用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心情好差,想要正能量!
樓主: ElsaYY
go

心情好差,想要正能量!   [複製鏈接]

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... ures/Enrol_2019.pdf

睇下 p.8
收費幼稚園一年學生數量 = (非計劃 8 681 + 私立獨立 18 502 + 非牟利 5 625 + 私立獨立 8 666)/3 = 13824 人

收費小學一年學生數量 = (直接資助計劃 15 935 + 私立 33 064 + 英基學校 6 069 + 其他私立國際 17 087) / 6 = 12025 人

如果只計直私,就是8166人 (陳守仁剛好報名人數差不多係8000人,即係幾乎有玩直私都有報名陳守仁。。)

本身玩開收費幼稚園之後大部分都會繼續玩收費小學(直私+國際),從免費幼稚園轉台玩收費幼稚園本來係少數,假設免費同收費幼稚園考上直私機會均等,大部分直私席位由收費幼稚園學生得到是必然的。。。

回覆 Azzurro 的帖子

哈哈,數學人家長

很認同!

Superheromom 發表於 21-3-28 09:25
不要把焦點衹放在小一考直私的成績,將來回頭看這衹是一個小小的經歷。反而最重要的是,你更了解小朋友的弱 ...

睇左你呢段話,我好感觸。
我女女考直私完全無offer
有時我會自責自己唔識plan 累左個女
小女12月細b,當年見有心儀k收左就讀,完全想唔到三年後呢場硬仗如此難打,再加上女兒性格愛自由,不太受谷,當考唔到直私後就開始搞學術,但我同佢都有點力不從心,因為平時happy慣了,也導致親子閱讀時間少了,再加上細仔嚴重濕疹,要花好多心神照顧,所以有點後悔無比小女遲一年入學,但如果現在才重讀,佢會知乜事,也會不開心。

sandra1004 發表於 21-4-25 22:45
睇左你呢段話,我好感觸。
我女女考直私完全無offer
有時我會自責自己唔識plan 累左個女

我覺得你可以照俾佢讀小一先,下年安排重考直私小一

balls 發表於 21-4-5 13:31
同意,大人肯花心機真係好重要。其實除咗天資之外,我覺得堅持真係好重要,尤其係大人首先要自律,大人每 ...
堅持 同 大人自律!!!

agree!!

回覆 ElsaYY 的帖子

加油! 仲有叩門機會! 唔好灰心!

TONG0720 發表於 21-3-25 23:53
講返個真實故事:有一個龍年出生嘅男仔,大B,性格內斂乖巧,讀地區私幼國際班,happy school,個個老師都 ...

我反而想知入左谷谷三寶後讀得開心?

我女最後係小二先插返入心儀學校,所以柳暗花明又一村,唔使咁快灰心

ElsaYY 發表於 21-3-25 12:05
面試左好多間,一間offer都無,每次聽到電話或收到信話未能取錄,真係心好傷(emoji)(emoji)
...

今年大把人趕住八月或之前闖關出境趕開學,別急!坐喺度等好消息啦!

提自己,面試個幾分鐘,未必睇得清你小朋友
收唔收亦好多因素,唔好為左咁懷疑自己小朋友,向住啱既方向行,到升中再黎過
講多個真實例子鼓勵你,我小朋友好慢熱,好怕羞,升小一時只報左5間,都係得1間OFFER,最後竟然抽到甲一,叩都唔洗叩
經過6年鍛鍊,性格說話談吐亦進步左,上年升中一,對比升小情況,因可能成績佔一定比重,結果有唔錯既OFFER,所以希望在人間
就算升中唔得,我都會覺得HKDSE又可以再黎過,漫漫長路

回覆 sandra1004 的帖子

It's not the end!  Why so depress?就算而家入到神小一, 也不過是個開始。

有D 小朋友起步遲, 家長也要有耐性, 也要有信心~
共勉之~

回覆 Fraser 的帖子

啱!完成講到重點,就係咁!

keechoi 發表於 21-4-27 01:28

我反而想知入左谷谷三寶後讀得開心?

開心,反而感覺冇之前一線津校咁谷

加油
唔好灰心

機會係留俾有準備嘅人

回覆樓主:

(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題