用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Mock 選擇返學校考還是留港由 Agent 監考
go

[英國] Mock 選擇返學校考還是留港由 Agent 監考

如學校可給選擇, 你會點選擇?

過客 發表於 21-3-25 10:26

我會選擇在港考。回英折騰一輪,回港又要再折騰一輪。

Kmee@@ 發表於 21-3-25 11:15
我會選擇在港考。回英折騰一輪,回港又要再折騰一輪。

你地學校咁好有得選擇,有些學校一定要回英國考

我仔學校可以在家網上考,覺得好兒戲甘。

小公主媽媽 發表於 21-3-25 11:23
你地學校咁好有得選擇,有些學校一定要回英國考

我哋學校可以online 考。好明白你們的苦況,有D學校真係回英才有得考。

yuyueng 發表於 21-3-25 11:27
我想比佢回英考, 始終有考試氣氛, 在港實在太 Hea, 平時分都比唔到, 但針未打, 暑假回港又暫時未有著落, 其他同學又唔返英留港考, 得我仔一個佢梗唔肯返去, 驚果邊冇人照應, 佢心理會出問題  

醒目開學勳章

過客 發表於 21-3-25 10:26

Y11又會轉校的話返去考, 順便執埋行李及個人物品,如果原校升就香港考

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-3-25 11:27

無cam睇住?

3b 發表於 21-3-25 13:57
Y11又會轉校的話返去考, 順便執埋行李及個人物品,如果原校升就香港考
...
多謝提醒

回覆 過客 的帖子

請問各位家長邊間Boarding Schools?

...
無錯!所以我仔一直留起學校,全校Y11得佢一個香港人,好彩仲有一個Y10香港人,夜晚可以講2句野。

3b 發表於 21-3-25 13:59
無cam睇住?
No !

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-3-25 15:30
無錯!所以我仔一直留起學校,全校Y11得佢一個香港人,好彩仲有一個Y10香港人,夜晚可以講2句野。 ...

好彩你個仔頂得住, 有伴講下廣東話可以平衡下心理。 我仔學校分3階段考, 第一期可以在香港考, 用Teams監考, 之後兩期一定要返學校考, 無其他選擇

過客 發表於 21-3-25 11:56
我想比佢回英考, 始終有考試氣氛, 在港實在太 Hea, 平時分都比唔到, 但針未打, 暑假回港又暫時未有著落, 其 ...

同意!同埋覺得好可惜,冇左正常學校丶宿舍生活,hea左好多

...

我仔houemaster講左如果真係唔返去,可叫人幫佢將全部物品pack箱,將來知道去邊間U, 直接送去。

3b 發表於 21-3-25 17:03
好彩你個仔頂得住, 有伴講下廣東話可以平衡下心理。 我仔學校分3階段考, 第一期可以在香港考, 用Teams ...
始終係計GCSE公開試grade , 我覺得嚴D好D囉!

waimanwinnie 發表於 21-3-25 15:02
回覆 過客 的帖子

請問各位家長邊間Boarding Schools?

我哋通常都唔會喺呢度講小朋友讀邊間boarding

summerhotel1 發表於 21-3-25 18:41
我哋通常都唔會喺呢度講小朋友讀邊間boarding

非常正確

醒目開學勳章

woodylam 發表於 21-3-25 17:43
我仔houemaster講左如果真係唔返去,可叫人幫佢將全部物品pack箱,將來知道去邊間U, 直接送去。
...

是否Upper 6th? 可以在香港考試?有無用任何方法網上監考?

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-3-25 18:31
始終係計GCSE公開試grade , 我覺得嚴D好D囉!

對, 這樣才公平!