用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一需補習
樓主: coco_1982
go

升中一需補習

coco_1982 發表於 21-3-25 23:19
請問升中一前面的暑假是否一定要補習,才可以跟得上中一的課程?thanks

如果英文平時ok既唔駛特別補,係要接觸下英數,輕輕鬆鬆就ok

回覆樓主:

覺得有需要就去不用問

睇個人需求
我見有d上到去繼續名列前茅,有d 大部分科唔合格,好難一概而論

阿仔已入選一間直資,我想現在加強佢英文作文這部分,唔知有冇家長有英文私補嘅介紹?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

coco_1982 發表於 21-3-25 23:19
請問升中一前面的暑假是否一定要補習,才可以跟得上中一的課程?thanks

好似要考编班試,你地學校有冇精靈班架?有我會補,等佢唔好hea.你叻,其他同學一樣叻。考完再算,其實中一跟得上真係唔诜補。
:-D :-?

回覆樓主:

5月開始 大學姐姐上門幫阿妹補定 銜接 中一中文。暫時感覺良好。

我2個中文大鑊過英文。

kirstyau 發表於 21-5-7 17:11
5月開始 大學姐姐上門幫阿妹補定 銜接 中一中文。暫時感覺良好。

我2個中文大鑊過英文。
你好有準備!
我地仲hea緊... 你係用中一書比姐姐教?

cafeva 發表於 21-5-7 18:25
你好有準備!
我地仲hea緊... 你係用中一書比姐姐教?

比左文言小故事,同淺版補充。

cafeva    發表於 21-5-7 18:35

kirstyau 發表於 21-5-7 17:11

我2個中文大鑊過英文。

中文......上年見佢完全無從入手,我哋小學中文科都已經唔算淺,今年終於好返好多,開始識得點溫

gigayan 發表於 21-5-8 22:58
中文......上年見佢完全無從入手,我哋小學中文科都已經唔算淺,今年終於好返好多,開始識得點溫 ...

經歷過家姐,知大件事,所以早早幫阿妹預備定。

回覆 kirstyau 的帖子

請問中學文言文真的勁難吸收嗎?考試卷會占多少比例呢? 你這幾本書邊間書局有?

kattylam 發表於 21-5-12 12:11
回覆 kirstyau 的帖子

請問中學文言文真的勁難吸收嗎?考試卷會占多少比例呢? 你這幾本書邊間書局有? ...

睇小六小學有冇點教,我地就冇乜教,考試亦冇出。加上2個中文科較弱。

大女有D 討厭中文先跟唔上,當時中一 1,2月即刻搵私補跟貼就好多了,可惜同私補唔夾,早2個月冇補了。

考試卷佔幾多冇留意,有考閱讀理解。但補習老師話文言文閱讀理解做熟左問題唔大,真正深係白話文閱讀理解。

2本補充好大路,書局有,文言小故事就一時時見,因書局唔會keep好多本。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-5-12 14:33
正常升中一唔需要咁快補,比孩子輕鬆一下,唔好攪到未開學就怕鬼咗,整到孩子要一路靠補習才可以讀上去,更何況 ...

我依家都係咁諗,想佢適應下先,睇吓佢跟唔跟到進度,其實係我擔心佢銜接唔到,因為本身係中文小學,上到中學就英中,所以有啲擔心

coco_1982 發表於 21-5-12 20:04
我依家都係咁諗,想佢適應下先,睇吓佢跟唔跟到進度,其實係我擔心佢銜接唔到,因為本身係中文小學,上到 ...

某位網友係從小已經上緊英文課程㗎,不過,要視乎各人理解是否歸類入外補了~~~

mcl203 發表於 21-5-13 11:16
某位網友係從小已經上緊英文課程㗎,不過,要視乎各人理解是否歸類入外補了~~~
...

我小朋友從來都沒有上英文課程,所以要睇佢到時適唔適認到

coco_1982 發表於 21-5-13 11:25
我小朋友從來都沒有上英文課程,所以要睇佢到時適唔適認到

所以話,理解可以存在差異的~~~

亦有網友嘅解讀無縫銜接,和一般人理解亦未必一樣~~~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-5-13 12:50
也要視付你自己知道多少才可斷定,唔好代他人答覆~~~

我代你回答乎?~~~

簽名被屏蔽