用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同抽飛,去英華,值唔值?
樓主: aacheng
go

港同抽飛,去英華,值唔值?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

meimei小朋友 發表於 21-3-27 14:17
回覆 sunnymama2 的帖子

上兩年港同DSE 好亮麗,你自己參考下
據了解港同近2年流失大量教senior form 嘅science teachers,幾乎全部走晒,希望阿校長留到人啦

醒目開學勳章

meimei小朋友 發表於 21-3-27 17:16
回覆 bobbob 的帖子

Oh! 可能學校多要求令老師大量流失,咁就有啲可惜。
有幾個仲係開校做起,應該唔係一時意氣啦

aacheng 發表於 21-3-26 22:46
謝謝咁多位家長、用家,剛和囝家庭會議,將大家的意見逐一陳述,兼分類、分比重評分,包括:教學模式、學習 ...

bobbob 發表於 21-3-27 18:02
有幾個仲係開校做起,應該唔係一時意氣啦
可能移民。

這樣又令我好擔心添?

Andrewpapa0513 發表於 21-3-26 18:32
運動人冇參加過學界D1嘅比賽係一個遺憾,吾係柴娃娃打吓波。英華大部份運動都係D1,學界運動總成績男校長年 ...
其實無論D1, D2,D3奪獎同學都無人柴娃娃的。我見你咁講好遺憾下。

sonyumd 發表於 21-3-27 22:14
其實無論D1, D2,D3奪獎同學都無人柴娃娃的。我見你咁講好遺憾下。
奪得獎就梗吾係柴娃娃啦,我想講既係D1 同 D2 D3 既水平相差很遠,運動人個個都想係D1 爭取最高榮譽。

Andrewpapa0513 發表於 21-3-27 23:05
奪得獎就梗吾係柴娃娃啦,我想講既係D1 同 D2 D3 既水平相差很遠,運動人個個都想係D1 爭取最高榮譽。 ...
成長是一個過程,運動人因着更多堅持令到回憶更多,中間一樣有苦有樂,水平縱使有高低,但中間得著都是自己知。
舉過例,兩個水平相若,一個神校生D1田項八強陪跑1分份子,與一個名校D3冠軍人馬,成就n年霸業一隻棋還是血戰護級/升班主力那個歷程會給予小朋友大的自信心?

一個所謂最高榮譽全港冠軍的付出,又真是我們幾個鍵盤戰士能領會?個個都想又真係個個都會去想?

bobbob 發表於 21-3-27 16:47
據了解港同近2年流失大量教senior form 嘅science teachers,幾乎全部走晒,希望阿校長留到人啦 ...

大量流失即係走幾多個?

醒目開學勳章

aacheng 發表於 21-3-27 21:56
這樣又令我好擔心添?

樓主應該已決定了? 如果冇抽到飛,可以揾下有冇港同的師兄姊家長sharing post問下人

回覆 piglet0529 的帖子

是啊!決定了,謝謝你呀!唯有問下人。

aacheng 發表於 21-3-26 11:12
我同佢去過一次港同,註冊,佢有揹住背囊,當然冇書包咁重。試咗路程。
我屋企樓下有9X X巴士總站,行西隧 ...

“港同樂團的培訓弱,反而是問題。”
如果你重視音樂培訓,其實參加外面的樂團水平更高,學校的當聯下誼。

回覆 964000 的帖子

收到!
昨天(星期六),係星期六,港同音樂老師覆我,詳細告知佢地音樂的栽培,他們會有音樂x科技的編曲、作曲,但係管樂團就無,只有管玄樂團,也有合唱團,話都攞過冠軍的。
他也說他們也有同學外出演藝學院學。
我哋樂器老師都係咁講,叫我地報演藝。
我哋研究緊。

之前有家镸說,音樂、運動只係興趣,我同意,我哋都較重視教學質素,更重要係整個學習係咪訓練緊未來十年後所要的skills, 唔會被Al取替的,就係 creativity, collaborative skills,呢樣野港同好重視。
音樂造詣,興趣為本,在學校無壓力,也好,要加強,我哋唯有靠出邊啦。

IYY    發表於 21-3-28 21:06

既然選擇咗就唔好擔心,樂觀及積極地裝備好,享受書院的校園生活

aacheng 發表於 21-3-28 07:23
回覆 964000 的帖子

收到!

小朋友係港同orchestra,真係無咩壓力,要追求音樂上成績,你要係出面學

aacheng    發表於 21-3-29 23:44
aacheng    發表於 21-3-29 23:44

肯定港同  港同一票

Andrewpapa0513 發表於 21-3-26 18:32
運動人冇參加過學界D1嘅比賽係一個遺憾,吾係柴娃娃打吓波。英華大部份運動都係D1,學界運動總成績男校長年 ...

學校長年係D1爭霸當然吸引"運動員", 但運動員入到去之後, 係咪有足夠斤兩代表學校出賽呢?

如果無, 咁未又係一場空

如果有得出賽, 家長又要再諗諗計, 點樣有辦法令小朋友係體藝同學習之間取得平衡...... 不過小學時既方法唔會再work, 因為個仔大咗, D1隊友會親過父母

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 17:15
學校長年係D1爭霸當然吸引"運動員", 但運動員入到去之後, 係咪有足夠斤兩代表學校出賽呢?

如果無, 咁未又 ...
hkpapa852, 有樣野想請教你, 港同5+成績好, 但係33222好低, 應該點樣解讀?
‹ 上一主題|下一主題