用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs YWPS (英華)
go

CKY vs YWPS (英華)   [複製鏈接]

CKY vs YWPS (英華)

細仔今次升小有哩兩間小學offer, 哩2間我都鍾意, 細仔性格外向, 好動又鍾意睇書, 不過學術程度算係一般, 英文都係一般. 哥哥本身係CKY 讀緊, CKY比我感覺同傳統學校好唔同, 比較free flight, 初時我都唔太放心, 而家又慢慢適應咗, 覺得佢課程都幾好, 老師都唔錯; 而英華比我感覺係傳統男校, 同學之間幾有spirit, 成績應該都OK.....不過新校長會否改變方針似乎都係一個未知數; 而家離升大學仲有好多年, 暫時兩兄弟都未有海外升學既想法.

心大心細, 想請教一下大家會如何考慮呢?

19    0    0    0

bimmerlam 發表於 21-3-26 15:33
CKY vs YWPS (英華)

細仔今次升小有哩兩間小學offer, 哩2間我都鍾意, 細仔性格外向, 好動又鍾意睇書, 不過 ...

你係 CKY 用家分分鐘係我前輩

CKY 好的方面都唔駛我多講啦,struggle 位系邊?

兩間都係好學校,個人睇要選擇既係 curriculum。而你 describe 細仔外向、鐘意睇書,好 typical IB 學生所需。

英文係浸出來,學術我個小朋友一直都係 MRI 之友。而就算去 YW 都要面對

I would choose CKY

回覆樓主:

CKY

英華
如果你好鐘意IB, 小朋友會外國升學,就cky

回覆 993rs 的帖子

要說struggle 位的話, 我都未想定如果入CKY, 將來會唔會真係送佢地去外地升學, 講真, 我自己又唔係好捨得, 佢地暫時都話唔想去外地自己讀書 (係暫時囉...), 當然, 我都知就算考IB都入得返本地大學, 不過我就評估唔到甘樣考本地大學會唔會仲難入咗.
而YWPS呢, 其實我本身係佢中學old boy, 唔多唔少有啲感情, 而男校比我感覺係始終競爭性大啲, 同學間有比較可能可以"鞕刷"吓阿仔, 多啲鬥心或者長遠對佢人生發展好啲...另外係細仔鍾意游水, 唔知英華校舍設備會唔會好過CKY?

PS. 993RS 正呀

回覆樓主:

你大仔讀Year幾?小學係輕鬆好多,中學讀好多科,唔會輕鬆得去邊。我自己覺得,如果將來考到比三大更好的外國大學,比佢見識下係好事。大學先去外國已經好好架啦,反正仔女大有佢地嘅世界。

英華出了offer?

hkcsty 發表於 21-3-26 19:03
英華出了offer?

出左啦

回覆 Shellimay 的帖子

咁平靜嘅!

回覆樓主:

Cky of course la...

兩個仔讀不同學校;兩間學習模式大不同。要預左弟弟可能問點解哥哥無佢啲功課/測考唔同。

你是舊生;或者可搵舊同學(有仔讀緊)了解英華小學實況。了解完,再問吓太太對兩個仔讀兩間學校的睇法。我一諗起兩個不同默測考日子就暈低。(emoji)(emoji)(emoji)

hkcsty 發表於 21-3-26 20:47
回覆 Shellimay 的帖子

咁平靜嘅!
昨日先收到email 嘛

lambeanmama 發表於 21-3-26 21:46
兩個仔讀不同學校;兩間學習模式大不同。要預左弟弟可能問點解哥哥無佢啲功課/測考唔同。

你是舊生;或者 ...
兩個仔, 兩個唔同學校, 兩個幾唔同既課程, 的確係一件頭痛既事, 幼稚園已經試過一次, 係幾花心力....
CKY有term break, 如果大細仔一齊放假就可以全家去旅行, 哩樣諗起都幾好

回覆樓主:

兩個仔讀唔同學校,除非無得選擇,有得選擇,我會選返同一校(若讀開,知間學校唔差的話,本人系喜歡CKY的)而且,cky vs yw的教學應有所不同,。CKY系happy d。yw 始終較傳統d的學校,都幾谷的,系要家長背後自己谷,學術,體藝上都要谷...會否大仔讀得輕輕鬆鬆時,細就日日好忙,咁細仔會否怪父母為何不選擇跟哥哥一樣讓他輕鬆學習...
另,學你講的,生活上也許也無咁方便,返學分兩頭帶,假期,測考都不同期,而且你若是cky舊生,更掌握多d該校的文化 更易適應...我就會考慮多一點...

弱弱一問,cky學生會不會外補?

路過加把嘴, 兩間也是好學校, 若果係我, 一定CKY, 兩兄弟一齊, 有共同話題, 互相扶持, 在家長立場, 同一學校, 易於掌握及照顧

jessicasaisai 發表於 21-3-27 22:24

補不補,從來不是因為讀咩學校,而是家長點睇「補習」呢件事。一定有人咩都補;也有人不外補。

CXW    發表於 21-3-28 11:56

jessicasaisai 發表於 21-3-27 22:24

弱個科,我會補。英文反而唔洗補,因CKY英文強,就算我出去補都好難搵到好老師。學校比較注重寫作,同傳統操grammar 唔同。

不如咁問,會否考慮把大仔插入英華,如果會,兩個仔可以讀同一間!個人睇兩個讀英華價錢平,學術基礎自已谷,學費差唔多1/5 價錢
兩個讀cky budget 是否很鬆動?好處係cky 不用好谷學術,重閱讀,做project 可以齊齊學習(正面看)
不過最後要看小朋友是否主動探索形,抑或谷得?
如果谷得我會揀英華

‹ 上一主題|下一主題