用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭boarding school
go

[英國] 北愛爾蘭boarding school [複製鏈接]

想安排2022子女入讀(RSA/RSD/Campbell)請問有沒有北愛家長分享一下小朋友學校生活?讀書環境?
謝謝(emoji)(emoji)
   3    0    0    0

回覆 devillam 的帖子

我都想知,我仔會今年入讀RSA year 13.

RSA Y8至Y12宿捨每房2至3人;Y13,14獨立一人房,Y8至Y10讀13科,Y11,12讀9科,Y13讀4科,Y14可讀3或4科,香港學生全校佔約20幾人,讀書多個活動,每過team有小假期學校免費負責做監護人仍然可以留起學校;不需額外冼費找出面監護人同住;星期六日步行出小鎮5至6分鍾可買食物番學校煑

adobee 發表於 21-3-29 01:05

RSA Y8至Y12宿捨每房2至3人;Y13,14獨立一人房,Y8至Y10讀13科,Y11,12讀9科,Y13讀4 ...

Sounds very good, it is a government school, the fee seems very fair!!

RSA Y8至Y12宿捨每房2至3人;Y13,14獨立一人房,Y8至Y10讀13科,Y11,12讀9科,Y13讀4 ...
Adobee, Thanks for your information 🙂

回覆 20101028 的帖子

還有Y12考GCSE,Y13考AS,Y14考AL 考試局CCEA

adobee 發表於 21-3-30 00:34
回覆 20101028 的帖子

還有Y12考GCSE,Y13考AS,Y14考AL 考試局CCEA

Hi Adobee, 吾該你呀,想問下其實多數揀3科定4科呀?另外有冇咩特別要喺香港帶過去?定係喺英國訂都可以?

你好,請問可否講解下RSA寄宿生活,宿舍環境怎樣,好像大部份是香港人,疫情前weekend是否多外出活動安排及球類活動比宿生參與,謝謝!

20101028 發表於 21-3-30 08:41
Hi Adobee, 吾該你呀,想問下其實多數揀3科定4科呀?另外有冇咩特別要喺香港帶過去?定係喺英國訂都可以? ...

Y13可以讀選3或4科讀;當年我小朋友選4科;到Y14小朋友不回香港而留英國讀大學所以選3科讀;選擇邊3科或4科由小朋友做决定;通常小朋友由Y12開始已經有自己目標知道Y13開始選讀什麼科目;而做家長衹不過在旁協助;佢地細細個起外國讀書長大;大部份會很獨立,帶薄羽絨被;牀上用品;個人衣服 帶一兩套 冬天衫褲 一件褸11月 開始 天氣會轉涼 12月就會落雪會凍 帶牙刷牙高;傷風;肚痛藥; 洗頭水沖涼液不要帶去果邊至才買俾5至6佰磅左右旁身買上網和記3咭;同埋去銀行開張 debit card 方便家長香港匯錢過去

回覆 姸媽 的帖子

個人書枱一元定有 衣櫃啦有 入面宿舍 同埋學校 都有暖爐嘅 所以冬天我小朋友淨係著衛衣就得㗎喇!我小朋友已經畢業咗㗎喇,而家入面咩情況都不清楚。當年間學校香港人好少,果時學校星期六有帶小朋友去 貝爾法斯特 行街之後很少聽小朋友講過帶行街。RSA,RSD兩間不錯;Campbell學校外型正要選佢要想請楚; 據我所知 victoria女子學校無左寄宿,所以原本就讀香港女學生已選去呢兩間學校;呢間女校D成績很好很好;所以呢兩間學校有競爭

adobee 發表於 21-3-30 14:50
回覆 姸媽 的帖子

個人書枱一元定有 衣櫃啦有 入面宿舍 同埋學校 都有暖爐嘅 所以冬天我小朋友淨係著衛衣 ...

謝謝回覆

回覆 姸媽 的帖子

個人書枱一元定有 衣櫃啦有 入面宿舍 同埋學校 都有暖爐嘅 所以冬天我小朋友淨係著衛衣 ...

請問有沒有家長知RSD宿舍生活?多唔多香港學生?會唔會係宿舍講中文多過英文?謝謝

adobee 發表於 21-3-30 14:07
Y13可以讀選3或4科讀;當年我小朋友選4科;到Y14小朋友不回香港而留英國讀大學所以選3科讀;選擇邊3科或4科由 ...
Hi Adobee, 唔該曬你,很詳盡,很多謝呢度咁多熱心嘅媽媽!

姸媽 發表於 21-3-30 16:01
另外,我知道了初中生係無書枱,在床上做功課而且唔可以煮食,好小活動提供,放假都是在宿舍休息多. ...

係,疫情關係,係完全冇活動,都幾悶下,所以成日打機(emoji)(emoji)(emoji)

sumtung 發表於 21-3-31 15:58
係,疫情關係,係完全冇活動,都幾悶下,所以成日打機(emoji)(emoji)(emoji)
謝謝回覆

回覆 姸媽 的帖子

你好,想知為什麼選Campbell 要想清楚?求教, 因為想入這間。

謝過先。

回覆 姸媽 的帖子

想問下
你小朋友之後升讀那所大學?
都在北愛嗎?

我都係2022想2個仔囡過去, Champbell , 同 Victoria 係我CHOICE, 因為學費相而AGENT話 26萬左右一年,唔知難唔難入, 好唔好呢?

missyy 發表於 21-6-1 09:51
我都係2022想2個仔囡過去, Champbell , 同 Victoria 係我CHOICE, 因為學費相而AGENT話 26萬左右一年,唔知難 ...
Victoria不錯,但已經無寄宿

‹ 上一主題|下一主題