用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S.5 想補 M2
樓主: hellokitty2002
go

S.5 想補 M2 [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-3-27 08:57
如果數學底子好,係有時啲樽頸位暫時塞住咗,通咗再勤力啲操吓,就會有好轉,中五仲有時間,大家加油 :for ...
呢句真,過左樽頸位就冇問題架啦...

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-27 10:37
既然孩子都一心想讀,補習都可以追,S5課程係好趕㗎,又要抽 Maths 堂部份時間去教,所以連帶 core 都會飛 ...

我果個第一次考Level 3 , 第二次上網睇片自修操數level 5, 正正因為M2呢科升左2分入到A1...

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-27 18:41

hugub 發表於 21-3-27 16:32
我果個第一次考Level 3 , 第二次上網睇片自修操數level 5, 正正因為M2呢科升左2分入到A1... ...

所以,有時眼見一D無諗清楚好快就drop咗科M2,就真係覺得可惜,只要難關一過,真係可以升1至2個級段。

hugub 發表於 21-3-27 16:32
我果個第一次考Level 3 , 第二次上網睇片自修操數level 5, 正正因為M2呢科升左2分入到A1... ...

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

margaret@os 發表於 21-3-26 16:05
嚇死我,今日家長日,以為叫我仔退修M2。

.
.
.

之前我女成日被老師叫退修,我叫女堅持,唔好人哋話自己唔得就放棄,後期臨考前老師仲打來話女會唔合格,又話女唔聽佢講drop m2,當時個心好嬲,唔鼓勵嗰學生搞到佢無哂信心,但老公聽到又話唔睇自己能力,老師話你唔得梗有原因.又怨我話唔面對現實,我女考這科真係唔大信心,覺得會唔合格,因為老師都咁講,最後出來成績唔係話算好,但都有個5.

YmOra 發表於 21-3-26 18:08
既然咁早就有讀M2的決心,就足以証明孩子對"數學"的喜愛與執著,我完全明白體會,我"鼓勵"你做孩子背後 ...

同意!
‹ 上一主題|下一主題