用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請問,物理治療師飽和了嗎?
樓主: YmOra
go

請問,物理治療師飽和了嗎?  

Bluegene 發表於 21-3-29 22:05
澳洲成日都想收各方面醫療人才,移民有分加。聽聞後生去 ok,年紀大一點就會隨年齡減分,未必一定得。 ...

In my good old days, UK also recruited many nurses from HK, Singapore and Malaysia.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Bluegene 發表於 21-3-29 22:12
護士係醫生嘅頭馬,有醫生梗係要有護士幫手先至得,職位點會少。長遠計,護士晉升比其他輔助醫療行業更佳 ...

Del

Bluegene 發表於 21-3-29 22:17
我一向都覺得係唔值,呃咗好多年青人入行。似做工廠,操作機器,定時定工定糧,生活刻板。

...
各行各業飽和了,人類長壽了不少,所以近年醫療成為熱門科,叻學生差小小入唔到2大醫科,咪次選入PT囉,以前藥劑都神科,近年被PT爬頭。
其實,又話本地醫生唔夠,咁35/34分既學生係咪係讀唔到醫呢?我覺得未必,本地培訓既醫生點都可信性高啲。

Activehealth 發表於 21-3-29 22:28
邊個話物理治療師一定要喺醫院或公營醫療機構等升職?

物理治療師好多係私人執業。

我冇話一定,不過大部分係係HA、NGO。私人執業做生意無從比較。

October. 發表於 21-3-29 22:31
各行各業飽和了,人類長壽了不少,所以近年醫療成為熱門科,叻學生差小小入唔到2大醫科,咪次選入PT囉,以 ...
社會人力資源這樣走冇計,學校所謂生涯規劃 career planning 絕對係老點!

Bluegene 發表於 21-3-29 22:42
社會人力資源這樣走冇計,學校所謂生涯規劃 career planning 絕對係老點!

我有時候衰衰咁樣諗,如果他們的生涯規劃成功的話,他們應該不在這個崗位做人之患!

其實很多人都講人口老化問題嚴重,那些行業點點點,唔見鼓勵學生開老人院,護理中心?

當有疫情又以為醫療相關行業好好境,事實上只係PPE升N倍,但現在單價回歸常態,牙科生意跌6成。呼吸科設備最初兩個季度升幾倍,因為panic buy,去年下半年已經cut 單。有些非緊急procedure改期,相關的生意可以跌6、7成,今年下半年慢慢會上返。我上面講的是全球性的現象。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-30 07:39
我有時候衰衰咁樣諗,如果他們的生涯規劃成功的話,他們應該不在這個崗位做人之患!

其實很多人都 ...
你咁講會得罪好多人

Bluegene 發表於 21-3-30 09:15
你咁講會得罪好多人
I know, I am too direct .....

ANChan59 發表於 21-3-30 07:39

其實很多人都 ...
輔助醫療行業人力需求同老年化未必有直接關係。
老人服務多咗,職業治療師需要更多。但物理治療師、放射診斷技師、醫務化驗師係主要同醫院掛鈎,唔多直接因為老年人口上升而增加需求。冇新醫院開,只因退休、辭職、移民好難會有大需求。其他行業如視光師、營養師較多私人執業,人力需求、工資及前景更難評估。

Bluegene 發表於 21-3-30 12:38
輔助醫療行業人力需求同老年化未必有直接關係。
老人服務多咗,職業治療師需要更多。但物理治療師、放射診 ...

言之有理!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-26 10:02
人口老化,醫護/治療的確有需求,近年亦唔少同學投身此類型行業,理大收分越來越高,亦多了唔少課程如東華 ...

航空業人士冇牌,點做物理治療師?

fcy888 發表於 21-4-26 13:43
航空業人士冇牌,點做物理治療師?

可能我寫得唔清楚,我意思係原本揀咗航空業都轉讀治療。

Queenielam88 發表於 21-3-26 09:11
我都有留意這科,香港有得讀就梗係唔使用成百萬飛外國讀喇,但入讀分數相當高唔係想讀就入到,我都識幾個DS ...

係入讀分數太高!!我囡囡在英國 yr.1, 里科係辛苦但讀得好開心!!

回覆 sunny.moon 的帖子

請問物理治療師在英國需求大/容易找工嗎?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707 發表於 21-5-3 13:26

因為女都係yr.1,  實際情況唔太清楚,但係之前agent講煩醫療科不愁揾工!如喺英國仲可以移民! 之前睇過一篇數據香港到2030年,物理治療師短缺 9xx 多人!!

fionwong2707 發表於 21-5-3 13:26

好似 澳洲、加拿大 需求更大  

回覆 Bluegene 的帖子

點解唔建議做medical physicist?唔係幾好做?

life1993 發表於 21-5-9 13:02
回覆 Bluegene 的帖子

點解唔建議做medical physicist?唔係幾好做?
有興趣及能力讀physics的人多數唔係想做 medical physics. 人各有志,有心有力有志也睇吓有冇位。

YmOra 發表於 21-3-26 09:50
係呀!我估都係因為香港讀要高分才有機會讀吧!加上,聽阿女講,佢同學仔係想去外國見識下,如果可以嘅話 ...
香港現在末飽和,來緊幾年相信都幾樂觀
我有個朋友個囡悉尼讀完,在當地地工作3年,拿埋visa,年頭返香港,好快找到私人物理治療中心的職位

有個朋友仔仔明年poly畢業,佢媽問過個仔話畢業就業好樂觀

亦識骨科醫生有聯營物理治療中心,佢哋請剛畢業比較容易,但請稍有幾年經驗的,就好難請到人。

bbc2018 發表於 21-5-11 12:54
香港現在末飽和,來緊幾年相信都幾樂觀
我有個朋友個囡悉尼讀完,在當地地工作3年,拿埋visa,年頭返香港, ...

Del