用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才
樓主: alex4_15
go

優才   [複製鏈接]

回覆 cherie6111 的帖子

係,唔會有學位

回覆 alex4_15 的帖子

你有睇到信息嗎

回覆 elsa007 的帖子

THANKS SO MUCH!!!!

回覆 alex4_15 的帖子

我也剛註冊了,你有沒有朋友在優才讀緊?有啲問題想知多啲。

回覆樓主:

我都想了解下優才小既程度?請問有用家可分享嘛?

Pixy 發表於 21-4-12 19:47
我都想了解下優才小既程度?請問有用家可分享嘛?

小朋友小一,小班教學(每班最多26人),雙班主任。
功課少(每天約3-4份)。老師有愛心。數學大約教快半年,NET 教英文,中英數也是教科書加校本書本,我估程度比津校略深。小三那年NET 做班主任。
小朋友超喜歡上學,學校不是死谷學術型,三月一日起學校全面復課,每天有一個30min 的小息給小朋友玩,亦繼續有才華班,我滿意學校的安排。

chuchu218 發表於 21-4-13 09:01
小朋友小一,小班教學(每班最多26人),雙班主任。
功課少(每天約3-4份)。老師有愛心。數學大約教快半 ...

聽落好好喎!咁小班仲要雙班主任,學費都平

想澄清

係小一先雙班主任制
小二以上得一個班主任
小三係 NET 做班主任

普通英文 GE 係本地老師 / NET 教
校本英文先全部 NET

30 分鐘小息係因為疫症復課後先係

正常時間表唔係咁長

回覆樓主:

個別直龍直資,小一小二較為開心,小三開始加深,請問優才情況係咪咁?

回覆 rachel_cty 的帖子

意思是不是整個英文堂全是Net教?還是一星期內的英文課,有些是Net,有些是本地老師?GE主要教grammar、writing? Net教聽和講?
小班教學之餘是否也分小組教學?

多不多project-based或presentation功課?

慢熱的小朋友會變得主動、開朗嗎?

優才不是大家想像般好,中英課程都一般,由其英文,好多都要家長自己再教過晒,中文課程為深但冇系統!要靠補習老師,二年級普教中就更加明顯,同埋老師真心表面好,但玩針對如果佢唔鍾意你小朋友!

lulaby 發表於 21-4-15 23:13
優才不是大家想像般好,中英課程都一般,由其英文,好多都要家長自己再教過晒,中文課程為深但冇系統!要靠 ...

我小朋友讀一年級,今年好多時間上zoom,我都有坐在旁邊觀看,我覺得同學們d英文好好,基本上個個都可以講完整英文句子,一年級有呢個水準真係難能可貴。

至於你話有老師只係表面好,咁我都多多少少有呢種感覺,不過我相信其他學校都會有呢個情況。

回覆樓主:

請問“只係表面好”係乜意思?有冇實質例子?

lulaby 發表於 21-4-15 23:13
優才不是大家想像般好,中英課程都一般,由其英文,好多都要家長自己再教過晒,中文課程為深但冇系統!要靠 ...

我又覺得老師好好喎!咁個別老師麻麻,都正常,老師都係打份工,我估間間學校都有。 至於課程,我覺得程度適中,特別今年zoom, 感受到老師的困難,始終上zoom 同實體課成效差太遠。

happypug 發表於 21-4-16 12:41
我又覺得老師好好喎!咁個別老師麻麻,都正常,老師都係打份工,我估間間學校都有。 至於課程,我覺得程度 ...

我而家仲係度讀緊,識既都話課程爛,由其英文,普遍我識既人都要自己重新教,你搵份出面直資既英文卷比佢做就明,咩都唔識咁,中文深而亂又冇序,最後部分經常考未教過既野,個別老師麻麻當然明,但我識既係好多都一般,當然都有好老師,但唔好既多,好既上年都走左唔少。

快樂股民 發表於 21-4-16 11:55
我小朋友讀一年級,今年好多時間上zoom,我都有坐在旁邊觀看,我覺得同學們d英文好好,基本上個個都可以講 ...

一年級時我都覺得冇問題,之後你就明!普遍入得直資既小朋友程度都有翻咁上下,本身小朋友個底都唔差,所以唔覺係英文老師教得好,有次上早會,聽到某英文老師用because + so講,我聽到都眼突....

琴日我同事話,優才哩一波waiting嘅家長有成千人...有冇咁誇張啊...

回覆 WONGKACA 的帖子

肯定無,上堂只有300人

回覆 Babyfungmama 的帖子

分兩組,一開始上堂兩組加埋有800個人
‹ 上一主題|下一主題