用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入讀普教小的利與弊
樓主: JojoDad
go

入讀普教小的利與弊   [複製鏈接]

回覆 b3410 的帖子

哈哈~

睇完大家的論點:

1. 贊同普教中無助於學好中文(不是有利但算唔算弊呢?)

2. 普通話都是語言的一種,好似有人鍾意學日文/韓文/法文/西班牙文一樣,多個語言可能係為將來發展/純為去旅行/煲劇有用,其實都係個人喜好。當然能為將來發展有用會令大家覺得值得投資呢門語言。 
3. 其實寫文章,就算用普通話教都唔會令你學多左詞彙,講到尾都係要自己多睇書多睇文章。

純個人觀點,繼續睇大家辯論!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

https://ol.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20201213/1607797351275/網學時代-粵語拼音輸入法易學過倉頡-重新認識廣東話
https://zh.wikipedia.org/wiki/中文運動

如果以前殖民地時期香港政府有推廣廣東話拼音。。
應該可以抗衡宜家嘅普通話
可惜打壓了中文一百多年,沒有好好利用廣東話作為對抗普通話的手段
不好意思,英國人係呢個政治水平。。
香港人連廣東話都經常讀錯,又唔識廣東話拼音
之前重有電視節目糾正大家發音,好低能
香港人識普通話拼音應該遠遠多於廣東話拼音,好搞笑

Ericci 發表於 21-4-7 23:17
睇你踩培僑嘅留言但又唔係用家,到呢到踩普通話就知你係咩人,你每日行出門口見到成千上萬中國人是否很辛苦 ...
你有意見可以在原來的貼子反駁。無端端,呢度関培僑什麽事情?

‹ 上一主題|下一主題