用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 超前學習之後?
go

超前學習之後?

小女K3,疫情之下冇學返,學校課程淺,加上媽媽要跟小學的家姐唔得閒理佢,所k2下學期開始外判俾佢私補,以免玩「創」個心,升小一後太吃力。

初初請私補,因金錢所限,都係請平的老師,質素唔太離譜就ok,無期望要佢學到咩程度,填到幼稚園不足嘅已收貨。無心插柳,個別學科現在去到小二/小一下的程度,我開始有啲迷惘,接下來應何去何從?升小一後應該按住佢嘅進度去學深啲嘅?應該cut補習以免學校學一樣、補習學另一樣?繼續補返學過嘅嘢但進深?

(理論上小一媽媽自己跟就ok,但下年家姐呈分,家姐本身太懶散,網課後更差,補習只幫到少少,要阿媽發力發火發癲去跟,阿妹自求多福

回覆樓主:

我會趁小朋友領先咁多,培育佢責任心,跟自己功課和溫習。同埋會放多d時間睇課外書和發展體藝。

回覆樓主:

我女今年K2, 數學都學到一年级下學期,英文自己自動串字。
我會由得她學到幾多就多,如果補習她學得開心,我就繼續補習。最緊要小朋友不抗拒就可以了。

我會相反放輕鬆,應該cut補習

1:超前咁多上堂無心機
2: 咁細個就補習補得到幾時,真係要補就等跟唔切先補

DengCK 發表於 21-3-29 08:25

呢個都係我擔心的,唔想由細補到大,補得太足上堂都怕佢懶叻唔去留心...  不過補開唔補唔多唔少有啲不安,特別係語文科

DengCK 發表於 21-3-29 08:25

同意, 既然已追進度, 可學其他興趣班
有聽講過有小朋友上堂悶,常常舉手去洗手間,其中一個原因就是因為老師教的太淺,太無聊。

當然相信老師的教學模式都有影響。