用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted  

Deleted

chantelle321 發表於 21-3-25 19:39
請教一下前輩,嚟緊星期六會有復活賽,請問是否模式一模一樣?與上一次一樣會有家長討論環節嗎?謝謝解答。 ...
11月既時候,因為covid,改左老師行過去每一組家長面前聽家長對佢出既題目有咩睇法題目冇記錯係9選一,任家長揀一題自由發揮,不用討論

bc1019 發表於 21-3-26 10:06
11月既時候,因為covid,改左老師行過去每一組家長面前聽家長對佢出既題目有咩睇法題目冇記錯係9選一,任家 ...

Deleted

baby122411 發表於 21-3-26 10:45
請問家長要用咩語言對答?

用你擅長的語言就可以,上次有家長用普通話

bc1019 發表於 21-3-26 10:06
11月既時候,因為covid,改左老師行過去每一組家長面前聽家長對佢出既題目有咩睇法題目冇記錯係9選一,任家 ...

我哋十月嗰次係每一組家長都要發言,都係揀一個topic 去講,老師負責計時,無mark分。

baby122411 發表於 21-3-26 10:45
請問家長要用咩語言對答?
廣東話

想問下之前已入讀福小嘅學生家長,之前有無試過未被邀請去復活賽,但仍然被錄取?我係第一輪2nd in waiting後段,當時已寫信畀學校,但無收到通知去復活賽

wingaman 發表於 21-3-26 16:41
想問下之前已入讀福小嘅學生家長,之前有無試過未被邀請去復活賽,但仍然被錄取?我係第一輪2nd in waiting ...

昨天復活賽見校長的大概有152個人,zoom 見,校長話現在無位置,全部waitting

sunwoo1982 發表於 21-4-16 22:18
昨天復活賽見校長的大概有152個人,zoom 見,校長話現在無位置,全部waitting
...

我記得3月27日參加復活賽的約有300人,昨晚zoom答問會只有150人左右,是否代表其實巳選了這150人進入中段waiting?沒被邀請的是後段呢

chiubbbb 發表於 21-4-16 23:10
我記得3月27日參加復活賽的約有300人,昨晚zoom答問會只有150人左右,是否代表其實巳選了這150人進入中段w ...

校長講左:只有前段+中段

sunwoo1982 發表於 21-4-17 01:56

校長講左:只有前段+中段

我無留意添,即前晚150名參加答問會的只有前段和中段?

chiubbbb 發表於 21-4-16 23:10
我記得3月27日參加復活賽的約有300人,昨晚zoom答問會只有150人左右,是否代表其實巳選了這150人進入中段w ...
我有被邀,不過沒有出席。。我諗有2面應該都會被邀吧? 請問可否講下尋日主要講左咩?Thx.

回覆 sunwoo1982 的帖子

我冇報福小,我真係有D想法,如果學校都冇位咁點解要叫家長去參加復活賽,參加咗淨係比個waiting ,家長成天心情起起伏伏

我都唔記得上zoom(emoji)

xubin2008 發表於 21-4-17 13:21
回覆 sunwoo1982 的帖子

我冇報福小,我真係有D想法,如果學校都冇位咁點解要叫家長去參加復活賽,參加咗 ...
復活賽其實係俾在waiting後段嘅小朋友多一次機會,睇吓可唔可表現得好d去排waiting前d嘅位置,希望遲d有人放位嘅時候,可以俾到offer佢地。唔參加復活賽,就會keep住係waiting後段,入學機會就較細。

回覆 DS2015 的帖子

嗯,無論如何希望大家心想事成

chiubbbb 發表於 21-4-17 09:29
我無留意添,即前晚150名參加答問會的只有前段和中段?

未聽過第二階段放榜會有前段喎,應該淨係得中段同後段。前段係通常二月有位,中段係四月後,其他一般要等六七八月。

Mathew0214 發表於 21-4-18 09:39
未聽過第二階段放榜會有前段喎,應該淨係得中段同後段。前段係通常二月有位,中段係四月後,其他一般要等 ...

我之前都咁聽到,不過有人回覆我話有前段派

我都聽到個晚zoom校長講今次無前段

happygirl1284 發表於 21-4-18 18:06
我都聽到個晚zoom校長講今次無前段

其實聽日出結果係指咩?係唔係都係講緊waiting 中的位置?