用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局次第名單/Rank Order (自行階段)
go

教育局次第名單/Rank Order (自行階段)   [複製鏈接]

唔好意思,之前已經問過一次呢個問題,但係睇嗮所有解答,都係仍然唔知“教育局次第名單”係乜。。可能真係我理解差嘅原因。。
我有一下幾個疑慮,希望有高人解答
1.自行階段呢個RO係咪都會根據pS1調整?
2.如果係,咁例如話我女呈一,呈二均考第二,咁pre S1嘅調整分係咪即係呢兩年我校preS1成績第二嗰個人配對?(例如呈一我女級二,ps1 2016 第二名嗰個係94分,2018第二名嗰個係96分,咁我女調整分就會係95?呈二都係咁)
3.咁自行階段嘅ro,係咪根據以上調整後嘅分數離排?
4.我女學校比埋兩次呈分平均成績,咁嗰個係用離做乜?排RO?
5.點解有人話某d學校級20,會高過某d學校級1?但唔係有ps1調整咩?
唔知我有無對ro有錯誤理解?如果係,請高人解答RO係點排!感謝!因為我女自行有中學講明睇30%!
謝謝

21    0    0    0

chasedream 發表於 21-3-29 00:01
唔好意思,之前已經問過一次呢個問題,但係睇嗮所有解答,都係仍然唔知“教育局次第名單”係乜。。可能真係 ...

好簡單,教育局嘅排名表,係:
舉例: 你報嘅自行中學,一共收咗600位申請表,EDB會根據呢600人嘅全港排名,由1排到600,只係會提供呢600人嘅順序排名,不分banding~~~

又舉例:
你係校內呈分排名係級2,交咗上EDB微調後仍然係你校級2,就用呢個級2去配對前2次PS1嘅你校排名第二嘅全港排名,假設你係排全港1005,係你自行果600位排32,EDB交俾自行中學名單,你嘅RO就係32~~~

唔好意思,之前已經問過一次呢個問題,但係睇嗮所有解答,都係仍然唔知“教育局次第名單”係乜。。可能真係 ...

首先,唔係高人.試下回答,有錯還望高人指正.
1.自行階段呢個RO係咪都會根據pS1調整?    >>>>>>>可以答係.確實係根據這PS1兩次的成績來排.
2.如果係,咁例如話我女呈一,呈二均考第二,咁pre S1嘅調整分係咪即係呢兩年我校preS1成績第二嗰個人配對?(例如呈一我女級二,ps1 2016 第二名嗰個係94分,2018第二名嗰個係96分,咁我女調整分就會係95?呈二都係咁)
>>>>>>>>都可以答係.但必須强調,"例如呈一我女級二"的級二係指呈分名次而非校内名次

3.咁自行階段嘅ro,係咪根據以上調整後嘅分數離排?  >>>>>>>都答係.(即兩次的95),再大家以呈分對應的ps1分數排隊,得出全港的RO..
4.我女學校比埋兩次呈分平均成績,咁嗰個係用離做乜?排RO?>>>>>>>>這個應該係校内分數的平均成績,即999632前的平均成績..亦即係阿女考呈分試的平均分.(這個係估計,具體問學校老師)應該係用來999632后排呈分名次
5.點解有人話某d學校級20,會高過某d學校級1?但唔係有ps1調整咩?>>>>>>這點嚴格來講,係目前各校的教學深淺或進度問題.這個RO,只代表前人的成績套落今人身上,並不代表現在或未來的實際水平.(制度使然,唔好問點解).這個正正就是PS1調整的結果
唔知我有無對ro有錯誤理解?如果係,請高人解答RO係點排!感謝!因為我女自行有中學講明睇30%!

唔知答唔答到要點

medicine 發表於 21-3-29 00:20
首先,唔係高人.試下回答,有錯還望高人指正.
1.自行階段呢個RO係咪都會根據pS1調整?    >>>>>>>可以答係. ...

唔該你!
老師提供級二呢個係根據999632之後嘅排名,但老師話兩次平均嗰個係報上教育局嗰個(可能老師講錯),所以我亂嗮

mcl203 發表於 21-3-29 00:12

好簡單,教育局嘅排名表,係:

非常唔該你!咁我想問下,我女經過999632調整後屬級二,咁ps1係配對根據“考試成績級二”嘅同學嗰ps1成績,定係“ps1成績為校內第二”嘅同學嘅成績?

chasedream 發表於 21-3-29 00:50
非常唔該你!咁我想問下,我女經過999632調整後屬級二,咁ps1係配對根據“考試成績級二”嘅同學嗰ps1成績 ...

經999632後,係你囡二次呈分嘅級排名,佢嘅分數會上載俾EDB,EDB會係分數上微調,應該會配對返上兩次PS1你校級2嘅呈分成績,再作一次全港排名。假設全港學生人數不變,你校人數又又變,就係前2次PS1你校級2嘅排名,即係之前舉例嘅全港排1005。但任何因素不變,基本上係不可能,加減人數係會影響全港排名~~~

chasedream 發表於 21-3-29 00:47
唔該你!
老師提供級二呢個係根據999632之後嘅排名,但老師話兩次平均嗰個係報上教育局嗰個(可能老師講錯 ...
甘樣講就好明顯啦,級二係999632后即呈分排名.兩次平均分即對應的兩次PS1平均分,即用來全港排名的分數.套落前面的網友個度,即如果有600個報名,個95分係排第32的話,報該校的RO就是32.

mcl203 發表於 21-3-29 01:03

經999632後,係你囡二次呈分嘅級排名,佢嘅分數會上載俾EDB ...
講人數變化引起的調整,我估加多樣更難理解

medicine 發表於 21-3-29 01:07
甘樣講就好明顯啦,級二係999632后即呈分排名.兩次平均分即對應的兩次PS1平均分,即用來全港排名的分數.套落 ...

所以,根本唔需要知。PS:我都唔知點排過~~~

mcl203 發表於 21-3-29 01:12
所以,根本唔需要知。PS:我都唔知點排過~~~

係.知道自己幾多分.唔知別人分數,又唔知排名,係沒咩用

非常唔該你!咁我想問下,我女經過999632調整後屬級二,咁ps1係配對根據“考試成績級二”嘅同學嗰ps1成績 ...

有些學校只用999632去計「名次」, 冇用標準分去計, 甘呢個名次不是final 校內呈分名次

你的名次是否已用標準分計? 如果未, 校長內呈分名次,可以升左或跌左

你個囡點呀?有冇直資offer? 希望佢自己成功!

222magmag 發表於 21-3-29 06:25
你個囡點呀?有冇直資offer? 希望佢自己成功!

未有offer!等自行!謝謝你

自行衰在不可即時在4月12號直資抽飛限期後通知備取生。因為好多尖子已經喺31號前有直資,不會自行係之前已經in了。

chasedream 發表於 21-3-29 08:10
未有offer!等自行!謝謝你
係喎,SPCS你係咪忘記咗交book reports? 可以後補嗎?

那麼我想請問一下,咁rank order 係分開先計呈一, 再計呈二 ,再排名?
還是兩次呈分既平均呈分成績再排名呢?

如果我女排全級20名,但學校六年級人收以前是2班60人,今年已加到4班100人,咁個排位點計呢?

呈分標準分排名級2
配對學長PS1成績級2分數

A校級20次第高過B校級1
因為A校PS1成績排20仍較B校級頭佳

Poyau 發表於 21-3-29 11:29

呈分標準分排名級2

其實唔係逐個配對呀!EK 多年來的講法有誤。

知唔知唔係全部 PS1 考生的分數都會呈報教育局,教育局只係抽取每間小學若干考生的成績計該小學PS1的平均分及標準差,唔係個個學生的成績都知。咁無被抽到的學生的成績又點配對師弟師妹呢?
‹ 上一主題|下一主題