用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧 ...
樓主: CARMA
go

播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧   [複製鏈接]

joannemak 發表於 21-3-30 10:53
我仔上年6年級,數據應該仍然啱用

明白。即係如果孩子屬B2成績亦可以一搏銀禧。

YmOra 發表於 21-3-30 10:58
明白。即係如果孩子屬B2成績亦可以一搏銀禧。

老師意見係,band 1生一定要填盡band 1學校

Band 2 就睇吓家長夠唔夠膽博

0030 發表於 21-3-30 10:44
回覆 joannemak 的帖子

thx~不知道學校谷不谷呢~

以"銀禧"而言,銀禧的教學法屬"漸進式"唔會谷,純粹個人觀點,如果一所中學唔會谷,即未必需要做補底工作,不過,銀禧係有做嘅只是唔見有特別多力响這方面而矣,所以,近年多咗人認為銀禧只屬B1c甚至乎更低Banding,若是,相信"補底"工程不能少呢!

joannemak 發表於 21-3-30 11:03

老師意見係,band 1生一定要填盡band 1學校

十分認同呀!真係要"夠膽"才好搏銀禧,眼見搏到入嚟嘅B2b或B2c學生讀得辛苦,不過,亦見有些學生會好好把握入讀的機會,响初中階段努力地追番上嚟,e+高中又揀到自己喜歡的選修科。

0030 發表於 21-3-30 10:06
回覆 hkpapa852 的帖子

想問下如果band1B成績,想自行黃芴南系咪機會好微,中文小學英文一般,不算太好~
黃笏南多年嚟主收B1B/C學生+少量B1A
銀禧多年嚟主收B1B/C+少量B2學生不過多年嚟3322率黃笏南較低 (只有2020年係似樣)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

canadababy93 發表於 21-3-30 09:18
請問邊幾間乙1必入?如果隨機號碼差會不會去左band 2學校?

現實係好難"講得咁實",無灣轉的建議,講得咁死嘅建議可能會累死好多人。因為,如果話乙1必入某某中學,咁有上EK嘅jm們一渦風都係咁填法,結果又會出人意表了。

canadababy93 發表於 21-3-30 09:18
請問邊幾間乙1必入?如果隨機號碼差會不會去左band 2學校?

要問吓老師,做吓功課,九龍城好多好中學,亦要諗清楚自己期望,小朋友適合程度

我自己經驗上年係夠位,今年就唔知會唔會一樣

而我仔同學乙1中銀嬉好開心,乙3中嘅就去扣門

0030 發表於 21-3-30 10:06
回覆 hkpapa852 的帖子

想問下如果band1B成績,想自行黃芴南系咪機會好微,中文小學英文一般,不算太好~

個人認為,屬B1b成績要响"自行"順利入讀"銀禧",要响自行面試階段加點力才有更大的機會,因為,响自行階段銀禧也會收B1a和(B1a-B1b)學生,相信這些學生會優先過B1b學生,不過,若然面試表現出色,B1b和B1c學生仍然有機會的,因為銀禧面試"唔容易"的呢!要有定心理準備,聽聞今年多咗樣面試條件,需要見埋家長,難度好似又多咗!

joannemak 發表於 21-3-30 11:28
要問吓老師,做吓功課,九龍城好多好中學,亦要諗清楚自己期望,小朋友適合程度

我自己經驗上年係夠位, ...

如果,舊年乙1中銀禧嘅話,今年都應該機會大,值得一試。

不過,如果話Band2生也可以抽入,咁Band1生揀銀禧應該填乙30都"必入"。

YmOra 發表於 21-3-30 11:28
個人認為,屬B1b成績要响"自行"順利入讀"銀禧",要响自行面試階段加點力才有更大的機會,因為,响自行 ...

我又可以分享下,仔有個同學係band 1A自2揀銀嬉,因為佢同媽媽只喜歡自1同自2,其他學校都麻麻

面試時,學校已經表現出一定收佢,都冇咩問問題,不過最後佢入咗另外一間

我想講係,銀禧從來唔會係band 1A首選,所以我覺得band 1B係有機會

joannemak 發表於 21-3-30 11:34
我又可以分享下,仔有個同學係band 1A自2揀銀嬉,因為佢同媽媽只喜歡自1同自2,其他學校都麻麻

面試時, ...

個人認為,都未必,我覺得B1a個池好大,總有些人認為揀"適合成長的土壤"比其他重要嘛!

chunchunpa    發表於 21-3-31 16:59

YmOra 發表於 21-3-30 11:31
如果,舊年乙1中銀禧嘅話,今年都應該機會大,值得一試。

不過,如果話Band2生也可以抽入, ...

對,上年老師就係話全部band 1填曬晒先到band 2

joannemak 發表於 21-3-30 11:28

我自己經驗上年係夠位, ...
12月已公佈, 今年全港參加派位人數仲少過上年至少1000人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

joannemak 發表於 21-3-30 11:34

面試時, ...

不過,我係認同B1a大多數人都不會以"銀禧"作首選。

joannemak 發表於 21-3-30 11:37

你學校呢位老師先係真心幫學生, 唔會點佢叫佢一早投降

joannemak 發表於 21-3-30 11:37

咁就可以放心填

hkpapa852 發表於 21-3-30 11:39
你學校呢位老師先係真心幫學生, 唔會點佢叫佢一早投降

係,都好多謝佢唔會為咗中乙1至3個比率而叫我哋唔好填哂band 1

回覆樓主:

黃笏南都幾熱門,身邊唔少人跨區去揀佢,而且成績都唔錯嘅

Poyau 發表於 21-3-30 10:57
銀禧/黃笏南/丘佐榮2020年聯招
聯招取錄 黃 ≈ 丘 > 銀禧
學士比例 銀禧 > 丘 > 黃
銀禧校務報告有項有興數字
開學時中六有127人, 但得番118人去考DSE......

ilovecat4ever 發表於 21-3-30 11:57
黃笏南都幾熱門,身邊唔少人跨區去揀佢,而且成績都唔錯嘅

認同
‹ 上一主題|下一主題