用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧 ...
樓主: CARMA
go

播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-3-30 09:12
如果係我, 一定去抽

反正有幾間唔差過羅氏既係乙1必入

Hkpapa, 請問如果係李國寶呢?因為一定會出國,值得為佢放棄九龍城band 1嗎?

hkpapa852 發表於 21-3-30 08:58
播道
7/8年前學校領悟到越快樂越墮落的現實, 大刀濶斧由小學開始不再鼓勵學生參加ECA, 近年漸見成效. DSE ...

請問中基vs匯基,有什麼睇法?男仔數學不錯,謝謝

CARMA 發表於 21-3-29 10:46
以上中學上大學率成績表現如何?學習模式?

匯基  

醒目開學勳章

meganb 發表於 21-3-31 02:31
將來如想讀理科應該中基好啲

CARMA 發表於 21-3-29 14:14
回覆 tpmon 的帖子

我覺得羅氏基金,黃芴南及播道好大機會.諗定先,怕到時4月頭收CALL先諗就太遲 ...

你有冇收到自行offer?

回覆 0030 的帖子

我比較相信呢個Banding資料,  較中肯:

播道書院https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/28

保良局羅氏基金中學https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/14

黃笏南中學https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/65

何明華會督銀禧中學https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/123

事關呢度某啲所謂專家,好得閒,好鍾意標籤某啲學校永遠停留喺某Level

medicine 發表於 21-3-30 17:26
B2話B1,如何做到提高首一或三志願?
唔係B1話B2,先可以直接提高首一或三志願咩?
...

hkpa答左你,唔重覆喇

medicine    發表於 21-3-31 17:04

近年DSE成績 滙基KE↓中基↑

選匯基東九,但要努力爭取日後入IAL stream
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ankhsiuman 發表於 21-3-30 22:57
Hkpapa, 請問如果係李國寶呢?因為一定會出國,值得為佢放棄九龍城band 1嗎?
...
中學未畢業就出國選LKP
畢業後先出國就去抽獎

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-31 19:01
中學未畢業就出國選LKP
畢業後先出國就去抽獎

謝謝hkpapa回覆,你嘅意見好重要,預計三四年內會送小朋友出國。

hkpapa852 發表於 21-3-31 18:59
選匯基東九,但要努力爭取日後入IAL stream

要入IGCSE, 有什麼好處呢?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

請問匯基書院和黃笏南那一間成績較好?

chunchunpa 發表於 21-3-31 16:14
回覆 0030 的帖子

我比較相信呢個Banding資料,  較中肯:
果現現今Marketing好重要
一個靚既雞棚, 唔駛理內容幾空洞幾唔合理, 一樣大把人上吊

中號了、中號了

nini81 發表於 21-3-31 21:10
請問匯基書院和黃笏南那一間成績較好?

滙基KE 2020年聯招取錄/學士%較高

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2020/10/2021ucckesb.pdf

Our students got good results in the 2020 DSE examinations. 92.6% of them got JUPAS offers, in which 89.5% got into degree programs and 31.8% of the degree offers are from HKU, CUHK and HKUST.

1BC,一定大抽獎

YmOra 發表於 21-3-30 11:12
十分認同呀!真係要"夠膽"才好搏銀禧,眼見搏到入嚟嘅B2b或B2c學生讀得辛苦,不過,亦見有些學生會 ...

你意思過往B2B B2C自行都博入到銀禧?

yaumuimui 發表於 21-4-27 17:40
你意思過往B2B B2C自行都博入到銀禧?

大抽獎不分A/B/C
只要有餘位給B2生 據各人隨機編號

羅氏老師係幾好,睇banding,也要了解整體學校情況,學生質素一向比較參差。 見到單近日新聞,嚇了一下 (不肯定具體情況)。

「據悉,4名男生昨日(5日)清晨到保良局羅氏基金中學爆竊,部分人更為該校學生,主要就讀中五及中六,被保安發現後報警,警方接報到場調查。警方之後再拘捕多2男1女學生,在部分人寓所找到⋯⋯⋯」

https://www.google.com.hk/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/%25E3%2580%258C%25E5%2585%2589%25E5%259F%258E%25E8%2580%2585%25E3%2580%258D%25E6%2588%2590%25E5%2593%25A1%25E7%2588%2586%25E7%25AB%258A%25E6%2596%25B7%25E6%25AD%25A3-%25E6%258F%25AD%25E5%25AE%25B6%25E8%2597%258F%25E6%25B8%25AF%25E7%258D%25A8%25E7%2589%25A9%25E5%2593%2581-%25E5%2585%25B1-7-%25E4%25BA%25BA%25E9%2581%25AD%25E5%259C%258B%25E5%25AE%2589%25E8%2599%2595%25E6%258B%2598%25E6%258D%2595-064506815.html

‹ 上一主題|下一主題