用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局次第名單/Rank Order (自行階段)
樓主: chasedream
go

教育局次第名單/Rank Order (自行階段)   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 21-4-3 19:05
我不知道爲什麽教育局甘樣解釋,可能想避過所有統計學術語,用簡單化的語言解釋比一般無統計學底子的家長 ...
你解釋的真係好清楚希望EDB的確用呢個方法,更加合理

我不知道爲什麽教育局甘樣解釋,可能想避過所有統計學術語,用簡單化的語言解釋比一般無統計學底子的家長 ...
每年全港學生人數會變化,而具體到各間小學的人數亦會變化,所以咪采用標準化.至於片段,係爲了簡單明瞭講解原理,即理論原型.

EK家長真係高手如雲 ,我就係會睇完一頭霧水個D。只係知考好自己呈分999632,用黎對認師姐PreS1排RO。

kirstyau 發表於 21-4-3 19:58
EK家長真係高手如雲  ,我就係會睇完一頭霧水個D。只係知考好自己呈分999632,用黎對認師姐PreS1 ...

你係岩的,其實係唔駛知道實際係點配對,家長剩係要孩子考高些名次就得🤣

BHA 發表於 21-4-3 16:50
好清楚嘅解說!

至於第5點,既然EDB有所有參加pre-S1學生的成績,為何要抽樣計sample mean & std dev,而 ...

我唔知,但我估係因為節省教育局改卷人手。pre s1  係中學老師改卷的,用黎分班,但係呈上教育局的部分學生分數就為公平起見,怕個別中學老師改卷比分太主觀,所以會搵人再評卷。如果全部學生分都呈交教育局,評卷工作會好大鑊,所以抽樣評卷,攞個平均分及標準差就得。

b3410    發表於 21-4-3 20:40

我明白你的意思,但我仍然有點點兒的保留,而這些的保留亦是我一直以來還未有確切又滿意的答案,我嘗試過致電"教育局"問個明白,可惜,接電話嘅A君,下次嘅B君或下下次嘅C君皆各有不同的版本。

我比較認為,响完成晒整個採樣年的每名學生的PreS1考核數據後係可以把每名學生的成績完完全全輸入晒電腦作一大數據且留作未來4年用,因為每屆PS1皆可供4屆升中學生使用。另外,每屆PS1考核後的結果,EDB係會俾番份詳細數字俾小學讓小學得知是次PS1有幾多人屬"全港和本區" 之 ""B1、B2和B3"",換言之,這個被定義為(全港B1B2B3)和(本區B1B2B3)的數據必定經過該屆準中一學生的每個人的"成績"而來才可以排到一個"全港次弟" 和 "本區次弟"才制作出兩份(全港B1B2B3)和(本區B1B2B3)的文件給予小學參考,若然PS1只是抽樣數據,那麼,怎樣可以排出一份全港的次弟和本區的次弟來,這點我係未能想得通住,而且,每一學生所考核出來的PS1分數已經存在有了,為何不直接輸入找出"真實的標準分數和平均分數"呢?!並且可供4年使用,係絕對值得安排人員輸入嘛?!還有,我有諗過,其實會唔會所謂"抽樣",只是""抽樣改卷""而矣,因為改卷工作一直都係交由中學老師擔任,務必需要進行抽樣""核改""以倒絕中學做手腳嘛!

kwunpa 發表於 21-4-3 20:10
我唔知,但我估係因為節省教育局改卷人手。pre s1  係中學老師改卷的,用黎分班,但係呈上教育局的部分學 ...

其實,唔需要由教育局找人手去改卷,因為每名學生的每分卷經已由中學改好,由各中學話會以PS1考試之表現用作"分班"之用就知道每份考試卷皆已被改好。

YmOra 發表於 21-4-3 20:22
我明白你的意思,但我仍然有點點兒的保留,而這些的保留亦是我一直以來還未有確切又滿意的答案,我嘗試過 ...

教育局係年尾會比返小學之前七月份派位的b1,b2,b3%比該小學。呢個%就係用我之前的方法計出來,唔係該屆升中生七月份考的 pre s1 成績。
pre s1 係中學老師改卷,會改曬所有學生,但係遞交比教育局就係部分學生成績。我都話教育局怕個別中學老師評卷出問題(pre s1唔係所有題目係選擇題)要搵人再抽樣改卷,所以係有人手問題。

kwunpa 發表於 21-4-3 20:37
教育局係年尾會比返小學之前七月份派位的b1,b2,b3%比該小學。呢個%就係用我之前的方法計出來,唔係該屆 ...

小學收到嘅B1、B2和B3嘅百分比數據係有兩個,一個是"全港",另一個則是"本區",全港或本區之Banding""分割線""皆需要把全港或本區的每位學生之"每個成績"由高至低排列再平分三份才出到三個Banding出嚟,才準確地找出""是次""學生的Banding,小學才收到真實百分比數據嘛!

YmOra 發表於 21-4-3 20:48
小學收到嘅B1、B2和B3嘅百分比數據係有兩個,一個是"全港",另一個則是"本區",全港或本區之Ban ...

似乎你未睇得明我今日第一個 post。

kwunpa 發表於 21-4-3 20:52

唔好意思,我可能真係誤會咗一些東西,讓我再消化下先。

教育局係年尾會比返小學之前七月份派位的b1,b2,b3%比該小學。呢個%就係用我之前的方法計出來,唔係該屆 ...

"。。。唔係該屆升中生七月份考的 pre s1 成績。。。"

你這句,我需要再重新諗清楚先。謝謝

可否多解識下這句意思"教育局係年尾會比返小學之前七月份派位的b1,b2,b3%比該小學。thx.thx

kwunpa 發表於 21-4-3 20:10
我唔知,但我估係因為節省教育局改卷人手。pre s1  係中學老師改卷的,用黎分班,但係呈上教育局的部分學 ...

其實我覺得你嘅解說好合理的。不過:

(1)如果pre-S1調整分只是抽樣由EDB改卷嘅先計,但要達到合理的statistic,每間小學都最少要改30份卷。咁EDB至少都要改10,000份卷?

(2)現在都2020/21了,如果EDB/香港政府覺得香港人對基本統計不認識,最多應該係跳過唔講,無理由講一套,做一套啩⋯⋯

BHA 發表於 21-4-3 21:00

(1)如果pre-S1調整分只是抽樣由EDB改卷嘅先計,但要達到合理的sta ...

其實,有一點我係一直都唔明白,小學呈分試都可以响系統樹輸入"中英數常視音"6科成績予EDB,為何沒有系統供中學只輸入PS1已經全數改好的試卷分數,即"中英數"3科而矣的數據,只要求中學抽樣交上教育局自行批改,而且抽30份,個人覺得係未夠,30份取樣未必可以把"準確度"準確至小數點後2個位呢!

kwunpa 發表於 21-4-3 20:52

你今天的第一個post中,我係有多處地方仍然存有疑問,故還未可以全然接受得晒。

YmOra 發表於 21-4-3 20:59
可否多解識下這句意思"教育局係年尾會比返小學之前七月份派位的b1,b2,b3%比該小學。"thx.t ...

舉例:譬如今年7月份派位,到今年12月左右,教育局會比份報告小學,其中有今年該小學派位學生b1b2b3的百分比數據,即小學知道今年有幾多%學生係b1, 呢個數據係事後,唔係事前,所以學校派位前話比學生係乜banding 都係靠估。
小學可以用呢個數據,結合明年升中學生校內呈分排名,就可以估計明年學生的 banding 。諷刺的是,教育局係要求學校唔好透露b1b2b3%呢個數據比家長知,當然有學校私底下講,有學校唔講比家長知。
b1b2b3%呢個數據,係真係該屆學生有幾多%b1b2b3, 係學生校內成績經 pre s1調整後再經全港及全區排名得出(參看我今日第一個 post), 而唔係單指該小學學生pre s1 成績。

BHA 發表於 21-4-3 21:00

(1)如果pre-S1調整分只是抽樣由EDB改卷嘅先計,但要達到合理的sta ...

1) 具體教育局會再抽檢幾多份我唔知。不過人手比全部再檢測就一定係慳唔少。

2)雖然21世紀,但係好多家長真係唔完全清楚 standard score, standard deviation 的意義。而教育局現在的解說,統計學原理其實係一樣。即係好似相對論其實係牛頓經典力學的 generalization, 但係對一般人,講解牛頓力學就可以,唔算係錯。

kirstyau 發表於 21-4-3 19:58
EK家長真係高手如雲  ,我就係會睇完一頭霧水個D。只係知考好自己呈分999632,用黎對認師姐PreS1 ...

same here

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kwunpa 發表於 21-4-3 21:21
1) 具體教育局會再抽檢幾多份我唔知。不過人手比全部再檢測就一定係慳唔少。

2)雖然21世紀,但係好多家 ...

純粹討論一下

(1)其實係每科最少10,000份卷,CEM加埋最少30,000份卷⋯⋯但係如果抽樣只是品質檢查,咁最唔同講法,可以少好多⋯⋯

(2)無話兩種方法哪個更正確。不過EDB明明用緊相對論,無理由話俾家長聽佢係用緊牛頓力學囉⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題