用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏/播道
go

羅氏/播道

兩間自己都有小學,但羅氏收生比播道多好多,有冇人知點解?

會否中學羅氏變大班,播中仍然小班教學?所以羅可收多些插班生呢?

cowboybaby 發表於 21-3-27 19:39
兩間自己都有小學,但羅氏收生比播道多好多,有冇人知點解?

會否中學羅氏變大班,播中仍然小班教學?所以 ...

據知 播道是全部小學生都可以直升中學的 可能這樣收外來生較少 羅氏收多少%陸慶淘學生我就不清楚了

meeeow 發表於 21-3-28 10:19
據知 播道是全部小學生都可以直升中學的 可能這樣收外來生較少 羅氏收多少%陸慶淘學生我就不清楚了
...
陸慶濤冇呈分,佢哋d學生係全部升中一,不過相對播道,比較少人插班去陸小,所以多位過播道。

另外陸小係一級四班,羅氏就一級五班

kudon 發表於 21-3-28 19:16
另外陸小係一級四班,羅氏就一級五班

係喎陸小得4班,請問知唔知2間中學係小班定大班?

cowboybaby 發表於 21-3-28 23:46
係喎陸小得4班,請問知唔知2間中學係小班定大班?

羅氏接近40人一班,播道30人一班
如果想升大理想d,應該揀羅氏棄播道,羅氏功課多考試多,明顯谷過播道,出嚟嘅成績都好d

kudon 發表於 21-3-29 13:35
如果想升大理想d,應該揀羅氏棄播道,羅氏功課多考試多,明顯谷過播道, ...

Thx, 原來係咁,咁就解釋到點解羅氏可收咁多外來生

我仔係外來生入讀羅氏, 今年中2, 中1功課多到嚇死人, 中2勁少功課....不過真係幾深........

del

回覆 JHsbb 的帖子

我想請問一下中1功課多到嚇死人, 是怎樣多法?舊年疫情下,不是多上了ZOOM課嗎? 都可以給那麼多功課? 另外, 羅氏數理強,請問你是否指這些相關科目較深? 英文程度又如何? 謝謝!

kudon 發表於 21-3-29 13:35
如果想升大理想d,應該揀羅氏棄播道,羅氏功課多考試多,明顯谷過播道, ...
羅氏多年嚟無公開過入U率, 佢入U表現未必好得過播道
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 11:24
羅氏多年嚟無公開過入U率, 佢入U表現未必好得過播道

好唔過播道?但係羅氏band 1中學喎?

我聽舊同事提過,佢囝band 1b讀羅氏,功課又多又深,讀得唔開心後來轉咗校。仲話讀到嗰d真係好勁

kudon 發表於 21-3-30 14:59
好唔過播道?但係羅氏band 1中學喎?

我聽舊同事提過,佢囝band 1b讀羅氏,功課又多又深,讀得唔開心後來轉 ...

羅氏係B1B?
曾有一兩年達此水平囉...... 再唔努力D, 跌落B2A都似

畢業年度3322率主科4+率平均
2012 -  2013<=60.3%47.50%
2013 -  2014<=53.9%44.50%
2014 -  2015<=68.5%46.50%
2015 -  2016<=62.9%47.50%
2016 -  201778.9% - 81.3%63.25%
2017 -  201879.4%-81.3%60.50%
2018 -  2019<=66.3%45.25%
2019 -  202060%-69.9%49.25%

羅氏咁多年嚟, 最後既中六畢業生都係得~100人, 中間走咗幾多呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 16:55
羅氏係B1B?
曾有一兩年達此水平囉...... 再唔努力D, 跌落B2A都似

唔係好明 ,佢已經好努力,羅氏出名谷,陸小都唔會hea, 但都係維持band1c, 成績唔會大躍進, 唔通谷嘅方法係唔啱

cowboybaby 發表於 21-3-30 17:20
唔係好明 ,佢已經好努力,羅氏出名谷,陸小都唔會hea, 但都係維持band1c, 成績唔會大躍進, 唔通谷嘅方法 ...
PLK大部份中學都谷, 但多年嚟都只有保一呢間長期維持係B1A
李兆忠都係在B1A/B之間徘徊

其餘既更加唔駛講

盲目催谷一向都唔係明智既方法

hkpapa852 發表於 21-3-30 16:55
羅氏係B1B?
我反而覺得學校好想力谷班學生去到 band 1A成績,多功課測考可以令未能受壓嘅學生自動走,留低嘅就唔該專心努力讀書,學校方針好清晰

hkpapa852 發表於 21-3-30 17:29
PLK大部份中學都谷, 但多年嚟都只有保一呢間長期維持係B1A
李兆忠都係在B1A/B之間徘徊
盲目催谷唔係一個明智方法,但係對於唔自動自覺讀書嘅人,呢個係一個最直接要佢哋讀書既方法

kudon 發表於 21-3-30 18:38
盲目催谷唔係一個明智方法,但係對於唔自動自覺讀書嘅人,呢個係一個最直接要佢哋讀書既方法 ...
迫到佢讀書,唔代表可以令佢有好成績

kudon 發表於 21-3-30 18:38
盲目催谷唔係一個明智方法,但係對於唔自動自覺讀書嘅人,呢個係一個最直接要佢哋讀書既方法 ...
好多時小學讀書叻,係因為記性好,唔駛點讀就已經有好成績。久而久之,上到中學又係咁,結果成績一落千丈,所以羅氏要將呢班細路加操囉

hkpapa852 發表於 21-3-30 18:39
迫到佢讀書,唔代表可以令佢有好成績
但係唔迫,可能真係好快跌落band 2A