用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才
樓主: alex4_15
go

優才   [複製鏈接]

回覆 Heileu 的帖子

上一堂,校長也有講,如果只追成績,谷小朋友,谷到狀元,但學校小朋友都要多花30%的時間,咁樣是否值得呢?小朋友的人生不只是成績!

回覆樓主:

想問下大家經驗,如十月細B想將來考優才,有需要轉超大B嗎?私幼/券幼有關係嗎?
謝謝(emoji)

回覆 kiki.lam24 的帖子

沒有關係,11月超小都可以有offer。看面試表現

cxyu841216 發表於 21-4-27 16:52

沒有關係,11月超小都可以有offer。看面試表現

謝謝妳。

請問你優才面試考學術方面你覺得難嗎?

學術不難,但有考講故事同聆聽回答問題。所以需要培養小朋友表達能力同專注力

cxyu841216 發表於 21-4-28 11:09

學術不難,但有考講故事同聆聽回答問題。所以需要培養小朋友表達能力同專注力 ...

謝謝妳

01獨家|優才書院小學校長涉違專業操守辭職‎  
校方揭單據異常報警
https://www.hk01.com/article/626872?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

優才疑不續約‎  師生不捨‎  陳家偉校長將轉任德萃
https://www.hk01.com/article/413171?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

之前前任任內多年校長去了另一學校,奇怪。前任校長幾好的。到了副校升做校長,奇怪。 學校好似只講成績,其他就⋯⋯。聽聞優才中學有學生成績跟不太好,有老師就勸學生不如⋯⋯,影響學校⋯。學校好在收到好學生和好家長幫手谷成績。

Macy 發表於 21-5-19 08:29

優才要聽咁多家長講座先收,家長真係要好配合,我小朋友有其它offer我即刻放棄,因為我自認唔係呢種家長。遇到咁嘅校長好慘,睇佢資歷,04年教育大學畢業,學歷普通,資歷都普通,我覺得佢都唔係好qualified。

真係估唔到,也好彩發現得早

deco99 發表於 21-5-19 08:44
優才要聽咁多家長講座先收,家長真係要好配合,我小朋友有其它offer我即刻放棄,因為我自認唔係呢種家長。 ...

同感,年資亦唔係高,又大陸口音,好奇當初點解會升佢。

學歷同埋能力是兩碼事....另外不管係邊D人,走到如今都是靠自己本事...我不buy優才,但是我覺得亦不要牆倒眾人推...校方都報咗警同埋交由律師處理嘅了...睇最尾結果啦

去得 德x 既,基本上都係向錢看,其實都只係一丘之貉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

當校監近廿年首發全體信可見事態......

https://www.hk01.com/社會新聞/626872/01獨家-優才書院小學校長涉違專業操守辭職-校方揭單據異常報警

校監:事件純屬校長個人職業操守問題

優才(楊殷有娣)書院校監今日(18日)向全體師生及家長發通告指,本月初學校發現部份單據異常,立即展開調查,昨天(17日)召開緊急校董會會議,並即時接納小學部校長聶敏引咎辭職,小學部校長一職暫由副校長陳偉傑署任。校監強調學校儲備充足,事件純屬小學校長個人職業操守問題,不涉及學校整體運作及發展,校方將全面檢視學校行政和財務管理,改善日後運作。

而校董會亦在「涉嫌違規事件聲明」稱,近日管理層發現校長聶敏疑涉違反教職員專業操守,行為失當,財務管理紊亂,缺乏交代。經校董會初步調查,已交警方處理。校董會會立即向教育局報告,並成立特殊危機處理小組,負責處理和跟進事件。校董會將秉持公平、公正原則,配合監管部門跟進調查,並安排與各持份者會面說明此事。

如果有心讀又有聽講座 其實唔錯,學校真係好有心!

不過有兩次唔記得聽miss 左就算啦 (emoji)

我小朋友11月細b, 今年見,個interviewer 好差,一入去坐底就不停emphasize 你小朋友好細過喎,有冇諗過叫佢repeat 轉大b 呀。。佢頭先數學唔多識喎(推理題, 70, 75, (      ?)85), 根據我專業, 嚟in 今日好多小朋友都識晒,我覺得你小朋友細,未到那個歲數,腦部未發展到, 讀上去會好困難。
我即時諗,咁我地係咪唔使in.  佢係interview (2nd in)入面都未in 就咁講,其實有age discrimination. 佢仲話自己係中學部老師,唔係小學老師,講到間學校中學好top咁。 跟住佢知衰左, 補飛話我宜家唔係話你小朋友唔得。 我都係那句,你間學校如唔要細b, 可申請指明到9月,過左9月b 唔可以申請,好似培正咁。 或 in 完覺唔合,咪failed 我地囉。 未in 就咁講, 我真係即時覺佢有age discrimation.

回覆樓主:

謝謝分享,請問最後結果? 入waiting list嗎?
因聽聞優才好多人入waiting

kekeneko 發表於 21-5-19 15:32

我小朋友11月細b, 今年見,個interviewer 好差,一入去坐底就不停emphasize 你小 ...

其實呢,GT年年都收唔少細B,最細十二月都有

回覆 Wanglinkiki 的帖子

佢唔收唔緊要,failed 咪得囉。interview 唔係一定收架嘛。  只是覺老師冇需未開始in 就咁講,仲要係中學老師,會好易俾人感覺同小學老師標準唔同。
明白每間學校有收生preferences, 不過,抒發下當時感受喳。

kekeneko 發表於 21-5-19 17:50
回覆 Wanglinkiki 的帖子

佢唔收唔緊要,failed 咪得囉。interview 唔係一定收架嘛。  只是覺老師冇需未開 ...

點會係未in?優才係先見小朋友才見家長,佢已經in左你小朋友否則都話唔到你知佢答唔到條logic題。佢講既野可能唔啱聽,但正面睇的話其實俾緊意見你

回覆 Jean1769 的帖子

佢in 左小朋友, 但我地父母再同小朋友入去再in 時,一入去坐底就咁講嘛,所以感覺不好,即我有衝動想問,咁我係咪可以出返去唔使in 啦。 同房另1個老師就好好多,聽到講,講故事接唔到唔緊要,再諗諗啦,睇到咩可以講啦, 比較鼓勵性。
因為老師話小朋友各講故事同答問題好好,但數學唔多識,所以走時再強調叫我考慮repeat K3, 第日interview 會好d。 小朋友宜家都識了,因為學校下學期先教。
‹ 上一主題|下一主題