用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧 ...
go

播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧  

以上中學上大學率成績表現如何?學習模式?

如何排列好呢?當中頭三間直資  尾兩間津校

一年考幾多次試?  現我只知羅氏一年考四次 ,    播道考兩次

家住將軍澳,兒子鐘意數學及音樂科 (B1B-1C)

請大家俾俾意見, 萬分感謝! ^_^

你小朋友band1B?

CARMA 發表於 21-3-29 10:46

DSE 成績
直資 滙基KE > 羅氏 > 播道
津校 銀禧 > 黃笏南

Arabellahk    發表於 21-3-29 13:56

回覆 0030 的帖子

1B-1C

回覆 CARMA 的帖子

兒子鐘意音樂科BAND1B-1C,可能黃相對合適點~不過自行跨區都不容易~

回覆 0030 的帖子

佢出左何文田小學讀書,所以不是跨區,這間都幾好

不是跨區,甘大抽獎後兩間機會都好大~

回覆 Poyau 的帖子

謝謝你的意見

回覆 0030 的帖子

我都希望,不過黃芴南校舍真係好吸引,其實我小朋友由於讀左六年小學係何文田,搭車搭到儍豬豬咁,有D驚左,但係佢都心儀嗰兩間中學的!佢同我講中學想返將軍澳讀,可以多D朋友仔住附近,但係將軍澳真係吾多選擇,羅氏又四次考試,真係吾係人咁品

CARMA 發表於 21-3-29 12:12
回覆 0030 的帖子

我都希望,不過黃芴南校舍真係好吸引,其實我小朋友由於讀左六年小學係何文田,搭 ...
想讀將軍澳自行唔報宣基景嶺既?兩間都幾好。反而抽獎可以抽返何文田區。

我都心儀這間,不過跨區機會好微,聽講600幾人選50人,我女都系比較喜歡音樂

Poyau 發表於 21-3-29 10:54
DSE 成績
直資 滙基KE > 羅氏 > 播道
津校 銀禧 > 黃笏南

CARMA 發表於 21-3-29 12:09
回覆 Poyau 的帖子
謝謝你的意見

哈!哈! 感覺好似聽眾打電話問 number 買邊啲股票好, 講股員講個 number 聽眾就全收就去買咁!

唔知聽眾有無做功課? 最低限度爬吓 EK 文 (係 "搜尋本版" 輸入關鍵字 e.g.羅氏/ 滙基/ 匯基/ 銀禧... 然後按 "搜尋"), 以及學校嘅網站了解吓先呢?

UCCKE 資料
以上中學上大學率成績表現如何?

DSE 2014 - 2020 年成績 https://www.uccke.edu.hk/admission/dse-results-s6-repeaters/ &

School Report 2011 - 2020年 https://www.uccke.edu.hk/about-uccke/school-plan-and-report-main/school-reports/

2019-2020 School Report (Download PDF) https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2020/11/UCCKE-School-Report-2019-2020_rev2.pdf
5.2.2 Our students got good results in the 2020 DSE examinations. 91.8% of them got
JUPAS offers, in which 88.7% got into degree programs and 29.1% of the degree
offers are from HKU, CUHK and HKUST.

學習模式?https://www.uccke.edu.hk/category/elearning/

一年考幾多次試? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3552895&extra=&highlight=%E5%8C%AF%E5%9F%BA&page=14

如果肯定小朋友係 band 1,我一定唔會揀羅氏同播道,始終呢d一條龍升中嘅學校,你唔會知校內有幾多 band 2或3學生,佢哋唔似港同,小一時已精挑細選咗一班學生,而且小學課程深,讀唔上嗰d已經走咗好多,跟得到課程嗰d已經差不多是 band1學生。
不過羅氏明顯谷過播道,如過想升大理想d,應該揀羅好過播

kudon 發表於 21-3-29 12:49
如果肯定小朋友係 band 1,我一定唔會揀羅氏同播道,始終呢d一條龍升中嘅學校,你唔會知校內有幾多 band 2 ...

其實哩個真係矛盾位,真龍直可以不能用太担心而直上12年,但真龍又怕有b2/3也上到中學部,確是兩難

CARMA 發表於 21-3-29 10:46
以上中學上大學率成績表現如何?學習模式?

你個仔目前有那間直資offers?

你有信心你個仔3月31日自行兩間都是正取生?

CARMA 發表於 21-3-29 12:12
回覆 0030 的帖子

我都希望,不過黃芴南校舍真係好吸引,其實我小朋友由於讀左六年小學係何文田,搭 ...

WFN兩測兩考,2班精英班 (36人/班), 餘下分3班普通班 (31人)。中四至六3年直升,同一班主任及老師。
兒子去年已畢業,我較少參與他的中學事情。
ps. 兒子當年放棄了羅氏和NPL, 因最好入自一,但入了自二WFN (跨區)。

回覆 joycechanwy 的帖子

這兩間都吾係太適合

twhkleung 發表於 21-3-29 13:46
其實哩個真係矛盾位,真龍直可以不能用太担心而直上12年,但真龍又怕有b2/3也上到中學部,確是兩難
...
我囡九月升小一播道,都係諗住一條龍升中又有小六呈分,如果佢有能力我都會希望佢去間更好中學,唔得嘅話有間 band 2英中都唔太差,陸小冇呈分要讀12年,我報都冇報

回覆 tpmon 的帖子

我覺得羅氏基金,黃芴南及播道好大機會.諗定先,怕到時4月頭收CALL先諗就太遲

CARMA 發表於 21-3-29 14:13
回覆 joycechanwy 的帖子

這兩間都吾係太適合
明白,我自己將軍澳也沒有報將軍澳的學校。希望你也入到心儀的中學!