用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才
樓主: alex4_15
go

優才   [複製鏈接]

回覆 gm147 的帖子

年年都有人上晒堂但無offer

Babyfungmama 發表於 21-4-19 09:06
回覆 gm147 的帖子

年年都有人上晒堂但無offer

有offer同waiting的都要上堂,咁如果有offer的唔放offer, waiting上左的自然都無offer

上堂前學校已講清係用咩身份上堂

回覆 alex4_15 的帖子

Call 左好多好多次一直keep 住call
身邊一齊入waiting 好多都收到call了

我無上堂,reject 埋我😅

其實越聽校長分享,越感受優才的好。

jennylady 發表於 21-4-19 19:09
回覆 alex4_15 的帖子

Call 左好多好多次一直keep 住call

我都係waiting 希望我都有機會啦

回覆 Babyfungmama 的帖子

上哂課無OFFER 真係可憐。其實本身都好心儀優才但因屋企地點離學校偏遠,所以忍痛放棄了OFFER。希望waiting 的朋友仔有好消息。

lulaby 發表於 21-4-17 04:54
一年級時我都覺得冇問題,之後你就明!普遍入得直資既小朋友程度都有翻咁上下,本身小朋友個底都唔差,所 ...

我小朋友也在學。英文優才的教法和書本有別於一般本地學校。他用的Oxford discovery 同DBS 一樣。他教法像國際學校,PYP, 注重討論,創意.老師不太注重教文法,記vocabulary,背good sentence. 中文有proofreading (你所說沒有教的部份)。其實這部份考同音字或錯別字,很多準校出卷也有這部份。但我都認同這部份是深的。但其實都是10/120 分。優才肯定課程設計不是最好,例如普通話我覺得教得差。我只是想把真相告知有需要的人。

回覆 babytwinstar 的帖子

星期六上堂果陣好搞笑,發問問題有家長問校長,waiting收返機會有幾多,校長回避問題,同果位家長講:希望9月會見到你啦笑到我

Babyfungmama 發表於 21-4-20 20:30

星期六上堂果陣好搞笑,發問問題有家長問校長,waiting收返機會有幾多,校長回 ...

我都見到呀佢話有人睇住上堂唔知真定假呢?會唔會真係揀啲活躍既家長

我諗有人會睇,所以我長開住個cam,坐定定係sofa聽兩個鐘

Babyfungmama 發表於 21-4-20 20:44

我諗有人會睇,所以我長開住個cam,坐定定係sofa聽兩個鐘 ...

唔知收到waiting個啲會唔會份功課寫得好好呢

我諗跟waiting排位,唔會因為功課好

回覆 Heileu 的帖子

有無用家分享一下優才雖然推廣活動教學,但課程是否都教淺考深?需要家長自谷小朋友?因都聽過朋友話學校有勸退?

Babyfungmama 發表於 21-4-20 21:06

我諗跟waiting排位,唔會因為功課好

有睇功課。

我識人收call waiting時,打嚟個staff有講: 學校睇咗你份功課覺得好好,而家有小一學位問佢會唔會要。

份功課佢話寫咗二千幾三千字。

xaxababy 發表於 21-4-21 09:32
有睇功課。

我識人收call waiting時,打嚟個staff有講: 學校睇咗你份功課覺得好好,而家有小一學位問佢會 ...

唉呀,我無咁多呀

有睇功課。

我識人收call waiting時,打嚟個staff有講: 學校睇咗你份功課覺得好好,而家有小一學位問佢會 ...
幾千個字?咩作業啊?論文?

chiwah0804 發表於 21-4-20 21:44

有無用家分享一下優才雖然推廣活動教學,但課程是否都教淺考深?需要家長自谷小朋友? ...

小學部有升班標準,唔達標要留班,如果唔想留班,學校就請你考慮轉校

chiwah0804 發表於 21-4-20 21:44

有無用家分享一下優才雖然推廣活動教學,但課程是否都教淺考深?需要家長自谷小朋友? ...

用家.優才是活動”教”學, 但評估或者考試是傳統的. 我唔記得小一係點,小二以上每個semester評估或者考試一次.不是教淺考深,但評估之前是要溫習的。每個學科裏面會有大約10至20分是考課外問題。今個semester 小三,中文:20%人85分以上,70% 70分以上(上一個學段成績好啲)。英文:80%85分以上, 餘下的全部是70分以上。 數學:一半人85分以上,餘下的一半是70分以上。大部份家長都會有幫小朋友溫書,但因為一條龍,所以大家都不是很谷。學校會留班,每年大概一至兩位。我相信如果留班一次都趕不上進度,學校會提議勸退。

比如說,英文教comparative or superlative, 會同小朋友玩奧林匹克比賽。數學教直角,就派瑞士糖。中文教萬里長城課文,就有video 睇。你會感覺得到老師是有「備課」去教。

有睇功課。

我雖然沒有經歷過,但真心覺得這是真的。優才非常注重家校合作,課堂上發生任何問題,老師都會打電話給家長。學校有非常高的透明度。比如說今年的評估本安排一連四天,但往年是考兩天,中間有個weekend,再考兩天。家長在家長會時要求校長按照往年做法。校長立刻接受家長的要求,隔天安排了新的考試時間表。

復課之前,校長又安排家長日,逐一解答家長們的疑惑和問題。
坦白講如果只追求成績,優才是不合適的。我們現在的半天時間表,保留了美術,體育,課外活動,科創。學校不想小朋友回校只為了中英數常。學校想小朋友愉快的體驗正常生活。

今年的普通話成績不太好,學校不是加堂,以是增加普通話攤位遊戲,吸引小朋友在小息的時候練習普通話。

復課後學校製造了夾公仔機,買了Switch。增加多一點的靜態活動。取代了沒有疫情時候的動態活動,減低風險。因為沒有疫情時小朋友是可以在操場跑,踢足球,玩閃避球,boardgame, 足球機........

WONGKACA 發表於 21-4-21 12:40
幾千個字?咩作業啊?論文?

寫九型人格。

咁人哋咪就係交完功課兩日後已收到call waiting囉。佢話offer group 有幾個家長話上完堂當日下午交(唔算寫好詳細)過幾日都call咗,明顯優才要家長投入時間心機誠意。
‹ 上一主題|下一主題