用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了! ...
樓主: chuyuencheung
go

[英國] 最新消息! 四月底開始可以由英國回港了!   [複製鏈接]

PUIPUI2000 發表於 21-3-29 21:26
請問你要求包機幾時返

Sorry太興奮寫錯,是請求包機,邊有咁powerful 要求明白因為變種理由,香港都只是為安全跟隨其他國家如荷蘭禁英國直航,只有包機才可以幫到真正有需要回港的人尤其學生,如果一般直航,就很難避免一些無聊人事,去旅行、去工幹、去試移民唔成回流、去買樓等等

PUIPUI2000 發表於 21-3-29 21:30
其實個新聞話四月下旬包機係接濟滯留喺英國嘅香港居民, 7月summer holiday安排唔係講得好清楚, 另外回港入 ...

據新聞公布 集中在一間指定酒店

「從英國返港的香港居民須遵守一系列措施,包括抵港後須集中在一間指定酒店隔離21天,除跟隨機場檢測待行安排外,也須在第七天、第12天和第19天接受檢測。」

yuyueng 發表於 21-3-29 21:43
係囉,我唔想包機喎!如果正常比航空公司開番條直航線,我哋自己上CX BA 訂位咪幾好,又平又多位,我真係唔 ...
Exactly. Completely agree.

sleung2020 發表於 21-3-29 22:58
Exactly. Completely agree.

會唔會因為4月份根本沒有直航機,之前取消唒,所以要出動包機…

回覆樓主:

我覺得大家唔駛咁擔心係咪包機,始終還有三個多月,情況好轉的話,可以有進一步放寬哩!

小公主媽媽 發表於 21-3-29 23:04
會唔會因為4月份根本沒有直航機,之前取消唒,所以要出動包機…
There are planes now flying directly from London to HK every day without carrying passengers.

apple_001 發表於 21-3-29 22:11

Sorry太興奮寫錯,是請求包機,邊有咁powerful 要求:waha ...

我都覺得你太興奮 即係淨係學生有真正嘅需要回港?其他去旅行,公幹,移民回流,買樓嗰啲就冇需要, 咁你嗰個真係寶貝, 咁自私嘅諗法點講都唔通

sleung2020 發表於 21-3-29 23:10
There are planes now flying directly from London to HK every day without carrying passengers.
無錯,因為有機由香港去倫敦,所以其實同樣地D機由倫敦黎,白白浪費唔用無拿拿包機,你話英國唔比飛機去香港就話要包機啫,而家自己唔比人地飛黎但自己又包機黎,咩道理。

yuyueng 發表於 21-3-29 23:54
無錯,因為有機由香港去倫敦,所以其實同樣地D機由倫敦黎,白白浪費唔用無拿拿包機,你話英國唔比飛機去香 ...

我又另一面諗,開返航線比逗留英國的人返港 , 咁就隨時 是幾間Airline .

出包機 就只安排CX , 只有一個途徑 。但咩用意我就唔知 , 或者是控制航機日期、 時間 、人數 ,不是由航空公司編排 。

包咩機呀,比3間airlines直航飛返HK已經得啦,政苦自己搵野黎做,浪費哂納稅人d錢,一間酒店邊夠返黎既人住呀,班人究竟知唔知實際情況係點!?

autoto 發表於 21-3-30 00:08
包咩機呀,比3間airlines直航飛返HK已經得啦,政苦自己搵野黎做,浪費哂納稅人d錢,一間酒店邊夠返黎既人住 ...

正苦班友個個的腦都坐實哂 。 一係唔做野 ,做少少就攪場大龍鳳出來 ,就話比世人知做了很多,出盡力去做 。

攪包機相信唔會浪費納稅人的錢,因為都係坐的人要自費買機票, 仲要指定一間酒店, 咁就肉隨砧板上。

waiwai_01 發表於 21-3-29 23:28
我都覺得你太興奮  即係淨係學生有真正嘅需要回港?其他去旅行,公幹,移民回流,買樓嗰啲就冇需要 ...

katrinafu 發表於 21-3-30 00:48
正苦班友個個的腦都坐實哂 。 一係唔做野 ,做少少就攪場大龍鳳出來 ,就話比世人知做了很多,出盡力去做  ...

搞包機要搵班專人安排機位、接送、什麼什麼,呢d公數好好賺架,不如將d錢幫下其他人。相反唔包機仲可以幫到所有airline,唔洗日日空機返香港咁慘,我地大部份人都有回港機票,唔好要我再買

katrinafu 發表於 21-3-30 00:48
正苦班友個個的腦都坐實哂 。 一係唔做野 ,做少少就攪場大龍鳳出來 ,就話比世人知做了很多,出盡力去做  ...

完全同意,仲要距賺掌聲之後就我地埋單,然後其他不知情人仕仲話我地有本事送子女出國,無本事番香港,要接濟打救

又唔係有大災難,又唔係無機無crew, 只要距唔好攔住大家就得,搞咁多野封左4個幾月不聞不問,而家又玩大龍鳳

而家咁耐以黎做乜都係利益輸送,幾時以民為本先吖?

回覆樓主:

睇昨天政府新聞公布的內容和字眼,在4月安排指定飛機接載香港市民回港,我直覺係先攪掂濟留在英的幾百個港人。至於在英國讀緊書的學生,將在5月6月7月回港的,安排會逐步逐步做,599H會慢慢放寬。大家耐心等候先,急唔來,無謂被不完善的政策和安排整壞自己心情。

autoto 發表於 21-3-30 07:38
搞包機要搵班專人安排機位、接送、什麼什麼,呢d公數好好賺架,不如將d錢幫下其他人。相反唔包機仲可以幫 ...

自己上網選擇岩自己時間航班仲好啦,你無拿拿大龍鳳整班包機,收你1萬,但而家自己買隨時5千已經來回。希望6月尾可以正常有機返,點解歐美淨系封英國?

autoto 發表於 21-3-30 07:38
搞包機要搵班專人安排機位、接送、什麼什麼,呢d公數好好賺架,不如將d錢幫下其他人。相反唔包機仲可以幫 ...

包機應該要收返錢喎,冇理由免費包機畀佢哋返嚟㗎!!!

cfs 發表於 21-3-29 18:06
我問晒而家30間指定酒店,最低都要15歲先可以自己住,等5月再更新到時再問,不過應該未夠15都唔肯收了. ...

我都打左去問,原來係政府要求的

SmileSmileSmile 發表於 21-3-30 09:14
我都打左去問,原來係政府要求的
所以有心理準備陪坐
‹ 上一主題|下一主題