用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Unionville High School, Toronto
樓主: twhkleung
go

[加拿大] Unionville High School, Toronto [複製鏈接]

回覆 twhkleung 的帖子

有啊,可以pm我分享一下嗎?

回覆 小時了了 的帖子

小時了了
您好

初中入學時資搜集巳看到閣下之詳盡資料.現在又要請教閣下以下:

本人小兒中三, 想在2020年9月以STUDENT VISA去MARK 或COQUITIAM 區對書, 看到閣下對UNIONVILLE有認識, 由於剛才溫書, 看到UNIONVILLE排名比較高, 可否提供大概有甚麼要注意事項.

自己上網報學校同AGENT有甚麼分別?
如HOMESTAY也要注意甚麼?

煩請賜教

:idea:

Sarah1 發表於 21-10-31 09:04
回覆 小時了了 的帖子
您好
初中入學時資搜集巳看到閣下之詳盡資料.現在又要請教閣下以下:
本人小兒中三, 想在2020年9月以STUDENT VISA去MARK 或COQUITIAM 區對書, 看到閣下對UNIONVILLE有認識, 由於剛才溫書, 看到UNIONVILLE排名比較高, 可否提供大概有甚麼要注意事項.
自己上網報學校同AGENT有甚麼分別?
如HOMESTAY也要注意甚麼?

利申一下先: 我只是紙上談兵,只不過2年前曾深入資料搜集過加拿大中學但最後決定孩子留港完成中學才過加拿大讀COLLEGE/大學,如你想要實戰及實際經驗,恐怕我嘅資料不貼地及埋身,其他網友相信更能回答到你的問題。

返正題:
看到閣下對UNIONVILLE有認識......UNIONVILLE排名比較高, 可否提供大概有甚麼要注意事項. ---- Ontario (安大略省)
有關Ontario (安大略省)及其他省中學資料,可以參考以下呢個 POST:

加拿大公立中學Canada Public School Boards & Priviate Boarding School - 海外留學 - 教育王國 (edu-kingdom.com) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789614&extra=&page=5 想在2020年9月以STUDENT VISA去MARK (係咪Markham 萬錦市係安大略省約克區) 或COQUITIAM (高貴林? 係British Columbia (BC 省)) 區讀書 ---- Ontario (安大略省) & British Columbia (BC 省) --- 兩個省,兩個唔同地方,其實想去安大略省定係BC省?

有關BC 省中學資料,可以參考以下呢個 POST:

加拿大British Columbia省Surrey,西溫,Kelowna,Okanagan,Victoria OK嗎? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3796256 >>>
移民溫哥華 | 解答觀眾問題 - Coquitlam(高貴林)和 Surrey(素里市)的居住和學習環境+課外活動+學校的選擇 https://www.youtube.com/watch?v=4JaGP7UpOzk&t=889s

自己上網報學校同AGENT有甚麼分別? ---- 2年前,我自己搵好晒心水學校才搵AGENT 申請,因為AGENT 只會幫客仔(即是我哋)申請佢公司代理嘅學校,如你想報心目中嘅中學但AGENT 無代理,有AGENT 唔會接你生意因為佢唔會做佢無代理嘅學校(因為學校無佣金俾AGENT),有啲AGENT 會接你嘅留學申請但要俾手續費,手續費以我所接觸過嘅AGENT 由港幣3千幾至7千幾都有,間間唔同。如你自己處理到,你絕對可以直接向 加拿大SCHOOL BOARD 直接申請的。

如HOMESTAY也要注意甚麼? --- 因我無實戰經驗,其他網友回答資料正確啲。

回覆樓主:

homestay有幾点可留意下。
1. 西人家庭Vs華人家庭,各有優劣,如華人家庭开始會易於適应,但可能小左講英文机会,而西人家庭,一下只要全西化,如化文,食物,生活習可能难已適应,但如果去Markham,基本上很又找到西人家庭homestay, 主要係香港人和內地人
2. homestay 離校距離也应考慮,有時分配到的距離有大半粒中車程,但就算車程在三十分中內,也要知道三十分中之中,多少分中是乘車,多少分中是走路,因為外国地方大,公共交通班次小,到的地方乜小,好多時半小時路程中,頭十五分中是行路到巴士站,再坐十分中巴士,再行5分中到學校,非冬天時,行十五分中沒問题,但冬天下雪時,行十五分中都几大獲
3. 通常homestay公司會可代做学生當地的custodian, 是另外收費
4. unionville 的York board 有指定homestay,但非強制,可自行考慮

回覆 小時了了 的帖子

多謝回覆 我以為你仔女去了讀
AGENT: 我都怕D AGENT 只會推介有佣D 學校, 但我想申請公校, 可能無佣..他們不接

入大學: 加拿大大學是否以中學成績入學, 咁高水平D學校是否會把同學分數拉低?大學收生學校比較如何?

有勞各位賜教

多謝您呀Twhkleung
因朋友在markham 但也不想打擾人,找Homestay 好似是分配, 不能選?

車程也是一個重要因素, 正如你所說冬天如行路及乘巴士也不敢想像, 有無人在住緊homestay, 可否介紹一下實際情況...

是否學校接受了才找homestay?

回覆 小時了了 的帖子

非常感謝,現在要努力温書

Sarah1 發表於 21-11-4 00:04
回覆 小時了了 的帖子
AGENT: 我都怕D AGENT 只會推介有佣D 學校, 但我想申請公校, 可能無佣..他們不接
入大學: 加拿大大學是否以中學成績入學, 咁高水平D學校是否會把同學分數拉低?大學收生學校比較如何?
有勞各位賜教

1) 以我理解, 安省 OSSD 成績係 70% 交學校校內功課, 30%考一次校內試

2) 見你講開入加拿大大學, 以下資料有關申請 Ontario 省內大學有用資料俾你參考下. 所以, 如果你打算去 加拿大 BC 省 Coquitlam (高貴林) 讀中學, 而大學想申請 Ontario 省內大學,到時係以 OUAC105 途徑申請的, 呢個途徑坊間傳聞學位只有25%-30%

OUAC101 (以 OSSD 課程學生就用OUAC101)OUAC105 (非OSSD 課程是學生就用 OUAC105) 兩個途徑, 咩野學生用 OUAC101 , 咩野學生用 OUAC105, 而呢 2 個途徑大學會出邊個 offer 先

OUAC 101 and 105 Admission ratio (只適用於 Ontario 省內大學)
The huge differences between OUAC 101 and 105 that must be known in Ontario university applications - Cestar High School
https://cestarhighschool.com/blog/college-admissions/huge-differences-ouac-101-105-must-known-ontario-university-applications/
Canadian education is managed by provinces and has not been industrialized. The universities are financially supported by the provincial government, and the provincial fiscal revenue is naturally provided by the taxpayers in the province. Naturally, every level of education, including universities, must first be responsible to the taxpayers of the province, and will also focus on the residents of the province.

This emphasis is most directly reflected in the actual admission ratio:
70~80% of students are recruited by OUAC 101, while OUAC 105 only recruit 20%~30% students.

International students attending high schools in Ontario, like local students, belong to Ontario high school students in the OUAC system and belong to the OUAC 101 category in Ontario university applications. These students share most of the admissions plans of Ontario universities.

Whereas, international students from other provinces of Canada have to join in the OUAC 105 category as overseas students when applying for universities in Ontario. They share the least part in the Ontario university admissions plan.

https://www.facebook.com/oesasia/

OUAC Statistics https://www.ouac.on.ca/statistics/

Undergraduate and Teacher Education Statistics - Archive | Ontario Universities'
https://www.ouac.on.ca/statistics/archive/

Undergraduate and Teacher Education Statistics - Archive | Ontario Universities'
https://www.ouac.on.ca/statistics/archive/archived-ugrad-2021/
February
March
April
May
June
July
August
September

Sarah1 發表於 21-11-4 00:04
回覆 小時了了 的帖子

有勞各位賜教

呢個帖, 有加拿大熱門/出名大學 OSSD 課程收生分數俾你參考吓https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D3&page=9

e.g.
University of Toronto
University of British Columbia
McGill University
University of Waterloo
McMaster University

Queen's University
Western University

Sarah1 發表於 21-11-4 00:11

多謝您呀Twhkleung

1. 加拿大中學成績不會拉cruve, 所以成績好的中學,可能全班個個都係八九十%,相对差一点的,可能全班最高分的只有六十幾%都有可能。
2. 因為沒有公開試,而實際上A校學生拿9O%同B校學生拿9O%相信確是會有分別,所以,聽說大学內部會对各校學生成績會作些微調。咁入間強校好d定係入間average d既學校好d呢?真係好难講,不过如果小朋友係果種遇強越強,咁幫佢选間強校可能可迫出佢個小宇宙都唔定。
3. homestay是收了school board 封letter of acceptance 先要開始揾
4. 我今年的經驗係,佢分左第一間homestay比我,因為太远我reject左,点知第二間重远,為有接受,唔散再reject.

回覆 小時了了 的帖子

請問你加拿大綱上課程workload 大唔大?你女兒有85%成績應該算唔錯. 你女兒選修幾多科?

HOMESTAY就是我最擔心的, 又無得選, 好似六合彩一樣, 看到你CASE, 你的仔女可以適應嗎?
多謝您的實地消息

回覆 emily223 的帖子

Emily
可否分享HOMESTAY資料, 你現在住近學校嗎?

有甚麼特別要注意?

Sarah1 發表於 21-11-4 22:40

HOMESTAY就是我最擔心的, 又無得選, 好似六合彩一樣, 看到你CASE, 你的仔女可以適 ...

我地過左去差不多两個月倍佢开學,基本上走前同佢去熟晒附近環景,邊道有超市,边道睇医生同買藥,边道買厚衫,邊道係public library,  边道有church, 等等,都同佢去过幾次,臨走前,買了架单車比佢,星期日叫佢自己去下公园玩下(地方太大,沒法行路去),加上有whatsapp video call, 小朋友好似冇離開过身边敢,我估佢應該適應左,因為从佢日日call,到依家幾日先call我一次(遲d可能係我call佢,佢都唔得行采我 ),此终唔係住boarding school, 樣樣嘢都係靠佢自己解決,唔好諗住靠學校或Homestay,過了半個semester, 算是適應左呱!

回覆樓主:

最近同個friend同上網了解过一d小知識,分享下。
1. osslt 個test係for ossd only,大學係唔睇的,但又唔可以唔考。
2. 除非已在加拿大入大學 前讀了4年,否則一定要考英文試,如toefl, ielts, 就算G12科英文幾高分都唔可代替。
3. UofT 3個campus, 每個campus只可选一科报考。
4. UofT科engineering 真係收到好高,按UofT文件顯示,去年average要93%。G12科英文,外國學生拿93%應該唔易,敢其它5科咪要有>93%先追得番個六科平均93%!但如果6科平均有93%,我估英國绝大多数大學都可有offer讀engineering,而且重係謮三年而UofT係4年,加上93%,我估香港三大engineeting也可有offer,因engineering响HK冇乜人考, anyway, 到時再算。
4. 同呀仔通电話,佢話UHS d HK过來的intl students好多都出自名校神校,唔係只係band 1咁簡單。
5. 就算識講d廣東話既同學,大部份都係第二代或已过來了好几年,所以都係講英文為主,反而返到homestay就講广東話。我果边個friend依然日日講住流利广東話(但佢D英文好好的),但佢3個細路都係識聽唔識講,所以睇下自己想識乜朋友同想唔想學好d英文。

多謝分享

小時了了 發表於 21-10-31 16:49
利申一下先: 我只是紙上談兵,只不過2年前曾深入資料搜集過加拿大中學但最後決定孩子留港完成中學才過加拿 ...

小時了了你好呀
大學收生%幾多,最好入去你想申請果間大學果個dept,再睇下有冇乜相关既doc可参考,因為咁的,我仔想讀UofT的computer engineering,  而过住收mid 80%,以為都有d機,点知果日我去dept 個website, download左d doc 泥睇,原來mid 80係幾年前既水平,依家已收到90幾,所以,最好每間都睇睇,先决定报边間既边個degree 安全d.

twhkleung 發表於 21-11-5 09:33
小時了了你好呀
大學收生%幾多,最好入去你想申請果間大學果個dept,再睇下有冇乜相关既doc可参考,因為咁 ...
感激您資訊 update, 我再去心儀 dept 睇清楚
感謝

twhkleung 發表於 21-3-25 22:23
不知大家有冇聽過這校,唔知好唔好?

因原全唔熟canada,只知這中學ranking好高下,但因加拿大中學高rankin ...

請問樓主, 你囝囝讀完大學會否申請埋PR呢! 咁咩趕唔切Stream A 個plan, 要31/8/2026 前畢業

我女 係HK 讀緊F.5, 2023 先中學畢業, 而家念緊去加拿大但只可以揾college讀2年Diploma先趕到2026 前申請PR

NAMNAM媽媽 發表於 21-11-5 13:33
請問樓主, 你囝囝讀完大學會否申請埋PR呢! 咁咩趕唔切Stream A 個plan, 要31/8/2026 前畢業

...

冇諗過Stream A依個問題, 因到時入唔到UofT, McGill, 可能去英國或美國讀U都唔定,又或者到時唔夠錢返HK讀,到時先算,如果佢叻仔,佢自己决定。
你個case, 都係個好办法,讀二年college畢左业,入者个stream a application先再讀U第三年,好似都ok吖,值得考慮

‹ 上一主題|下一主題