用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 S4選科問題
go

S4選科問題

小朋友而家讀緊中三, 數理成績唔太好.. 同佢傾選科問題, 佢一直堅持BIO/CHEM, 但以他的成績真心覺得佢會好吃力..

他比較好既成績係英, 地理, 中史同ECON. 但佢話對呢D冇興趣

明白選科都要睇興趣...但能力都要考慮...況且中三同中四以上既課程, 深淺都好唔同. 佢只想選2X. 即冇得DROP 一科..

同囝傾佢如入到大學會想讀D乜, 但佢話暫時未有定向....

有冇JM 可以分享下...

Vinvin 發表於 21-3-27 14:48
小朋友而家讀緊中三, 數理成績唔太好.. 同佢傾選科問題, 佢一直堅持BIO/CHEM, 但以他的成績真心覺得佢會好 ...

我以前开心见诚同小朋友讲,选科的遊戏规则是以成绩排名优先选科,整体成绩如果唔夠好,你想读嘅俾人选哂,你就焗住读你最唔想读的科目。喜欢的科目要更用功,就算不太喜欢的都要读得好。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

謝謝回覆
我都有同佢講/提佢選科是由成績最好既同學選先...而佢都明...只係仍未見佢太用心温習...未知幾時先識緊張

Vinvin 發表於 21-3-27 15:17
回覆 ANChan59 的帖子

謝謝回覆

儿子中三跟几个同学去了儿个周末操卷班,了解一下题型,答题技巧,考试成绩立竿见影,另一点是攞尽平时分,已经差好远。

可以参考一下。

Arabellahk    發表於 21-4-6 00:09
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小朋友而家讀緊中三, 數理成績唔太好.. 同佢傾選科問題, 佢一直堅持BIO/CHEM, 但以他的成績真心覺得佢會好 ...

如小朋友真的是文科人,夾硬修讀理科,有機會事倍功半啊!

我係會投"興趣"票,不如,你細心DD分析下貴校會否係嗰D專登响中三年把一些熱門科目如"全理科"的考試出得頗深下,有些同學會誤以為自己無能力讀,相反地,有些中學有些選修科如中史、西史响中三出得幾淺,同學亦會誤以為容易讀就揀咗嚟讀,係會有同學仔中伏的,故成績好嘅不一定啱讀,個人建議,你先了解貴校的PhyChemBio的卷是否比人深,若是,咁你的孩子在無懼之下仍向興趣走,好難唔俾佢修,唔俾,小心將來埋怨你。

補充多一點,你囝囝只想選修2x,咁!BioChem的配搭算係最好,相信你囝囝係有經過心思熟慮呢!我大擔地估估下,你不是理科人嗎?

個人睇法,選科興趣同能力都很重要,Bio 算係比較接近文科,肯努力肯背的話文科人都可能讀得到,不過如果貴子弟中三 Chem & bio 成績都麻麻地,就要考慮清楚高中是否仍然堅持選修兩科理科。現今選科彈性比以前大,可以考慮同時選修文科及理科,又或者先選三科,到中四後覺得跟唔上或唔合適才去 drop.

堅持Chem/Bio,係指Chem&Bio,定Chem or Bio。揀Bio都可以係文科人~~~

ANChan59 發表於 21-3-27 15:09
我以前开心见诚同小朋友讲,选科的遊戏规则是以成绩排名优先选科,整体成绩如果唔夠好,你想读嘅俾人选哂 ...

我當年都係咁同阿仔講,但學校9成嘅同學都可以成功選科,所以佢唔會上心,馬馬虎虎,保持排名中上就算交到功課。

反而到咗報大學要交中學成績表時至知驚,predicted grades嘅說服力真係減弱咗唔少!

(佢中四後過咗英國升讀中六,好彩最後都成功入到所揀大學!)

係咪佢D好朋友揀呢2科?數理唔太好讀Chem會好吃力,比定心理準備佢。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Band5 發表於 21-4-6 02:43
我當年都係咁同阿仔講,但學校9成嘅同學都可以成功選科,所以佢唔會上心,馬馬虎虎,保持排名中上就算交到 ...
請問你說大學選科時要交埋中學成績表, 係中三至中六嗎?
謝謝!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 21-4-15 15:51
請問你說大學選科時要交埋中學成績表, 係中三至中六嗎?
謝謝!

記得好似係得一間要交之前兩年中學成績表,所以要交中四(HK)同中六(UK)。

ANChan59 發表於 21-3-27 16:19
儿子中三跟几个同学去了儿个周末操卷班,了解一下题型,答题技巧,考试成绩立竿见影,另一点是攞尽平时分 ...
請問,操卷班哪裡去找呢?之前也聽別人講過,選科之前上過一陣操卷班,是在學校附近嗎?

xiaolifeidao 發表於 21-10-3 18:50
請問,操卷班哪裡去找呢?之前也聽別人講過,選科之前上過一陣操卷班,是在學校附近嗎? ...

是的。

回覆樓主:

你地學校是不是 chem bio 開到三班比同學? 最近兩年好多學校都會開到比學生,反而文科選擇少了/少佐人揀文科。

以 chem 來講,我見有些學校用 notes 教書,教得吾深入,測考亦淺,每個同學以為 chem 好易讀。
另一間band1a,出名教深考深,中三也教了中四一半課程。
再另一間,中三原原全全比上一間教得更多中四課程,測考跟足DSE,更深入試題。真是一山還有一山高。
上面三間都係band1, 吾知你們屬那類?

我小朋友都係好鐘意chem 同 bio, 所以選了,佢中三學校係中間那類。佢係好勤力認真學生,現在中四,chem bio 用了佢大大半時間,每日一点先走去休息,我上年都有唸中四同中二應该係最舒服,但事實又吾係,佢文科同學就好吾同,十月頭仲遊山玩水。
揀得就要有心理準備,chem 同 bio 真係吾易讀,要自已投放好多努力先得,我覺得可以問吓班主任比意見,睇多半年,再感受多D這兩科才決定。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

個人覺得你去借幾本中四bio教科書睇吓,通常Aristo, 好多band1學校 中三已教了好多中四topics, 比對吓自已學校所教,好易睇到自已學校水準同進度,當然識得其它學校同學就更易比較到。
吾知操卷班作用? 比份人地學校深卷去做? 純屬睇中四深淺度?
不如問吓學挍師兄意見仲好。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

想當年我去圖書館借DSE卷畀我囡做參考, 等佢知道DSE試大概考啲乜,等佢自己揀科

王家爸爸    發表於 21-10-5 08:41

回覆 Vinvin 的帖子

睇佢係背誦型讀Bio冇問題
Chem就麻煩一啲
因為牽涉化學程式要計數
不過啲數又唔係難
如果惡補一下應該冇問題
如果唔得
學校可以轉科嗎?
如果可以的話
不妨一試

最終揀咗邊幾科?