用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同抽飛,去英華,值唔值?
樓主: aacheng
go

港同抽飛,去英華,值唔值?   [複製鏈接]

Babyarsene 發表於 21-3-30 17:42
hkpapa852, 有樣野想請教你, 港同5+成績好, 但係33222好低, 應該點樣解讀?

低門欄可直升既直資龍校, 加上小學部學生又唔係戰鬥民族, 一定有呢個問題

所以我一向認為港同最多只能去到B1B水平 (因為太多能力有不逮既學生直上中學部, 拖低整體成績)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁即係天地成績?一係就非常好,一係就非常差?補底功夫做得唔好?

hkpapa852 發表於 21-3-30 17:52
低門欄可直升既直資龍校, 加上小學部學生又唔係戰鬥民放, 一定有呢個問題

所以我一向認為港同最多只能去 ...

中point , 唔係戰鬥民族

aacheng 發表於 21-3-30 19:15

咁即係天地成績?一係就非常好,一係就非常差?補底功夫做得唔好? ...

學校有補底都要睇小朋友,因為不是強迫

回覆 HM168 的帖子

還是因為Project-based learning 唔適合考香港嘅DSE? 我其實都好奇怪,按香港個考試制度,為何可以用 project based learning 去教學, 兼可以考到好成績?
覺得好Amazing 和完美。
我一直無留意 3322 的數字,而家谷友一問,又長知識。

aacheng 發表於 21-3-30 19:42

還是因為Project-based learning 唔適合考香港嘅DSE? 我其實都好奇怪,按香港個考試制 ...
小學初中應該都冇問題,最後3年面對現實都係要谷。
同學ready的話就谷的起,唔ready就可能考唔到。
我覺得作為家長,如果讀傳統學校,家庭教育方面儘量注重小朋友創造力,保持學習興趣,減壓等等。不過如果讀國際學校或者PBL學校,家長注意各種細節,間中,短時間谷下小朋友,至少俾佢知有時都需要最基本的功夫。
儘量做到平衡的來又勿忘初衷。

aacheng 發表於 21-3-30 19:42

還是因為Project-based learning 唔適合考香港嘅DSE? 我其實都好奇怪,按香港個考試制 ...

要考DSE嘅都係殊途同歸,喺香港向DSE進發邊有happy school? 只係遲早問題,係一路谷定係尾三年先谷。

喺香港真係讀IS 先有happy school

aacheng 發表於 21-3-30 19:15

咁即係天地成績?一係就非常好,一係就非常差?補底功夫做得唔好? ...

你睇下5+同3322個%就知。5+可以去到差不多40%, 但3322得7x%, 如果要compare 3322 真係唔得。精英同下面嗰班差好遠

b3410 發表於 21-3-30 20:31
小學初中應該都冇問題,最後3年面對現實都係要谷。
同學ready的話就谷的起,唔ready就可能考唔到。
我覺得 ...

其實好難,喺香港仲到balance 嘅學校,cky算唔算?佢IB成績都唔差

Babyarsene 發表於 21-3-30 22:33
要考DSE嘅都係殊途同歸,喺香港向DSE進發邊有happy school? 只係遲早問題,係一路谷定係尾三年先谷。

喺 ...
都未必係,讀is都一樣要補習,其實我覺得只要有華人,基本上都唔會點可以好happy school,只係部分人喜歡自己欺騙自己同朋友又或仍摸索中既網友,又咁講,應該係佢哋未到那個階段,所以未有經歷,都唔係錯,但真係唔好揀自己想睇既嚟睇,想知既嚟知。另外,個人認為,谷都可以盡量快活「谷」,即唔係所有谷、傳統都完全係負面既事情。

Babyarsene 發表於 21-3-30 22:35
你睇下5+同3322個%就知。5+可以去到差不多40%, 但3322得7x%, 如果要compare 3322 真係唔得。精英同下面嗰 ...
大部分家長都會認為自己小朋友係5+,唔會覺得自己小朋友係3322的

PTL_L 發表於 21-3-30 22:47
都未必係,讀is都一樣要補習,其實我覺得只要有華人,基本上都唔會點可以好happy school,只係部分人喜歡自 ...

Agree, 所以宜家好啲多11+嘅補習,去到uk又係谷

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-3-30 17:52
低門欄可直升既直資龍校, 加上小學部學生又唔係戰鬥民放, 一定有呢個問題

所以我一向認為港同最多只能去 ...
其實而家小學部都唔係咁放養,我覺得中文先係致命傷,識至少2個衰中文入唔到uni

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-3-30 22:47
都未必係,讀is都一樣要補習,其實我覺得只要有華人,基本上都唔會點可以好happy school,只係部分人喜歡自 ...
is只可以happy到初中,去到高中咪又係谷,西人都係咁話

bobbob 發表於 21-3-31 08:37
其實而家小學部都唔係咁放養,我覺得中文先係致命傷,識至少2個衰中文入唔到uni ...
冇錯呀,達吾到3322既很大部份都係衰中文,尤其是男仔

bobbob    發表於 21-4-1 11:52

港同其實主要衰中文,英文成績佢哋好亮麗,英文好其實其他用英文的科目都唔會差,尤其是文科。
唔只DSE level 3, 佢哋中文 4+,5+都差,唔係天地成績, 係整體中文差。港同小學係中文小學,但係唔知點解中文咁差,中學入學的都係 b1a,  中文有一定水平。
港同中文成績,或者顯示幾樣野:
1 中學部英文語境好好,學生唔重視中文
2 從小普教中,唔代表中文會學得好
3  新派教法教中文唔掂,學中文始終要傳統方法: 睇書,朗讀,背書,抄寫,默書;五大要求,缺一不可

kwunpa 發表於 21-3-31 10:49
港同其實主要衰中文,英文成績佢哋好亮麗,英文好其實其他用英文的科目都唔會差,尤其是文科。
唔只DSE le ...

港同就算去到今年2021,都唔係一定收B1生~~~

BTW: 並非指今年升S1嘅學生~~~

五大要求,缺一不可,好同意!

不過小學個邊有做齊嘅,可能力度不夠大...

我仔讀國際學校中學,中文係唯一需要朗讀,抄字詞,默書的一科。

bobbob 發表於 21-3-31 08:37
其實而家小學部都唔係咁放養,我覺得中文先係致命傷,識至少2個衰中文入唔到uni ...

某高官:
唔係搵科中文整下你, 攪到年年合格率高多20%以上, 等陣又嘈大學學位不足, 咁我咪仲煩?
你地依家中文科唔達標就多賴個科難, 唔駛我上身
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題