13:32

絕對同意, 其實有幾返咪得囉, 去年武漢,日本,巴基斯坦港人都係政府包機啦, 呢三個地方一向都有直航飛香港, 但係就係包機先可以確保到佢哋, 機組人員, 香港市民嘅安全, 亦都可以控制人數,以便香港機場作準備。其實最緊要英國返到香港咪得囉。
我絕對唔相信政府會收你十萬蚊一張機票。
指定一間酒店都好正常, 就好似去駿洋村咁咋嘛。

完全同意。放寛應該開心,其他安排都未有詳細公布,唔使咁快下判斷做批評。香港人輕鬆啲啦

TVb08    發表於 21-3-31 09:22

hiddenhero 發表於 21-3-30 14:08
我覺得指定航班, 指定酒店都係好事。 呢一組人就會係一個bubble。 萬一裡面有人確診, 好容易追查。 亦可 ...

要以大局為重,出面好多人唔理解唔同意放寛俾留英的回來怕再有第5、6波爆發,政府現在要集中管理都有原因,家長及孩子惟有配合。希望香港盡快走出疫情。

大家的仔女真係咁快可以返香港?我以為係主要俾滯留的家長或過去探親的人,畢業年的大學生..
我細女6月中先完學年,希望到時航班大致恢復正常。

其實都唔需要包機,只要政府講明每星期邊幾日有機返,咁航空公司都會安排開放比我哋訂,咁大家都可以安心

waiwai_01 發表於 21-3-29 23:28
我都覺得你太興奮  即係淨係學生有真正嘅需要回港?其他去旅行,公幹,移民回流,買樓嗰啲就冇需要 ...

非常同意 waiwai_01

summerhotel1 發表於 21-3-30 16:53
絕對同意, 其實有幾返咪得囉, 去年武漢,日本,巴基斯坦港人都係政府包機啦, 呢三個地方一向都有直航飛香 ...

完全同意
唔理係包機定指定直航,總之終於可以直航返來我已經好開心,未成年孩子怎放心自己轉飛泰國14日呢,去得外國讀書,呢D錢都唔介意俾
不過如果其他家長兒女係到六七月先回來,就不用太擔心,到時好大可能已回覆正常
‹ 上一主題|下一主題