用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs培僑vs聖芳濟各
樓主: KT001
go

英華vs培僑vs聖芳濟各   [複製鏈接]

其實中文小學不乏中英兼擅的同學,這些小朋友的共同點是熱愛閱讀。我覺得課程是否全面,能否啟發小朋友的創意更重要。如果用全英語教,但課程只是深和急,不著重學生的均衡發展,對小朋友的長遠發展很不利。

mcl203 發表於 21-3-28 13:30
SFA 畢業生點解一定係攻打本地課程升大學?~~~

講緊升小學,點解一跳就去咗升大學?

我不是這兩間的家長;也對此兩校無特別喜好;但除非好唔鍾意英華書院,否則睇唔到棄英華選SFA的理由。

要再上一層樓,在英華谷得起,年年也有人入band1A直資/津中。而同時又能夠袋住一間「band1b-c的書院」咁去讀;想鬆想谷自己拿捏便是。讀SFA, 你無得揀;一定係「段段有」咁讀呀。

Spcc, spb 同喇沙也是中小;也從不覺得小學部上嘅小朋友會因為「語境差左」而跟不上英文中學部。

以上三間,其實無甚麼可比性;sfa 絕對是好學校;但是你問吓身邊要「玩呈分」「搞升中」的同事/家長朋友;你或許會有更大啟發。

回覆樓主:

我小朋友讀一條龍中文小學,都係英強中弱,現在三年班,又係一個好英惡中的小朋友,中英文差距真係好大,英文比得上一般五六年班,但中文只有小二水平。其實我慶幸佢讀中文小學,如果讀英小,中文可能仲差

如果小朋友自己對英文有興趣,讀中小都唔會令佢英文差,前提係在校外都有英文語境,反而中小可以keep住佢嘅中文水平,始終追中文係難過英文好多㗎

KT001 發表於 21-3-28 13:04
阿仔其實中文不差,只係有得揀佢一定揀英文,因為識拼音大概知道英文書內容,但中文字就完全唔同,佢一定捨 ...
唔好話中小,有親友女在神津讀,阿媽經常要remind 阿女唔好pick up d 香音
就算sfa, 大班,net student ratio 一定冇私幼咁高,唔好expect 語境會一樣。

QKmommy 發表於 21-3-28 21:33
我小朋友讀一條龍中文小學,都係英強中弱,現在三年班,又係一個好英惡中的小朋友,中英文差距真係好大,英 ...

講到校外嘅英文語境,聽同讀我覺得問題不太,因為阿仔鍾意睇英文書同英文卡通片,真心請教校外可以做啲咩幫補到講呢方面?

(利申:自己英文不算流利,唔想亂講教錯佢)

mcl203 發表於 21-3-28 13:30
SFA 畢業生點解一定係攻打本地課程升大學?~~~

據知同學家長中有新加坡、馬來西亞及內地家長,他們揀SFA因為課程比本地小學深,所以揀SFA.  新加坡家長話新加坡英文及數學比香港更超前, 內地家長話內地中、數仲深過香港,讀SFA會令他們的小朋友容易他日回國插班,課程水平差距冇坩大,小朋友唔使咁辛苦追番當地的程度或要留班。

KT001 發表於 21-3-28 22:00
講到校外嘅英文語境,聽同讀我覺得問題不太,因為阿仔鍾意睇英文書同英文卡通片,真心請教校外可以做啲咩 ...

其實佢願意自己聽同睇英文已經好夠啦,家長未必需要再加俾佢,如果想培養 accent,可以搵 native speaker 上一兩堂,反而我想提醒你要好好保住個中文底,如果唔係將來考試會好慘,我已經預備緊可能要轉IS

QKmommy 發表於 21-3-29 12:11
其實佢願意自己聽同睇英文已經好夠啦,家長未必需要再加俾佢,如果想培養 accent,可以搵 native speaker  ...
學校有無咩提議? 或者補底班?

cafeva 發表於 21-3-29 12:20
學校有無咩提議? 或者補底班?

學校其實唔覺得佢有問題,係我作為阿媽捽得佢好慘,係我自己要求高,佢其實有啲小聰明,考試前捽一捽,中文都捽到8字頭,所以學校補底班冇佢份,不過一考完,佢又全部冇晒,變番個中文文盲,相反佢英文理解能力好好,佢可以自己上網 google  一篇關於 Covid-19 vaccine 嘅文章,再解釋番俾我奶奶聽打 vaccine 有咩好同唔好,所以我就諗,要佢留喺local school係咪唔適合佢,又令母女關係緊張,呢種長期迫佢睇多D中文的壓力,我同佢都頂唔順

QKmommy 發表於 21-3-29 13:15
學校其實唔覺得佢有問題,係我作為阿媽捽得佢好慘,係我自己要求高,佢其實有啲小聰明,考試前捽一捽,中 ...

其實英強中弱,無須太緊張,取決於你認為佢可能嘅處理態度,若係會完全放棄嘅就可能搵定出路吧~~~

現诗大學生若留港找工,只能流利英文而缺乏中文,已難找工。出路很窄。  難以想像現在的初小生十多年後的情況……

QKmommy 發表於 21-3-29 13:15
學校其實唔覺得佢有問題,係我作為阿媽捽得佢好慘,係我自己要求高,佢其實有啲小聰明,考試前捽一捽,中 ...
咁不如比佢自己來, 低分就上補底班(其實我好鍾意補底班, 有得上會即刻舉手), 等小朋友學下為自己學業付責任.

KT001 發表於 21-3-26 23:54
阿仔好動好學有小聰明,鍾意睇書,原本覺得英華好啱佢,又一條龍,佢自己都話鍾意英華。但當知道英華用中文 ...
培僑更中文,仲要國語加大陸書,英華嘅英文水平應該高一班

KT001 發表於 21-3-28 13:04
阿仔其實中文不差,只係有得揀佢一定揀英文,因為識拼音大概知道英文書內容,但中文字就完全唔同,佢一定捨 ...
識兩邊用家,如果男仔計,英華好過培僑九條街以上,完全將各科遊戲化,學生日日玩咁,但中英數程度深過培僑,培僑好壓逼,傾計即鬧,可以成個學期個班主任都唔了解個學生。

英華雖然係中文小學,但啲小朋友英文水平去高到不得了!絕對唔存在中文小學=英文差呢樣野

黃大力    發表於 21-6-3 13:07

回覆 黃大力 的帖子

你呢個家長都有趣,PK一直重視美文教育,內地中文書內容水平我直言遠遠超出香港任何一家小學中文出.版社,至於國語,YW,SFA全部都係普教中!利申:我唔係特別鍾意PK,但係我真係睇唔慣咁講人哋學校

我都係有sfa 和 yw offer

培僑我無報(後悔)

三間都係好學校。我自己毫不猶豫揀YW
男仔多活動先開心。

Pk or yw 你睇下邊個地區方便你。pk 未來一定更升格。資源好好啊

最後你點揀?

jennylady 發表於 21-4-1 23:19
最後你點揀?

阿仔好鍾意英華,應該最啱佢
‹ 上一主題|下一主題