用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想轉校
樓主: baby-town
go

中二想轉校 [複製鏈接]

baby-town 發表於 21-3-26 10:19
多謝大家....的確孩子面對的困難太多,完全失去讀書信心 , 學校唔關愛, 只系教咗就算, 識唔識各下自理, 唔想 ...

升中揀合適學校係好重要,由其青春期時期自信心不能失,樓主盡快向其他學校叩門啦,若孩子中二成績真係好差就插中二,比多年時間孩子重拾自信。

YmOra 發表於 21-3-26 10:15
無錯,你講得啱!找適合的"土壤"真係好重要,學校理念配合,真係可以""事半功倍"",增加入大學機會。:winn ...

問題係颇多家長並唔認同,每年都見到有家長話點解唔搏,入到名校/1A如中大獎,唔搏唔死心。

其實我仔係個好例子,當年升中時佢有能力去1A,小六同班同學中有一半亦入了1A中學,但我仔反而喜歡間唔谷嘅1B,須然明知學校 DSE 成绩當然唔及摧谷嘅1A強,但佢希望中學生涯並非只係讀書,我仔升中後如魚得水,接近尾聲,在校階段仔仔幾乎由頭帶到尾,自信大增,證明當年做嘅決定绝對無錯,揀間理念相符嘅學校比揀間只睇成绩好嘅學校重要得多。
查實揀咩學校都好,自信心係非常非常重要,到最终佢哋都係面對同一考驗,一齊面對同一個公開試。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-27 19:05
問題係颇多家長並唔認同,每年都見到有家長話點解唔搏,入到名校/1A如中大獎,唔搏唔死心。

其實我仔係個 ...

原來,我女的情況與你囝囝的一模一樣,我們的升學理念幾乎完全一樣,只是我的不是因為希望中學多參與活動才放棄B1a中學,我女係可以去D只有讀書沒有活動的中學就讀,她的個性係唔谷得唔催得,要循序漸進的學習模式,老師要有關愛,測考和功課量要適中,這種"土壤"就最適合她成長,e+讀緊這間就非常適合,亦見証咗5年絕對無揀錯,我女當年升中情況與你的一樣,身邊大多數同學都去咗B1a中學,而我女則選擇了"銀禧",當時,我和我囡囡皆評銀禧為B1b英中,但當時大多數人如老師、家長和EK資料皆把銀禧評為B1c中學,我哋沒理會旁人的目光,足足俾小學家長們當茶餘飯後的話題講了兩年,就連她們的囝囝囡囡都話登我女唔底肉緊非常,直至阿女中三下學期有機會返小學與一眾同學仔們聚舊且得知,以前叻過我女的又响B1a中學就讀的,今天,自信心不及我女多,她們異口同聲地認為我女成績好皆因去咗進補惡補得番嚟,e+有些更是讀唔到自己喜歡的選修科,捱著地响B1a中學繼續讀高中,這兩年疫情影響下成績更是不知如何是好,因為無得實體補習,Zoom補令她們的吸收大打折扣,其實,升中選校意願人人不同,我和你哩D少數人會咁選擇嘅,其實都幾好吖,起碼其他家長唔會擔心你會同佢爭B1a學位,我哋又可以入讀到"適合"的好中學,真係雙贏WinWin。

YmOra 發表於 21-3-27 21:29
原來,我女的情況與你囝囝的一模一樣,我們的升學理念幾乎完全一樣,只是我的不是因為希望中學多參與活動 ...
聽完你咁講我有D驚驚地

cafeva 發表於 21-3-27 21:46
聽完你咁講我有D驚驚地

唔駛驚喎!我只是"少數族群",適合我孩子的不代表適合你的嘛!信自己的就夠了。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-27 22:27

piyohk 發表於 21-3-27 07:59

樓主好似由2018/19已經問讀緊Band1學校,讀到很辛苦,好唔好 ...

NO!!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-27 19:05

其實我仔係個 ...

多謝你詳盡分享 。

YmOra 發表於 21-3-27 21:29
原來,我女的情況與你囝囝的一模一樣,我們的升學理念幾乎完全一樣,只是我的不是因為希望中學多參與活動 ...

真係一模一樣喎 我仔性格都唔算係好有鬥心會遇強越強嘅人,當年升中都係因為現時呢間學校老師出名關愛,功課唔多但活動又多,所以我仔連自行都只揀呢一間。
我仔有個同學當時第一志願揀1A,最後同佢一齊入咗呢間,中三都順利揀到心儀嘅科而家成績都好好,佢同學都非常感恩入了此校,因學校老師真係好鼓勵佢比好多機會佢哋,相信如果同學當年入1A都未必有呢啲體驗同结果。

其實我又唔覺得一定係名校/1A校先可以出到好成績,好似最近我仔英文就試下去裸考 IELTS.  出了成績结果 overall 有 7.5 .差少少就有 8,佢話自己尚有進步空間遲啲想考多次。明年佢哋都要面對 DSE 挑戰自己,須然唔係咩名校出身,但我相信就算所謂1B/1C學校學生都一樣有可能取得好成績。大家都要加油  

baby-town 發表於 21-3-27 22:21
多謝你詳盡分享 。

我估貴子弟應該係唔適應太摧谷、多功課,太高壓力嘅學習環境,希望你孩子能盡快找到合適的學校。加油

我又多口分享別人嘅勵志故事:人家孩子是東區一線小學畢業,升中至B3學校(首志願),6年中學生涯都係級頭/校內比賽獎必有份。DSE成功考取香港三間大學其中之一學位,但最終選擇海外學校⋯⋯未來是一位獣醫

baby-town 發表於 21-3-27 22:21
多謝你詳盡分享 。
天X裏面個一間B1學校?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-27 22:25
真係一模一樣喎  我仔性格都唔算係好有鬥心會遇強越強嘅人,當年升中都係因為現時呢間學校老師 ...

我都係咁覺得唔一定要入B1a中學才有好成績,尤其神校坐擁B1a寶座,但唔一定百分百個個都係尖子OutPut,唔適合嘅孩子入到去有機會由頭帶到尾都係"包尾大班",個人認為,其他中學的叻學生都會穿插响B1a中學級頭嗰批學生當中,無話一定排响他們之後,因為,最終大家都係面對同一份"試卷"嘛!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-28 11:04

今年中學流失率高, 移民, 封關 好多人退學,
識一個case 中二放完復活節假下星期插去新學校

YmOra 發表於 21-3-28 10:56
我都係咁覺得唔一定要入B1a中學才有好成績,尤其神校坐擁B1a寶座,但唔一定百分百個個都係尖子Ou ...
好多時, 入到 B1 中學是家長面子, 緊要過學校是否 match 自己的孩子

拿拿利 發表於 21-3-31 16:30
好多時, 入到 B1 中學是家長面子, 緊要過學校是否 match 自己的孩子

我都有此感覺,我試過有個B1a小六女孩子响放學時拉著我的衣衫,想我幫佢游說她的媽媽放棄唔入某神中改入地區名中,其實,女孩子去這兩所中學邊間都會有好表現,就連佢都知若然被神中取錄阿媽會好有面子,但,小孩子選校的第一想法一定唔會係該中學有幾"神"。

拿拿利 發表於 21-3-31 16:30

咁諗其實係害咗自己小朋友,要知道讀果個係小朋友自己,錯配係件好痛苦嘅事,孩子跟得辛苦亦打擊自信。當然並非話鼓勵孩子要向下流,但選擇合適係非常重要,選到合適嘅係有可能事半功倍,加上青春期朋輩間會互相影響同比較,所以自信心绝不能失。

入到強校,仲要追求校內名次,恐怕係來自家長嘅自己睇法~~~

回覆樓主:

如果小朋友都想轉就轉、冇謂咁辛苦
‹ 上一主題|下一主題