用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一需補習
樓主: coco_1982
go

升中一需補習 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

當年大仔冇安排,之後需要再搵朋友介紹的好多都滿,要waiting list ,今年囡升中一,而且上一年疫情又荒廢好多時間,決定暑假俾佢去補主科,當興趣班學定先

03050 發表於 21-3-26 22:51
一直教開同區補習表示今年中一數學學生都比往年弱
網課作怪,少一點自制能力都很大問題 ...

絕對同意

coco_1982 發表於 21-3-26 10:18
本身係中小,升上去英中,我只係擔心佢英文方面銜接唔到,原因好多家長都是咁講,所以想知道係咪要補習才 ...
可以利用暑假睇多啲英文課外書,睇吓劇
中文亦可以睇多啲課外書,古代人物故事。

升中暑假係阿囡睇書高峰期,上到中學就減少咗

回覆 bbc2018 的帖子

睇小孩小學補緊d什麼類型的補習而定,例如公文數,有聯繫性,可因應個別程度一路上,如中途停了之後隔了一二年再學番,進度又慢了下去
又例如英文,考試都是看個底,基本上試前都無野好溫,同數一樣,所以可以全將D時間全力溫那些一定要溫的科目如中西史地理等,因為這些科吾溫就一定抄

irisf 發表於 21-6-30 19:56
回覆 bbc2018 的帖子

睇小孩小學補緊d什麼類型的補習而定,例如公文數,有聯繫性,可因應個別程度一路上,如中 ...

睇個人需要吧!阿囡小學至現中二,末需要補習

升中時暑假學校補底班不用上。可以自己安排好好享受假期。

基本上佢小學、中學都係功課少、教快、考深。

所以會根據佢需要如數學買些合適的練習給她做,唔識可以問我,已經可以考得高分

bbc2018 發表於 21-6-30 21:17
睇個人需要吧!阿囡小學至現中二,末需要補習

升中時暑假學校補底班不用上。可以自己安排好好享受假期。

請問會買咩練習俾佢做?謝謝

coco_1982 發表於 21-7-3 06:25
請問會買咩練習俾佢做?謝謝
Road to HKDSE Integrated exercises for Mathematics   Pan Lloyds
Able Students.   Original Press (Asia) Ltd

All-round Mathematics Multiple Choice.   Favour Education Centre

bbc2018 發表於 21-7-3 21:13
Road to HKDSE Integrated exercises for Mathematics   Pan Lloyds
Able Students.   Original Press (As ...

係咪普通書局都可以買到?因為我見唔係間間有中學exercise (emoji)

coco_1982 發表於 21-7-3 21:20
係咪普通書局都可以買到?因為我見唔係間間有中學exercise (emoji)
大間的三聯,商務

bbc2018 發表於 21-7-3 21:26
大間的三聯,商務

好,唔該晒你
‹ 上一主題|下一主題