用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績要惡補,搵咩幫手好?
go

成績要惡補,搵咩幫手好? [複製鏈接]

呀仔中一剛考完試,但成績差強人意,應該搵咩幫佢好?1。搵私鐘補全科
2。搵私鐘補專科
3。搵補習社補專科
   0    0    0    0

2.私人補習專科

winnie_kin 發表於 21-3-24 15:40
呀仔中一剛考完試,但成績差強人意,應該搵咩幫佢好?1。搵私鐘補全科
2。搵私鐘補專科
3。搵補習社補專科

才剛剛上中一不用太擔心,逐步逐步嚟!先"私補"主科中嘅中、英和數,慢慢建立""成功感""才看看其他學科是否需要補,不要一次過補得太多。

2。搵私鐘補專科
3。搵補習社補專科
如果目的係諗「應該搵咩幫佢好」,首次需要知道小朋友點解會「成績差強人意」,然後根據揾到既原因決定下一步點做。

問過佢,溫唔熟,好難背,唔記得
原本有個補全科既私鐘(開學至今),但唔知係導師問題定我仔問題,好煩!唔知轉唔轉人,還是點做?

2。搵私鐘補專科
3。搵補習社補專科

我覺得,針對弱科,搵専科補習,補全科老師未必科科強,専科強老師亦未必肯私補,始終一班人會執多啲~~~

winnie_kin 發表於 21-3-26 12:01
問過佢,溫唔熟,好難背,唔記得
原本有個補全科既私鐘(開學至今),但唔知係導師問題定我仔問題 ...
係每科都溫唔熟,定係一、兩科係咁?
「好難背,唔記得」既問題係點解要背?除咗中文無辦法外,其他科其實應該係先理解,再去記。
即使係中文,背到一定程度,都可以用先理解,再去記既方法。
‹ 上一主題|下一主題