用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Unionville High School, Toronto
go

[加拿大] Unionville High School, Toronto [複製鏈接]

不知大家有冇聽過這校,唔知好唔好?

因原全唔熟canada,只知這中學ranking好高下,但因加拿大中學高ranking唔代表難入,只要有位基本上一定收,不知是否真的如此!

另外,聽講這校華人學生很多,所以成績才咁好,但唔知會唔會影响學習英語呢?

還有,加拿大大學收生是看校内成績,咁其實會唔去間中等水平中學更容易拿到高分呢?

先謝謝大家意見!
   10    0    0    0

twhkleung 發表於 21-3-25 22:23

因原全唔熟canada,只知這中學ranking好高下,但因加拿大中學高rankin ...

想問問,打算孩子幾時過加拿大?孩子一個以 International student 身份過去?

如果係嚟緊呢年2021年9月以國際學生身份過去,呢間學校無晒學位Full 了,無得申請
http://www.yrdsb.ca/Programs/international/admissions/Pages/Available-Schools.aspx

小時了了 發表於 21-3-25 22:40
想問問,打算孩子幾時過加拿大?孩子一個以 International student 身份過去?

如果係嚟緊呢年2021年9月 ...

係呀,今年九月。

係呀,個website話係full左,但當你正式入去online application時,這校是還有位可申請的,這点連agent 都唔知,係我自己試完話返比佢知,佢才帮我申請這校,本來是申請bur oak的。

小時了了    發表於 21-3-25 23:02

twhkleung 發表於 21-3-25 22:57
係呀,今年九月。

係呀,個website話係full左,但當你正式入去online application時,這校是還有位可申請 ...

是international student + homestay

twhkleung 發表於 21-3-25 22:23

因原全唔熟canada,只知這中學ranking好高下,但因加拿大中學高rankin ...

Unionville high school 喺Markham
基本上成個市都係以華人為中心
只係分別在講廣東話抑或普通話
我仔之前喺同區另一間讀G7/8
都有同學揀呢間high school
至於學唔學到英文
如果oral 方面
我覺得好視乎你小朋友到時同咩人friend
如果係同local 啲CBC 會好啲
我仔嗰時啲同學
佢哋識聽廣東話/普通話都唔會講
只會講英文
但如果你小朋友到時同啱啱過去讀嘅friend
咁隨時可能只講廣東話/普通話
我仔讀high school 就係咁
有啲同學啱啱G9 先過去
一圍埋就講返廣東話/普通話
好彩我仔G7/8 打咗底
所以冇乜影響

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 21-3-30 14:22
Unionville high school 喺Markham
基本上成個市都係以華人為中心
只係分別在講廣東話抑或普通話

謝謝分响!

咁你覺得選間high ranking 學校重要嗎?還是中上游位置好些呢?

先謝謝,因真的不太熟加拿大個制度。

twhkleung 發表於 21-3-30 22:52
謝謝分响!

咁你覺得選間high ranking 學校重要嗎?還是中上游位置好些呢?

首先要睇返想喺邊區讀
如果Markham
其實來來去去都係揀嗰幾間
比得咁多錢出國
太後位置就唔建議
安省入大學以G11/12 校內成績
就算同學成績爆燈
如果你小朋友成績都唔差
都唔會影響大學收佢
因為全國學生都一齊被揀
只係大家存在唔同學校
最後大家都係排嗰條隊
但係就算同一條隊又唔=前面大機會過你
因為佢選嘅program 又未必同你一樣
唯一同校嘅話就會有壓力囉
因為同學咁高分
如果成績有8x
只要唔係揀神科
係一定有大學收

yy13 發表於 21-3-30 23:41
首先要睇返想喺邊區讀
如果Markham
其實來來去去都係揀嗰幾間

明白,thanks

我有三個朋友都住 Markham ,仔女不同時期入 Unionville High. Markham 本身華人好多,所以印象中,在 graduation photos / year book 看到 Unionville High 學生 99% 係 asian。當中相信都會有一半以上土生土長卦,所以又未必代表同華人玩就唔講英文。但,又的確有一個特別的現象,在 Markham 生活的華人,慣咗和華人玩,所以朋友們的仔女,雖然土生土長 CBC ,但入到大學,都傾向同返華人玩。

至於 Unionville High 好唔好,我知 Unionville High 的 art program 幾好。其他,就全安省 curriculum 一樣,亦唔會真係好似香港咁,band one 和 band three 相差好大。而因為華人都比較注重學業,所以大部分學生都叫讀書唔差。

Cara2006 發表於 21-3-31 16:07
我有三個朋友都住 Markham ,仔女不同時期入 Unionville High. Markham 本身華人好多,所以印象中,在 grad ...

好詳細,謝!

咁一間華裔學生多既中學,成績又咁好,會唔會好似hk咁,好多放學後要去補習?

Cara2006 發表於 21-3-31 16:07
我有三個朋友都住 Markham ,仔女不同時期入 Unionville High. Markham 本身華人好多,所以印象中,在 grad ...

因為我囝囝會去讀Y11,所以想比較一下,多些角度去睇/估個情況

Fraser Institute個報告泥睇,bayview有成38%學生係讀ESL(English SecondaryLanguage),而bill hogarth卻0%,即100%學生係english native speaker. 唔知我有冇理解錯呢?

twhkleung 發表於 21-4-1 00:02
因為我囝囝會去讀Y11,所以想比較一下,多些角度去睇/估個情況 從Fraser Institute個報告泥睇,bayvie ...

可以咁理解
不過我咁睇
100% English native speaker
又唔=全部係正宗白人
可以係其他膚色嘅
可以係南亞裔
可以係中東
如果想搵完全冇華人
真係要去埠仔先有機會

yy13 發表於 21-4-1 09:58
可以咁理解
不過我咁睇
100% English native speaker

明白。

奇實乜膚色都OK,只要唔太多廣東話同普通話就0K了,被免太多依賴性可小講英文。

回覆 twhkleung 的帖子

亦有可能間學校無esl support, non-native 去到自己諗辦法提升英文能力.

chbch 發表於 21-4-1 17:27
回覆 twhkleung 的帖子

亦有可能間學校無esl support, non-native 去到自己諗辦法提升英文能力. ...

係禾,可能係bill hogarth唔收intl student,所以才0%ESL

twhkleung 發表於 21-4-5 12:02
係禾,可能係bill hogarth唔收intl student,所以才0%ESL
樓上講得正確,有啲學校會收國際學生但無ESL support.

例如呢間https://www.compareschoolrankings.org/school/ab/secondary/9978,ESL 係0,但之前呢間收咗孩子,當時學校e-mail 同我講學校無ESL support, 但可以介紹啲機構俾我自行安排ESL

小時了了 發表於 21-4-5 13:21
樓上講得正確,有啲學校會收國際學生但無ESL support.

例如呢間https://www.compareschoolrankings.org/sc ...

oh. 明白,thanks.

咁聽落如間學校有ESL可能會方便dd,唔洗課外自己出外再補英文課。

回覆樓主:

Unionville收咗小女,今年九月開學啦,現申請學簽中

niclsc315 發表於 21-4-11 22:44
Unionville收咗小女,今年九月開學啦,現申請學簽中

woo.. 终於揾到同學仔了,你囡囡year幾呢?找到honestay 没?

我地重揾緊,agent見議homestay是華人家庭,因文化較近,小朋友容易渡過識應期,但唔好处係唔知會唔會少左機會講英文。

你点睇呢?謝謝

回覆樓主:

囡囡會讀year10,妳呢?
她會住在我阿姨家.

我無搵agent,全部自己安排,現申請學簽,可以幫我問下妳agent學簽是否一定要交LOE or study plan? Thanks
‹ 上一主題|下一主題