用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局次第名單/Rank Order (自行階段)
樓主: chasedream
go

教育局次第名單/Rank Order (自行階段)   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 21-3-29 13:10
其實唔係逐個配對呀!EK 多年來的講法有誤。

知唔知唔係全部 PS1 考生的分數都會呈報教育局,教育局只係 ...

PS1係可以唔考的,有人會搵理由~~~

mcl203 發表於 21-3-29 13:17
PS1係可以唔考的,有人會搵理由~~~

Random access =/=只要部份~~~

kwunpa 發表於 21-3-29 13:10
其實唔係逐個配對呀!EK 多年來的講法有誤。

知唔知唔係全部 PS1 考生的分數都會呈報教育局,教育局只係 ...

唔好意思!不太明白!可否詳細解釋下!謝謝你!
原來唔係逐個配對?

chasedream 發表於 21-3-30 00:26
唔好意思!不太明白!可否詳細解釋下!謝謝你!
原來唔係逐個配對?
覺得目前階段來講,就當係逐個逐個配對好了,免得太複雜,又更難理解.(亦係甚少解釋的原因,教局係爲了應對各年以及各校人數的變化而設此項標準化).

chasedream 發表於 21-3-29 00:01
唔好意思,之前已經問過一次呢個問題,但係睇嗮所有解答,都係仍然唔知“教育局次第名單”係乜。。可能真係 ...

簡單來說EDB 只是睇校內呈分的排名,再加上學長在PS1得分調整後,得出一個RO。(即校內呈分排名,再配對前人PS1得分在全港排嘅位置大約係第幾位)

唔係單睇學校成績表的分數,校內成績嘅高低只是用來比較在"校內"排名的位置。因為用A校學生考試嘅分數同B校學生考試嘅分數來比較係冇意義,每學校的課程內容深淺程度不一,出卷深淺程度也不一。

回覆樓主:

請教大家,小學係咪知道畢業生嘅 PS1 分數呢?我見有啲小學,可以講得好清楚,輸入電腦後嘅模擬名次係 xx (唔知咩電腦系統,教育局?定學校自己?), 講埋全港 band 幾,本區 band 幾,連頭中尾都講。呢啲模擬名次,等唔等於用 996321 計嘅呈分名次呢? 點解有啲學校可以咁透明,有啲又死唔肯講呢?
謝謝!

BERNICEJUNE 發表於 21-3-30 06:54

簡單來說EDB 只是睇校內呈分的排名,再加上學長在PS1得 ...

同意, 計排名, 不須理會分數, 因每間學校的分數標準不同. 也不是第一次級一, 第二次級五, 就等於級三. 應是計二次考試加起來的平均分數而計你在校內的排名.  再加上PS1(教育局), 你就有全港的排名.

BERNICEJUNE 發表於 21-3-30 06:54

簡單來說EDB 只是睇校內呈分的排名,再加上學長在PS1得 ...

學校係交分數,並非校內排名~~~

mcl203 發表於 21-3-30 13:11

應該唔會掛..間間學校的標準都唔同, 若是這樣, 學校個期考試特別易, 很多拿九十幾分咁不得了...排名應是較接近做法

a_for_apple 發表於 21-3-30 12:17
請教大家,小學係咪知道畢業生嘅 PS1 分數呢?我見有啲小學,可以講得好清楚,輸入電腦後嘅模擬名次係 xx  ...

模擬名次應該指校內,咁清楚就唔會估錯banding。各校上載時間不一,不可能有咁準確資料吧,EDB亦唔會提供~~~

justin1justin2 發表於 21-3-30 13:15
應該唔會掛..間間學校的標準都唔同, 若是這樣, 學校個期考試特別易, 很多拿九十幾分咁不得了...排名應是 ...

EDB嘅排名係用呈分分數去為校內排名次,配對前2次PS同一排名分數,校內平均分120都無用~~~

mcl203 發表於 21-3-30 13:11

交分數? 唔會啦! 校內排名已經包含校內成績。間間學校嘅標準都唔同,校內考試分數有何參考價值呢? 如果真係交分數,三線學校個個100分,全校咪可以個個去晒band 1

BERNICEJUNE 發表於 21-3-30 13:28
交分數? 唔會啦! 校內排名已經包含校內成績。間間學校嘅標準都唔同,校內考試分數有何參考價值呢? 如果 ...

可以研究下升中機制~~~

mcl203 發表於 21-3-30 13:32
可以研究下升中機制~~~

謝謝指教! 應該係指校內成績交上EDB, 之後用前人的PS1 "抽樣“ 分數作調整,然後排出全港RO

交分數? 唔會啦! 校內排名已經包含校內成績。間間學校嘅標準都唔同,校內考試分數有何參考價值呢? 如果 ...

學校成績表一般以分數或加權分數(9 9 9 6 3 2)定校內排名,無將加權分數標準化。

所以我都估學校只係交分數比EDB,所有標準化及pre-S1配對都係由EDB做

a_for_apple 發表於 21-3-30 12:17
請教大家,小學係咪知道畢業生嘅 PS1 分數呢?我見有啲小學,可以講得好清楚,輸入電腦後嘅模擬名次係 xx  ...

小學有畢業生全港/區內組別數據
將分數輸入WebSAMS有呈分排名
會否告知排名估算組別因校而異

學校將各科原始分輸入WebSAMS
會見到各學生標準分及呈分排名
EDB再據PS1往績配對調整後
得出全港/區內組別及全港次第

聽說考滿分有額外加分?比如數學100,教育局會額外加分?我一直求證不到,覺得不大可能

mcl203 發表於 21-3-30 13:21

EDB嘅排名係用呈分分數去為校內排名次,配對前2次PS同一排名 ...

咁請問呈一時交一次,先配對,然後呈二時再交一次,再配對,再取平均分嗎?

還是綜合呈一加呈二,取得平均分,再去配對呢?

Kawing0429 發表於 21-3-30 14:38
咁請問呈一時交一次,先配對,然後呈二時再交一次,再配對,再取平均分嗎?

還是綜合呈一加呈二,取得平 ...

2 ~~~
‹ 上一主題|下一主題