用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局次第名單/Rank Order (自行階段)
樓主: chasedream
go

教育局次第名單/Rank Order (自行階段)  

chasedream 發表於 21-3-30 00:26
唔好意思!不太明白!可否詳細解釋下!謝謝你!
原來唔係逐個配對?

教育局從來無清楚講比家長知點樣用 pre s1 成績調整各小學校內成績,可能因為牽涉好多統計學概念,太技術性,唔容易簡單講得明白。我嘗試簡單講解吓整個流程,有錯歡迎網友指正。

1  每次呈分試後,老師會將各呈分學科原始分數輸入一個學校的網上電腦系統 WebSAMS, 呢個系統係教育局要求小學裝,各小學都有,電腦系統的資料及結果會自動交比教育局。

2 該系統會自動計算每個學生呈分成績,步驟係首先將分數標準化(即計算標準分 standard score, 統計學術語),然後按 999632 加權,得出一個總標準分。

3  電腦系統會自動用呢個標準分數計算學生的校內呈分排名,所以小學係知道每個學生的呈分排名(有別於普通校內平時排名),問題係講唔講比家長知。

4   學校老師係用呢個排名估每個學生 banding, 問題係呢個排名未經 pre s1 調整,又唔係全港排名,所以學生 banding 學校都係靠估,唔一定準,尤其是邊緣人。確實學生banding 只有教育局內升中分配組內少數人知。

5  教育局有咗學校遞交每個學生的標準分後,就可以用每間小學師兄師姐的 pre s1 成績配對。方法係從該小學抽取部分學生的pre s1 成績,計算平均分及標準差(standard deviation ), 呢個平均分及標準差就係代表該小學的水平,又係用黎調整今屆學生的分數。

6  (呢度牽涉高中統計學概念,如果無學過或唔記得就skip 咗呢部分算啦!)用某學生的標準分,師兄師姐pre s1 的平均分,標準差呢3個數字,就可以計算該學生調整後的分數。標準分的意思係距離平均分幾多個 標準差,所以如果該學生標準分係 +2,代表成績係多過平均分2個標準差。例如,某學生標準分係 1.5, 師兄師姐平均分係 80, 標準差係 6,咁調整後分數係 80+1.5×6=89.

7    89 就係呢個學生調整後分數。教育局就係用呢個分數做全港及全區排名,從而分學生 banding 。

8   呈一計一次調整分,呈二計一次,兩次調整分攞個平均數,然後全港排名,教育局就係比呢個排名(報名者的相對排名)直資學校及自行官津學校參考。

9  呈3後再計一次,攞3次平均分,教育局就用呢個分數做全港及全區排名,定全港及全區banding,  用黎做統一派位(大抽獎)。

10  所以,就算小學每年升中人數唔同都唔緊要,有學生標準分就可以計到每個學生調整後分數,從而定banding.

11  新校就以全港及該區pre s1 平均分及標準差做調整。

12   所以點解教育局抽取部分學生pre s1 成績就得,因為只要計算每間小學的平均分及標準差就得,唔駛要每個學生的分數,配對唔係搵返同名次的師兄師姐的分數配對的。

希望以上講解清楚。

回覆 kwunpa 的帖子

呢個解說係我看過最請楚及最全面的,你好勁呀

kwunpa    發表於 21-4-3 18:28

kwunpa 發表於 21-4-3 14:43
教育局從來無清楚講比家長知點樣用 pre s1 成績調整各小學校內成績,可能因為牽涉好多統計學概念,太技術 ...

不過,在EDB的講解影片中有話學生係"對應"學兄學姊的PreS1所得分數?!這點我唔係太明為何?!

教育局從來無清楚講比家長知點樣用 pre s1 成績調整各小學校內成績,可能因為牽涉好多統計學概念,太技術 ...

好清楚嘅解說!

至於第5點,既然EDB有所有參加pre-S1學生的成績,為何要抽樣計sample mean & std dev,而唔計population mean & std dev?

YmOra 發表於 21-4-3 16:42
不過,在EDB的講解影片中有話學生係"對應"學兄學姊的PreS1所得分數?!這點我唔係太明為何?!
...

這個解説係「對應」std score,唔係「對應」校內排名

BHA 發表於 21-4-3 16:58
這個解説係「對應」std score,唔係「對應」校內排名

片中舉例係"對應排名",所以我才有DD亂?!

YmOra 發表於 21-4-3 17:01

係喎⋯⋯

YmOra    發表於 21-4-3 17:07

YmOra 發表於 21-4-3 17:01

參考資料:在45秒的位置有講,學兄學姊考完PS1後分數由高至低排列。。。
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... art2_clip2-CANT.mp4

謝謝你!我終於明白!女女也順利收到自行心儀中學offer!十分感謝各位ek家長解答了我這麼多疑慮!感謝不盡

gracelam 發表於 21-4-1 10:51

No lar,就係有啲學生唔想入精英班,特登hea考 :holdyrmout ...

我女話佢ps1一定唔會hea考,已經開始操hkat(我從來唔逼她溫書,她自己搞),話要令c弟c妹派到好中學,提升小學水平我好開心佢唔係只係為咗自己分班努力,而係會顧及後人,希望佢ps1亦可以考到好成績

chasedream 發表於 21-4-3 17:20

我女話佢ps1一定唔會hea考,已經開始操hkat( ...

大個女

chasedream 發表於 21-4-3 17:20

我女話佢ps1一定唔會hea考,已經開始操hkat( ...

我仔女都唔hea考(因疫情阿仔舊年唔洗考),一來可以幫到師弟妹,二來幫自己,就算冇精英班,有D中學會分中英數強弱來分班。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-3 17:25
我仔女都唔hea考(因疫情阿仔舊年唔洗考),一來可以幫到師弟妹,二來幫自己,就算冇精英班,有D中學會分中 ...

係。。我女派嗰間就係分科目精英班,跟住我女就開始擔心她成日杞人憂天,本身想住已經派好中學她可以放鬆,點知唔係,又開始擔心自己前途問題(乜dse,pS1,入唔到大學)等十分無聊嘅問題,唉

gracelam 發表於 21-4-3 17:25
我仔女都唔hea考(因疫情阿仔舊年唔洗考),一來可以幫到師弟妹,二來幫自己,就算冇精英班,有D中學會分中 ...

其實,唔單單為學弟學妹,為自己,真係好少人會提及,考好個PS1試對"評級"自己入讀嗰間中學的Banding好重要,是否需要落車開"中文班",是否可以增開1班"英文班",食粥食飯真係靠晒你哋一眾莘莘學子了。

但我有聽過今年2021年的 pre-S1 不是採様年,只用作分班,同埋set 中學增值基準,只是雙數年係採樣年,2020的Pre-S1 因疫情取消了,下次採様年係2022,這個說法正確嗎?

chasedream 發表於 21-4-3 17:27
係。。我女派嗰間就係分科目精英班,跟住我女就開始擔心她成日杞人憂天,本身想住已經派好中學 ...

一定要放鬆心情,入到去個個高手如雲,唔好比測考分數嚇親,特別係家長!

級名次keep到頭30一40%已經好好

gracelam 發表於 21-4-3 17:33
一定要放鬆心情,入到去個個高手如雲,唔好比測考分數嚇親,特別係家長!

級名次keep到頭30一40%已經好好  ...

佢科科及格我已經好開心

chasedream 發表於 21-4-3 17:34
佢科科及格我已經好開心

入到去個個只求合格

pokeylai 發表於 21-4-3 17:32
但我有聽過今年2021年的 pre-S1 不是採様年,只用作分班,同埋set 中學增值基準,只是雙數年係採樣年,2020 ...

係呀!下次採樣年為2022。

YmOra 發表於 21-4-3 16:42
...

我不知道爲什麽教育局甘樣解釋,可能想避過所有統計學術語,用簡單化的語言解釋比一般無統計學底子的家長聼。如果調整時唔用 standard score, 甘一開始在學校層面已經無需要計標準分,直接用原始分數加權後排名就可以,反正只要排名的數據。

事實上,用標準分(而非具體名次)及 pre s1 mean & SD 調整,就係排名的原理,係 generalized 左排名的概念,假設學生成績係常態分佈(normal distribution), standard score 就係反映有幾多%的人在你前面,有幾多 % 的人在你後面,用 mean, SD 調整就係在學生成績分佈圖同一%位置的分數做配對。只不過甘做法更公平,更一般化。

我以前都以爲係用具體名次配對,但後來發覺學校層面已經要計標準分,如果只用具體名次配對就不用計標準分,教育局亦為 pre s1 成績做常態模表。而且教育局係抽樣各小學 pre s1 成績而唔係全部都要,所以教育局其實係用 standard score 做配對,唔係具體名次。至於點解用名次做解釋,我估係因爲方便解説儸!

b3410    發表於 21-4-3 19:32