用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局次第名單/Rank Order (自行階段)
樓主: chasedream
go

教育局次第名單/Rank Order (自行階段)   [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-3-30 14:20
小學有畢業生全港/區內組別數據
將分數輸入WebSAMS有呈分排名
會否告知排名估算組別因校而異

謝謝!

mcl203 發表於 21-3-30 13:11
學校係交分數,並非校內排名~~~

肯定係交分數?我諗唔會啦!  咁學校出淺啲咪著數啲?

chasedream 發表於 21-3-30 00:26
唔好意思!不太明白!可否詳細解釋下!謝謝你!
原來唔係逐個配對?

ek 多年流傳係逐個直接用分數配對(包括數據王專門出帖都係呢個講法),例如某小學級23會用該小學係pre s1 成績第23名的師兄姐之分數(如pre s1 考獲 83分,師弟師妹就係83分)配對。不過,如果逐個配對,我會問三個問題:
1  教育局講明 pre s1 成績唔會全部呈交上教育局,只係每間小學抽一部分人交分數,咁無被抽中的學生點配對給師弟師妹?(抽邊個教育局唔會講)。

2  新校無師兄師姐點配對?有人話 b123 係 1/3, 1/3, 1/3, 但係個別學生分數搵乜配對?

3  同一間小學每年升中人數唔同,點配對?有人話計比例,不過我存疑。

下個帖再講點配對。

回覆 a_for_apple 的帖子

唔會,因為個個都會高分

kwunpa 發表於 21-3-31 12:15
ek 多年流傳係逐個直接用分數配對(包括數據王專門出帖都係呢個講法),例如某小學級23會用該小學係pre s1 ...

個人認為,要知道一群人的數據不需要全取這群人的數據,"抽樣"再進行"整體估算"出其他人的分數就可以了。不過,不知有無記錯,每份PS1卷會給中學老師們批改晒和俾分及呈上分數,EDB只是"抽樣"批改作驗證,那麼全體學生分數的數據仍然有被呈上,不過,我唔係十分記得是否咁做,若你知,煩請指正。thx.thx

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-3-29 11:29

呈分標準分排名級2

咁假設級二學長要移民,hea 考pre-s1,
咁今年級二未好慘!

Freshener 發表於 21-3-31 16:30
咁今年級二未好慘!

年年都有人hea考甚至唔考。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

a_for_apple 發表於 21-3-30 18:41

出淺咗唔會有著數,個個100分,99分,98分,我90分可能已經係全級50%之後。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁今年級二未好慘!
甘都有其它補上.又唔係一定邊個計算第二的成績.有人hea考,只代表拉低整體成績少少.不代表拉低某個位置的個人排位成績.仲有標準化程序,應該係去除0分或缺席之類.

咁今年級二未好慘!

PS1有人hea考會對師弟師妺有影響

Poyau 發表於 21-3-31 18:03
PS1有人hea考會對師弟師妺有影響

今年計唔計?

chasedream 發表於 21-3-31 18:55
今年計唔計?

計對上兩次雙數年畢業生PS1成績
2021年PS1單數年唔計
2020年PS1因疫情關係唔計

a_for_apple 發表於 21-3-30 18:41

教育局好似會定時check卷,我諗啲學校唔敢博……抽倒出嚟真係累全校

有d中學會用pre S1成績分班,所以學生唔會hea考

kwunpa 發表於 21-3-31 12:15
ek 多年流傳係逐個直接用分數配對(包括數據王專門出帖都係呢個講法),例如某小學級23會用該小學係pre s1 ...
其寅實會唔會將師兄師姐既平均分轉換成一個scale factor, 同一間學校全部用呢個 factor 呢?

littlecarey 發表於 21-3-31 23:35
無錯, 所以學生係不會hea考

medicine 發表於 21-3-31 16:39
甘都有其它補上.又唔係一定邊個計算第二的成績.有人hea考,只代表拉低整體成績少少.不代表拉低某個位置的個 ...
問題係某些中學有分精英班有d又冇, 明顯冇分既平均一定較hea, 有分既自然積極d啦!!!!!!

咁今年級二未好慘!

考PS1,唔會因為級2 hea考,應該取到嘅90分,變成50分。咁,級3呢,莫非佢又係可以取89分,又變成49。咁級4呢?如此類推。

除非,佢哋學校得3兩個成績較好,可以取到B1組別資格,3個中有一兩個hea考或失手,就影響幾大,其他學生成績一般又未能補上,出現係弱校唔奇,亦係弱校估banding較易出錯嘅原因~~~

所以一個半個hea考,係對大局影響不太大,只有少少影響~~~

又所以,為何部份傳統小學係唔操PS1,因佢哋成績穩定,唔使太擔心hea考會對將來派banding%有大影響~~~

littlecarey 發表於 21-3-31 23:35

No lar,就係有啲學生唔想入精英班,特登hea考 係親口同我講

早幾年ek亦有好幾位家長提早訂機票旅行,呢度問唔去考有乜後果,結果係點。。。。我唔知

gracelam 發表於 21-4-1 10:51

No lar,就係有啲學生唔想入精英班,特登hea考 :holdyrmout ...

係,好多學生唔想入精英班的,係佢哋老母想入啫!
仲有好多學校無分精英班,如港同。
‹ 上一主題|下一主題