用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs培僑vs聖芳濟各
go

英華vs培僑vs聖芳濟各   [複製鏈接]

阿仔好動好學有小聰明,鍾意睇書,原本覺得英華好啱佢,又一條龍,佢自己都話鍾意英華。但當知道英華用中文上堂,佢好唔開心仲想喊出嚟,因為讀英幼,平時慣聽同睇英文。想請問大家應唔應該考慮另外兩間⋯?
有冇英華用家可分享一下經驗?Thx.
   14    0    0    0

回覆樓主:

英華系中文小學,多數是 中文教學的,普教中..你小朋友普通話ok嗎?
若就咁睇你的資料,好似 SFA 英小更適合你小朋友的強項發揮。

回覆樓主:

培僑都係中小喎

回覆樓主:

想問下, SFA是否不是全科英文?

菩提子 發表於 21-3-27 00:23
英華系中文小學,多數是 中文教學的,普教中..你小朋友普通話ok嗎?
若就咁睇你的資料,好似 SFA 英小更適 ...

其實我覺得阿仔中文不差,只係佢自己prefer英文所以聽到話中文書教就有d抗拒,同埋好似英華數學同常識科係廣東話教?有錯請指教
而SFA太谷冇乜活動驚佢讀得唔開心,我想佢有個平衡d嘅童年⋯好苦惱

Arabellahk    發表於 21-3-29 14:01

對中文抗拒成咁?

咁反而要佢讀中小喎,中文難學好多,如果你打算留港讀到DSE,而家更要令佢鍾意返中文

我知好多細路只愛睇英文書,因為易睇好多用phonics

cylau2    發表於 21-3-27 23:56

Jean1769 發表於 21-3-27 09:26
對中文抗拒成咁?

咁反而要佢讀中小喎,中文難學好多,如果你打算留港讀到DSE,而家更要令佢鍾意返中文

完全俾你講中⋯

有冇過來人揀咗中小後發覺小朋友英文真係退步咗?始終冇咗英文語境,聽少講少咗,就算keep 到睇書習慣都好似差少少

英華真係好適合好動好學嘅男仔,如果擔心中小影響語文能力,不如到時再外補?其實有神校都係中小,中學係英中,成績都完全冇問題
利申: 非英華用家,但好喜歡英華但唔收(emoji)

KT001 發表於 21-3-27 09:37
完全俾你講中⋯

有冇過來人揀咗中小後發覺小朋友英文真係退步咗?始終冇咗英文語境,聽少講少咗,就算kee ...

英小唔等於英文好,中小唔等於英文差

我自己覺得聽說讀寫最重要聽同說,呢d睇電視youtube會幫到

反而英小我覺得會遇到更多難題

Arabellahk    發表於 21-3-29 14:02

回覆樓主:

SFA 中文科好深喎

bugmum 發表於 21-3-27 20:35
SFA 中文科好深喎
深得過培僑咩?pkc直接用內地中文教材

Jean1769 發表於 21-3-27 09:26
對中文抗拒成咁?

完全同意。如果打算喺香港升中考DSE,需要擔心中文多過英文,睇下各Band 1英文中學DSE嘅中文科同英文科成績就知道。

SFA的所謂「谷」,不是功課多。若論功課,比地區名津的功課量少很多。不過,課程是跳級教學 ——英文:小一上學期開始便教小二上的書。中文及數學:小一上學期是教小一下的課程.
對認付到的學生,不能說是「谷」。對未能追上程度的,你可形容為「谷」。因課程教快了,可能需要家長輔助或外補。
SFA小一中文也不淺。 用普通話教,有難度,及要修古詩,三字經。第二個學期中文作文考試,大量考作句子(不少於八個字的作句),擴充句子,句子仿作....。

英文第一及二個學期,主要側重操練文法及句子仿作。到第三個學期,開始作文。
通識用英文教,vocab深,難過英文科!
數學,有中文及英文教,大約8比2。

Arabellahk    發表於 21-3-29 14:04

Superheromom 發表於 21-3-28 00:45
SFA的所謂「谷」,不是功課多。若論功課,比地區名津的功課量少很多。不過,課程是超前教學 ——英文:小一 ...

謝謝你的資料,很詳盡!

有冇用家可分享一下英華課程,有冇教快教深?除咗英文堂,其他校內時間係咪真係冇機會用英文,同學仔之間會唔會用英文溝通?好想了解英華嘅英文語境

KT001 發表於 21-3-28 10:03
謝謝你的資料,很詳盡!

有冇用家可分享一下英華課程,有冇教快教深?除咗英文堂,其他校內時間係咪真係 ...

英華,除英文堂用英文外,數學都有需要用到英文。工作紙及評估都需要小朋友理解相關英文用詞,當然中文仍然係主力。

我仔初小,我覺得無教快,但教得急。中文普教中,老師初段有用粵語協助,但慢慢會全普通話。英文全英教學,老師很鼓勵小朋友發言、答問題。數學除普通數外,邏輯思維尤其重視。功課重質不重量。

至於同學間有無英文溝通,我仔話少。但我在街都有聽過高小學生用英文溝通。

以我既理解,小學雖然中小,但書院係英中,學校點都會緊張,繼而重視英語。我見我仔班同學多數英文比較好,反而中文要多加努力。

回覆 WONGKACA 的帖子

唔覺得培僑中文特別深,起碼測考卷嘅題目算輕鬆。

英小英中都唔代表同學之間會用英文溝通,中小都有好多英文高手鍾意齋講英文。呢啲好睇個人,我相信依家咁多家長係追求英語程度,就算英華係中小都大把家長要求小朋友講英文,你個仔就會變得好受家長歡迎,會鼓勵同學同你個仔玩,因為你個仔講英文。

唔需要擔心中小升英中呢個問題。年年大把中小學生升英中,只要你嗰間唔係寶校中小而你小朋友智力正常就得。

不過要分清楚,你個仔抗拒係因為程度好弱,溝通認字都係問題,定係因為陌生所以唔想去面對?

呢三間都係要攻打本地課程留港升學,你係有意留香港讀書嘅話,中文係一定要去面對。SFA 就更加,因為你呈分中文低分嘅話,你可能就要讀 Band 2、3 嘅中文中學,就更加冇接觸英文嘅機會。反而培僑同英華你仲可以安穩升中,到讀高中先再諗都未遲(provided that 你係夠彈藥送佢出國避中文)。

Arabellahk    發表於 21-3-29 14:05

阿仔其實中文不差,只係有得揀佢一定揀英文,因為識拼音大概知道英文書內容,但中文字就完全唔同,佢一定捨難取易⋯

大家都講得好啱,如果本地升學,中文點都要打好個底,但同時都好想佢keep到英文水平。有朋友嗰仔由英幼升中小,佢話小朋友英文真係退步咗,呢個我最擔心,因為冇咗個語境,就算有外補都係唔一樣。咁睇好似SFA中英文都兼顧到。

但我真係好鍾意英華真係魚與熊掌

SFA 畢業生點解一定係攻打本地課程升大學?~~~

KT001 發表於 21-3-28 13:04
阿仔其實中文不差,只係有得揀佢一定揀英文,因為識拼音大概知道英文書內容,但中文字就完全唔同,佢一定捨 ...

英華雖然是中小,但學生的中文和英語水平兩樣都很好,深淺適中,閱讀風氣很濃厚。
‹ 上一主題|下一主題