用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局次第名單/Rank Order (自行階段)
樓主: chasedream
go

教育局次第名單/Rank Order (自行階段)   [複製鏈接]

BHA 發表於 21-4-3 21:58
純粹討論一下:

(1)其實係每科最少10,000份卷,CEM加埋最少30,000份卷⋯⋯但係如果抽樣只是品 ...

唔知你有無與EDB人員咨詢過,佢哋係講明每名升中學生皆會有"對應分"找到,即係影片所"描述"嘅係無講錯的,這樣大家才說每名學生皆可對應學兄學姊的分數來加出自己的分數。

BHA 發表於 21-4-3 21:58
純粹討論一下:

(1)其實係每科最少10,000份卷,CEM加埋最少30,000份卷⋯⋯但係如果抽樣只是品 ...

仲有,你真的認為每校每科取樣23份真的夠嗎?

其中:
23份≒10000÷430間中學

個人認為很不足夠。

YmOra 發表於 21-4-3 22:35
唔知你有無與EDB人員咨詢過,佢哋係講明每名升中學生皆會有"對應分"找到,即係影片所"描述"嘅係無講錯 ...

我無問過EDB,只係睇片。雖然覺得樓上會員嘅解説好合理,而且更公平*。但都覺得EDB無理由講一套做一套嘅⋯⋯

*假設只有A、B兩校,A校最高嘅平均pre-S1分係99,B校係99.1。那麼A校就算有個IQ160嘅學生,三次呈分都係第一兼校內分數遠遠拋離其他同校同學,但係EDB講嘅情況下,佢嘅RO唔會高過B校三次呈分都係第一嘅學生。但係樓上會員講嘅情況下,就會有可能發生。

YmOra 發表於 21-4-3 22:43
仲有,你真的認為每校每科取樣23份真的夠嗎?

其中:

其實我唔肯定全港有多少小學會呈分,但統計上一般最少取30個樣本,所以如果每間小學每科攞30,「最少」全港每科10,000,只是「約數」⋯⋯

BHA 發表於 21-4-3 23:13
我無問過EDB,只係睇片。雖然覺得樓上會員嘅解説好合理,而且更公平*。但都覺得EDB無理由講一套做一套嘅⋯ ...

明白。我反而係認為樓上所說嘅係一種"建議計算法"去計出每名學生的分數來,我未完全接受係""合理"",暫時只能接受為""可取"",但個人認為一定一定要解開晒所有"迷團"才願意接受使用。多謝你的假設,可以刺激到我諗嘢!thx.thx

BHA 發表於 21-4-3 23:16
其實我唔肯定全港有多少小學會呈分,但統計上一般最少取30個樣本,所以如果每間小學每科攞30,「最少」全 ...

明白。全港無論津校、官校和直資中學皆要進行PreS1考試,全港大約有430間中學會派人去考DSE試,所以我以430作為約數進行計算而矣!

kwunpa 發表於 21-4-3 20:37
教育局係年尾會比返小學之前七月份派位的b1,b2,b3%比該小學。呢個%就係用我之前的方法計出來,唔係該屆 ...

#88樓層資料
「教育局係年尾會比返小學之前七月份派位的b1,b2,b3%比該小學。呢個%就係用我之前的方法計出來,唔係該屆升中生七月份考的 pre s1 成績。
pre s1 係中學老師改卷,會改曬所有學生,但係遞交比教育局就係部分學生成績。我都話教育局怕個別中學老師評卷出問題(pre s1唔係所有題目係選擇題)要搵人再抽樣改卷,所以係有人手問題。」

其中:這句我不太認同。
「。。。唔係該屆升中生七月份考的 pre s1 成績。。。」

經過消化後,個人認為,每年年尾EDB給各小學的(%B1B2B3)的分析數據係該年度畢業生响七月份所考獲的PreS1成績結果。

另外,响每所中學的"抽樣"中,無論係30個樣本、50個樣本,抽多少個樣本都好,由於每所中學的中一新生係來自"不同"小學,咁!被抽查嘅30樣本、50樣本都會出現某某小學被抽多,某某小學被抽少,咁!以此部份樣本所計算出來的"標準差".and."平均數",極其量只可以話係"此中學收生成績抽樣標準差".and."此中學收生成績抽樣平均數",而非各小學的未來計算參照嘅調整分工具嘅"標準差".and."平均數",因為,無辦法確保响中學所抽樣的數據後,可以集結出每所小學皆有""均等""的30或50的抽樣數據,最差情況,有可能"EK小學"只有0數字被有取錄EK生的中學的抽樣數據中""從不被抽中""作樣本,咁!EK小學就失去一年的PreS1參照。

‹ 上一主題|下一主題