用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏/播道
樓主: cowboybaby
go

羅氏/播道

kudon 發表於 21-3-30 18:47
但係唔迫,可能真係好快跌落band 2A
羅氏大戶係陸小子弟兵,佢地係陸小都習慣無限測考,但到中學亦不更有突出成效
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 18:53
羅氏大戶係陸小子弟兵,佢地係陸小都習慣無限測考,但到中學亦不更有突出成效 ...

所以問題根源來自陸小,已經催谷咗六年,到中學放縱佢哋成績一定大幅下跌

kudon 發表於 21-3-30 19:17
所以問題根源來自陸小,冇呈分 band 1 2 3都好難走,而且催谷咗六年,到中學放縱佢哋成績一定大幅下跌
...
中學唔谷,成績好大機會下跌,催谷都仲可能 keep 到 band 1水平,咁羅氏係唔可以唔谷

Lic976 發表於 21-3-30 11:18
回覆 JHsbb 的帖子

我想請問一下中1功課多到嚇死人, 是怎樣多法?舊年疫情下,不是多上了ZOOM課嗎? 都可以 ...
頭幾個月都係實體, 日日都好多功課, 我仔已經係做功課快D人黎, 但都做成2個鐘, 佢D同學2-4個鐘不等, 做到12點幾架, ZOOM要好自律先得, 科科都有功課咁滯, 好多QUIZ, 默書......
有幾深我唔知, 因為我已經無再跟功課, 我老公及同學媽咪都話好多科都深囉.......BIOT呢科好鬼深架.....好多教深, 我仔已經無心機讀, 幾悲哀

kudon 發表於 21-3-30 14:59
好唔過播道?但係羅氏band 1中學喎?

我聽舊同事提過,佢囝band 1b讀羅氏,功課又多又深,讀得唔開心後來轉 ...
我都想我仔轉校, 但佢又唔肯.....只求合格就算

JHsbb 發表於 21-3-31 01:21
頭幾個月都係實體, 日日都好多功課, 我仔已經係做功課快D人黎, 但都做成2個鐘, 佢D同學2-4個鐘不等, 做到12 ...

咁老師有支援補底嗎?

醒目開學勳章

JHsbb 發表於 21-3-31 01:23
而家F2習慣咗啦?
你哋要捱6年都還好,識人讀lht時已經係每年勉強升班,lht無呈分無得走,而家上到中學又捱過,預計12年一條龍無間地獄。所以見呢度啲家長小1選校不問情由有龍要龍,只能祝佢哋好運。

JHsbb 發表於 21-3-31 01:23

囝囝唔想轉,証明佢唔係一個輕易放棄的人。其實分數只係短暫,日後讀u或者出來社會工作,邊會有人理你以前讀書時成績點。反而遇到逆境不退縮,勇於克服,對佢成長係好好,一生受用

明白,謝謝~

bobbob 發表於 21-3-31 08:21
而家F2習慣咗啦?
你哋要捱6年都還好,識人讀lht時已經係每年勉強升班,lht無呈分無得走,而家上到中學又捱 ...

咁又唔係個個讀 lht或羅氏就係捱,始終都係要適合,match到嘅真係好叻架,而且男仔較後發力,未到中三都唔好太過否定佢哋嘅能力

請問你是否tko區小學? 可否透露當年是B1幾和級幾考入?抱歉! 可能問得太Details。
因為對於tko區學生或居民來說,羅氏比播道成績好,較有名。
可能已經變質,連區內小學老師都不知道。
但聽tko區補習社又說LHT近3年功課少了很多,測考就不清楚。
所以真心向羅氏用家求証,不想下錯決定。感激幫忙!

坦白說,今年看羅氏網上簡介會看似吸引……射箭、室內泳池、Pilot room、lab room、STEM room等

回覆樓主:

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content

羅氐DSE, 你睇吓Phy Chem Bio

回覆 behappydad 的帖子

羅氏校網?

醒目開學勳章

kudon 發表於 21-3-31 09:41
咁又唔係個個讀 lht或羅氏就係捱,始終都係要適合,match到嘅真係好叻架,而且男仔較後發力,未到中三都 ...
咁梗係唔係個個要捱,學你話齋,match到咪ok,match唔到就要硬啃啦

回覆樓主:

刚刚放弃播道放弃自行二嘉诺撒书院,注册罗氏,看到这里又可是害怕,我女B1B成绩,担心入到罗氏读唔掂!小学唔使补习冇点温书,懒惯,去到中学可能唔适应!

醒目開學勳章

moon.ng 發表於 21-4-1 12:13
刚刚放弃播道放弃自行二嘉诺撒书院,注册罗氏,看到这里又可是害怕,我女B1B成绩,担心入到罗氏读唔掂!小 ...
我覺得考入嘅又唔洗咁驚,識人考入仲已經畢業入大學,不過個家長唔多recommend啫,但比起你另外2個option又應該較優勝

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 21-3-31 08:21
而家F2習慣咗啦?
你哋要捱6年都還好,識人讀lht時已經係每年勉強升班,lht無呈分無得走,而家上到中學又捱 ...

咁又唔係咁計
個仔讀唔掂,拎住lht 個名轉band two中尾學校,點都有機,再唔係b3校實收,唔肯走係家長唔捨得啫

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 21-4-1 12:25
咁又唔係咁計
個仔讀唔掂,拎住lht 個名轉band two中尾學校,點都有機,再唔係b3校實收,唔肯走係家長唔捨 ...
其實係個小朋友唔捨得班同學

明曰必勝 發表於 21-3-31 22:45

請問你是否tko區小學? 可否透露當年是B1幾和級幾考入?抱歉! 可能問得太Details。
我仔係B1A-B1B交界, 讀私小, 級十幾....
我仔個屆有4個收左 ,1個級1, 我仔及另外2位同學級十幾入....

明曰必勝 發表於 21-4-1 00:02
回覆 behappydad 的帖子

羅氏校網?

羅氏基金學校網業有數理科目4+

2020年
數學4+ ~77%
M2 4+ ~86%

物理4+ ~91%
化學4+ ~98%
生物4+ ~64%

生化4+ 100%
化理4+ 100%

HKDSE Result 2020
http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1151&Itemid=562&lang=en