用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S.5 想補 M2
go

S.5 想補 M2

S.5 M2 越來越難.  想揾補習幫助.  請問各位有冇九龍區介紹?

hellokitty2002 發表於 21-3-25 23:01
S.5 M2 越來越難.  想揾補習幫助.  請問各位有冇九龍區介紹?

我女、表哥、表姐3個係 Beyond Math X X補core 數、M1

[color=rgb(var(--color_15))]旺角嘉富商業中心……  [color=rgb(var(--color_15))](近朗豪坊),你不妨考慮吓

YmOra    發表於 21-3-26 10:01

回覆樓主:

Many thanks

hellokitty2002 發表於 21-3-26 09:41
Many thanks

已經中五,你要快快快地去吧!努力加油呀!

hellokitty2002 發表於 21-3-25 23:01

係,我仔開始不合格㖭,我都想佢補下

小時了了 發表於 21-3-26 08:35
我女、表哥、表姐3個係 Beyond Math X X補core 數、M1
旺角嘉富商業中心……  (近朗豪坊),你不妨考慮吓
...

thx

我仔上網睇 Herman Yeung

YmOra    發表於 21-3-26 16:35

margaret@os 發表於 21-3-26 10:06
係,我仔開始不合格㖭,我都想佢補下

我囝囝話學校教得超快,佢話 M2 比其他科都好難

hellokitty2002 發表於 21-3-26 15:20

嚇死我,今日家長日,以為叫我仔退修M2。

hellokitty2002 發表於 21-3-26 15:20

我女(中五)M2老師話復活節後全班下午揾一兩日留校補課,因為啱啱考試都有人炒咗,我覺得個老師幾好

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-27 10:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

margaret@os 發表於 21-3-26 16:05

自己唔願意退修,老師可以叫得走嗎?!

首次小朋友係唔係一心諗住大學讀工程、科學類既學科?
如果係,只好頂硬上,坊間唔少呢啲補習班;邊個啱啲,其實好睇小朋友。
如果唔係,而小朋友又覺得學校既 M2 難,追唔上,其實有無諗過索性 drop 咗佢?

margaret@os 發表於 21-3-26 16:05
一般老師唔會叫你退修,反而你自己需要考慮值唔值得繼續。

YmOra 發表於 21-3-26 16:34
自己唔願意退修,老師可以叫得走嗎?!

當然老師叫走,我哋都5會退,只不過我心唔好受,因為我哋由中二已经決定要讀M2。

王家爸爸 發表於 21-3-26 17:18
一般老師唔會叫你退修,反而你自己需要考慮值唔值得繼續。

雖然仲未肯定係咪讀工程,但會繼續,因为此终數學係佢鐘意嘅科目。我都相信佢只是一時失手。

margaret@os 發表於 21-3-26 17:35
當然老師叫走,我哋都5會退,只不過我心唔好受,因為我哋由中二已经決定要讀M2。
...

既然咁早就有讀M2的決心,就足以証明孩子對"數學"的喜愛與執著,我完全明白體會,我"鼓勵"你做孩子背後的啦啦隊支持到底。有時,數差有好多原因,老師教學出問題?!自己忽然腦閉塞?!思考得唔夠深入?!身邊少咗一D愛講數的人與自己交談激發邏輯思考?!等等可以提升"數感"的機會,試下細心DD去與孩子溝通溝通看看問題所在,找出問題加以改善一定可以使數學"大躍進"。

我個仔S5果時都話課程趕,追唔切。去到S6初時想drop添。但搞掂d concept, 學校亞sirs又 support,自己又肯操。你最終會有好成果的。唔好放棄,加油。

P1001S 發表於 21-3-26 20:13
我個仔S5果時都話課程趕,追唔切。去到S6初時想drop添。但搞掂d concept, 學校亞sirs又 support,自己又肯 ...

十分認同呀!其實M2無自己嘅"常規堂時數",要响主科數樹唧啲時間出嚟用,無辦法必需要教得急趕,是的,中五係M2的"緊張年",好多課題都要趕緊响哩年裏教晒,中六才有時間操數題,只要如你所講,捱得過攪得掂D概念就不用drop,經得過這難關,最終必有好成果。

...

如果數學底子好,係有時啲樽頸位暫時塞住咗,通咗再勤力啲操吓,就會有好轉,中五仲有時間,大家加油   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

既然孩子都一心想讀,補習都可以追,S5課程係好趕㗎,又要抽 Maths 堂部份時間去教,所以連帶 core 都會飛書。肯捱肯操拎3-4都唔算太難,加油